Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] tarcze hamulcowe

ODPOWIEDZ
mysza134
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] tarcze hamulcowe

Post autor: mysza134 » 24 maja 2009, 23:14

Mam pewien problem z biciem kierownicy przy 80-100km/h wiem na pewno że są to tarcze, wymieniłem je raz na nowe, zacząłem robić coś przy zawieszeniu tak że musiałem je zdjąć po załozeniu zaczęły bić, zmieniłem na nowe bo tłumaczyłem że może gdzieś wjechałem w kałuże i sie pokrzywiły, ale ostatnio robiąc coś przy zawieszeniu znów je sciagalem i zaczęły znów bić(nowe) przed zdjęciem było wszystko ok, przeciż nie mozna ich inaczej założyć chyba że jest jakiś inny sposób o którym ja niewiem.

Awatar użytkownika
mario2560
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mario2560 » 25 maja 2009, 07:54

Są w sumie dwa sposoby zakładania tarczy: można założyć nie czyszcząc piasty przed założeniem tarczy co w niedalekiej przyszłości może zaowocować biciem tarcz, lub dokładnie oczyścić piastę przed założeniem i powinno być ok. Chyba że kupujesz najtańsze tarcze, lub jakieś ferelne i po kilku ostrych hamowaniach może się dziać coś takiego.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 25 maja 2009, 11:20

Tarcz hamulcowych nie da się źle założyć.
Przedmówca dobrze mówi żeby piasty oczyścić szczotką drucianą.

Napisz jakie to są tarcze hamulcowe wentylowane czy zwykłe oraz czy owe nowe tarcze posiadają nacięcia wyważające. tanie zamienniki tarcz hamulcowych nie posiadają takich nacięć i tarcze biją.

mysza134
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mysza134 » 25 maja 2009, 22:01

kupowałem jako trw ale czy są oryginalne tego nie wiem , wiem że drugi raz mi się to stało po ich zdjęciu z piasty jest ten sam problem czyli bicie, jak zakładałem to piasta nie była jakoś szczególnie brudna.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 25 maja 2009, 22:12

mysza134 pisze:kupowałem jako trw ale czy są oryginalne tego nie wiem
Jeśli TRW to raczej dobre tarcze. zazwyczaj zapakowe w czerwone kartony z logo firmy i szczelnie zapakowane w folię bez dodatku oleju (nie tak jak biedne zamieniki zaolejone zeby nie rdzewiały)

Ciężko powiedzieć czy to moze być wina tarcz, a czy przy hamowaniu z większej prędkosci np 100kmh czuć na pedale bicie o czy wtedy też trzepie kierownicą ?

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 25 maja 2009, 22:22

kolego wystarczy drobny syf na piaście i tarcza już nie będzie przylegać idealnie do piasty i będzie bić ! ogólnie przed założeniem tarczy piasta powinna być oczyszczona do srebrnego koloru tak zaleca producent ale wystarczy ze idealnie wyczyścisz i powinno być ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl