[80 B4 1.6] wiatrak
[80 B4 1.6] wiatrak
Witam. mam takie pytanie. dzis jechalem swoim autkiem i bylo bardzo goraco zauwazylem ze temp oleju przekroczyla 90 stopni a nie slychac bylo zeby sie wiatrak wlaczyl. jak to jest z tym wiatrakiem?on sie wlacza automatycznie przy jakiejs temp?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 19:34 przez zygus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Piwinien włanczać sie automatycznie przy odpowiedniej temperaturze. Różnie to bywa w różnych modelach i też róznie jest pisane. Jeśli tam lekko ponad 90 skoczy to przecież nic wielkiego, bo w sumie silnik cały czas powinien mieć tem koło 90. Gdzie niegdzie piszą że wentylator powinien załanczać sie przy tem 96-98 stopni.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
U mnie wentylator włącza sie przy ok. 80*C,taka jest też normalna temp. mojego silnika.Jak niedziałał by Ci to sprawdź czy czujnik który załącza wentylator jest dobry w razie gdyby niedziałał wymień.Ja mam na takie okazje zamontowany własnego pomysłu włącznik awaryjny do wentylatora żeby silnik sie nieprzegrzał w razie awarii układu chłodzenia.
Re: [B4 80] wiatrak
Panowie ale kolega napisał temperatura oleju, a w/w jesli ma 90C to nie szkodzi :!: 8-)zygus pisze:Witam. mam takie pytanie. dzis jechalem swoim autkiem i bylo bardzo goraco zauwazylem ze temp oleju przekroczyla 90 stopni a nie slychac bylo zeby sie wiatrak wlaczyl. jak to jest z tym wiatrakiem?on sie wlacza automatycznie przy jakiejs temp?
Re: [B4 80] wiatrak
Wiatrak nie jest od chłdzenia oleju w silniku, tylko od chłodzenia cieczy w układzie chłodzenia.zygus pisze:Witam. mam takie pytanie. dzis jechalem swoim autkiem i bylo bardzo goraco zauwazylem ze temp oleju przekroczyla 90 stopni a nie slychac bylo zeby sie wiatrak wlaczyl. jak to jest z tym wiatrakiem?on sie wlacza automatycznie przy jakiejs temp?
Olej moze miec i temperature 110C i nic ma się czym przejmować
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt: