[B4 ABK] Coś się kopci. ale co?
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
[B4 ABK] Coś się kopci. ale co?
Witam Panowie. Mam następujący problem. Dziś zostawilem kluczyk w stacyjce, lekko przekręcony, ale nie do zapalenia się kontrolek i w miejscu włącznika wycieraczek zaczął wydobywać się dym - coś się zaczynało topić! Mam ją jakieś dwa lata i juz ze 2x coś takiego się zrobiło do tej pory. Po wyciągnięciu kluczyka uspokoiło się. Boję się że mi się audiola kiedyś skopci kompletnie... Gdzieś mi się robi zwarcie, ale gdzie? Czy to stacyjka? Dodam że tym razem po tym "wypadku" nie chciała mi zapalić - rozładował się akumulator.
- elektronic
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Zanim dobierzesz się do stacyjki to ściągnij "pająka" (przełącznik zespolony), rozbierz i dokładnie obejrzyj, ewentualnie napraw jeśli jeszcze się da, a jak nie to wymień. W większości przypadków to "pająk" odpowiada za takie zachowanie. Tym bardziej, że sam napisałeś:
. Gdyby to była stacyjka albo jej kostka to dymiłoby w jej okolicach, a nie przy "pająku".elektronic pisze:w miejscu włącznika wycieraczek zaczął wydobywać się dym
- elektronic
- Forum Audi 80
Dokładnie, też obstawiam na pająka. Musisz go rozebrać i zobaczyć gdzie się palł, tzn czy na stykach od wycieraczek itp. Jak już bedziesz to wiedział musisz poszukać przyczyny. Jeśli powiedzmy kabel + dotknął gdzieś do masy a stało sie to ZA pająkiem to normalnie nic sie nie będzie działo tylko dopiero po przełączeniu pająka. Lepiej to zaleźć żeby nei załatwić kolejnego. No chyba że to wszystko dzieje się w środku pająka, wtedy wystarczy wymiana.olek70 pisze:Bezpiecznik swoją drogą, ale włącznik zespolony do wymiany. Stopił się.
- elektronic
- Forum Audi 80
- elektronic
- Forum Audi 80
Takie solidne auto to Audi a takie głupotki się psują; antena i włącznik do wymiany... Antenka nieestetycznie wygląda chociaż odbiór też sie pogorszył bo pordzewiała w środku już, a pająk to inna bajka.
Chciałem dodać dokumentację z rozbiórki, ale nie chciało sie żadne zdjęcie dodać... Co to może być?
[ Dodano: 2009-06-04, 01:21 ]
No to po remoncie. Po pająka trzeba było jechać do Konina bo w Turku nie szło dostać. Nawet zamówić się nie kwapili. Na szczęście znajomy pracuje w sklepie i mi po okazyjnej cenie załatwił :lol: Najśmieszniejsze było to że załatwił z włącznikiem awaryjnych, ale po małych modyfikacjach wszystko pasuje idealnie... Bo złącze w zasadzie było identyczne.
Dzięki wszystkim za pomoc. Koniec tematu.
Chciałem dodać dokumentację z rozbiórki, ale nie chciało sie żadne zdjęcie dodać... Co to może być?
[ Dodano: 2009-06-04, 01:21 ]
No to po remoncie. Po pająka trzeba było jechać do Konina bo w Turku nie szło dostać. Nawet zamówić się nie kwapili. Na szczęście znajomy pracuje w sklepie i mi po okazyjnej cenie załatwił :lol: Najśmieszniejsze było to że załatwił z włącznikiem awaryjnych, ale po małych modyfikacjach wszystko pasuje idealnie... Bo złącze w zasadzie było identyczne.
Dzięki wszystkim za pomoc. Koniec tematu.