Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABC Avant] Rozmiar piasty i pierścienie centrujące

ODPOWIEDZ
boskijacek447
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABC Avant] Rozmiar piasty i pierścienie centrujące

Post autor: boskijacek447 » 18 maja 2009, 22:53

Witam mam proścbe mógłby mi ktoś powiedzieć jaki rozmar ma piasta w B4 avant z silnikiem 2,6 nie ma mnie w domu i nie mogę sprawdzic a potrzebuje zamówić pierścienie centrujące, posiadam felgi exipe 15" i nie pasują do końca ale ich rozmiar już mi ktoś zmierzy bez dejmowania koła.
Na allegro jest kilka rodzaji pierścieni metalowe, plastikowe(tworzywo), aluminiowe .Które z nich wybrać

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 19 maja 2009, 17:51

Hmm z tego co mi wiadomo to są tylko plastikowe a metalowe to samoróbki...Pierścienie centrujące mają tylko nakierować felgę aby dobrze siadła na otwory...

noorbi

Post autor: noorbi » 19 maja 2009, 21:08

boskijacek447, nie bardzo rozumiem o który wymiar dokładnie Ci chodzi.
Do zakupu pierścieni centrujących potrzebujesz tylko średnicy otworu centrującego ( 57,1 mm ) i średnicy otwory w feldze.
Co do materiału polecam metalowe, plastikowe są delikatne i łatwo je uszkodzić przy wymianie, aluminiowe mogą się zapiec i ciężko wtedy zdjąć koło.
Brak pierścieni powoduje drżenie i wibracje na kole.

boskijacek447
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boskijacek447 » 19 maja 2009, 21:34

noorbi pisze:boskijacek447, nie bardzo rozumiem o który wymiar dokładnie Ci chodzi.
Do zakupu pierścieni centrujących potrzebujesz tylko średnicy otworu centrującego ( 57,1 mm ) i średnicy otwory w feldze. .
Dzięki właśnie o ten wymiar mi chodziło,
Co do pierścieni jest ich na allegro 4 rodzaje (z 4-rech różnych rodzaji materiałów),
ale faktycznie wezme chyba te metalowe bo nawet OZ je produkuje, wiec jeśli nie znajde takich poszukam jakichś dorabianych

noorbi

Post autor: noorbi » 19 maja 2009, 21:47

Dorabiane jak dokładnie stoczone będą najlepsze.
Sam tak zrobiłem, bo mam felgi OZ i jest tam taki specjalny kołnierz na pierścieniu.

boskijacek447
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boskijacek447 » 23 maja 2009, 18:26

wrócielm juz do domu i dla pewnosci sam zmierzyłem otwór w feldze i jeszcze raz piaste
wychodzi 57,2 oraz 63,4 w feldze (biorąc pod uwage że ksiazki podaja 57,1 piaste na otwór w feldze też trzeba wziac poprawkę, sprzęd mierniczy do ideałów nie należał) teraz chciałbym sie jeszcze doradzić czy wymiary pierścienia mają byc dokładnie takie czy mogą sie róznić o jakies o,1mm bo identycznych na allegro nie moge znaleźć?? i nie wiem czy dorabiać je na zamówienie
Numer 22 z tej aukcji myslicie ze będą dobre ?? TUTAJ
Kusząca cena nieco drozsze od plastików a wieszosc z nich jest pusta w środku chociaż ponoć one pochłaniają drgania i mneij zużywa sie zawieszenie .
Moja wiedza oparta jest na wiedzy z internetu i własnei daltego chce sie doradzić

vikus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vikus » 29 maja 2009, 13:48

Witaj boskijacek447

ja kupiłem pierścienie z tworzywa u użytkownika Bituning . Jak dla mnie sprawują się bardzo dobrze. Żadnego drgania kierownicy, ładnie zatrzaskują się i nie wypadają z felgi, brak problemów ze zdjęciem koła i podobnych historii.

Tutaj: http://www.allegro.pl/item641949826_nie ... sylka.html masz jego aukcję i ma interesujące Cię wymiary. Cena przystępna i kilka sposobów zapłaty.

Pozdrawiam
Vikus

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 29 maja 2009, 15:20

boskijacek447, rozmiar taki będzie odpowiedni gdyż wiadomo tamten milimetr trzeba odliczyć na błąd pomiaru. Mnie także wychodziło milimetr więcej, ale kupiłem i nie narzekam... <ok> Leżą idealnie, nic nie bije itp...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl