Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ALL] homologacja lamp zespolonych

ODPOWIEDZ
piter.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ALL] homologacja lamp zespolonych

Post autor: piter.d » 31 maja 2009, 14:05

panowie dałem się wczoraj oszukać a mianowicie kupiłem lampy zespolone od angola świecą w przeciwnym kierunku niż powinny sprzedawca zapewniał ze to są europejskie niestety mam do niego ponad 400km przyglądając się im zwróciłem uwagę na homologacje E1 i tu wyszła lipa moje pytanie brzmi czy ta homologacja to jest europejska można coś teraz zrobić z tymi lampami tzn wymienić szkło reflektora sprawdzając w IC są szkła ale do lamp soczewkowych czy mam rozumieć ze do zwykłej lampy się nie nadaje? można jakoś zmienić kierunek świecenia tych lamp proszę o jakąś pomoc bo nie wiem co robić lub gdzie mogę kupić szkła do tych lamp może już ktoś kiedyś to kupował to wie gdzie je dostać <osohozi>
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 31 maja 2009, 19:57

Angole maja odblysniki skierowane w inna strone i szkła inne .Wiec jakbys chcial uzywac te lampy to napewno wymiana szkiel i ustawianie odbłysnika jak sie nie da to trzebaby wymienic i odblysnik

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 31 maja 2009, 20:29

a nie uda się poszukać odbłyśników samych i szkieł od E11 :?:

piter.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piter.d » 31 maja 2009, 21:14

tak się składa że odbłyśniki mam zapasowe europejskie wiec mogę przełożyć a co do szkła nadawały by się te od soczewek bo tylko takie są w inter cars ?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 31 maja 2009, 22:43

piter.d pisze:przyglądając się im zwróciłem uwagę na homologacje E1 i tu wyszła lipa moje pytanie brzmi czy ta homologacja to jest europejska
Jeśli lampa już posiada normę E to znaczy że jest przystosowana do użytkowania w Europie dopiero kolejny numer homologacji odpowiada do jakiego kraju (strona ruchu drogowego) jest przystosowana.
Innym wyznacznikiem oznakowania lamp są strzałki na poszczególnych lampach.

Jeśli na lampie masz napis E1 to homologacja jest jak najbardziej przystosowana do ruchu prawostronnego bo E1 to homologacja na Niemcy.

Lampy z normą E11 to są lampy Angielskie przystosowane do ruchu lewostronnego.

tu masz tabelki z oznaczeniami na lampach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

piter.d pisze:można coś teraz zrobić z tymi lampami tzn wymienić szkło reflektora sprawdzając w IC są szkła ale do lamp soczewkowych czy mam rozumieć ze do zwykłej lampy się nie nadaje? można jakoś zmienić kierunek świecenia tych lamp proszę o jakąś pomoc bo nie wiem co robić lub gdzie mogę kupić szkła do tych lamp może już ktoś kiedyś to kupował to wie gdzie je dostać
Jeśli rzeczywiscie lampy są Angielskie to sama wymiana szkieł nic tutaj nie da.
Za prawidłowe świecenie reflektora odpowiada odbłysnik i jego prawidłowe ustawienie.
Odbłysnik nie wystepuje jako część zamienna wiec pozataje przekładka z jakieś uszkodzonych lamp lub tanich zamienników.

Szkła są dostępne przktycznie od ręki w firmie Hella i cena nie jest znowu taka straszna
Brat za szkła do podwójnych soczewek w A6 C4 płacił 68 zł/szt
Z tego co pamietam w podobnych cenach były Ori szkła do B4

Namiary na Helle w Krakowie gdzie były kupowane szkła
HSK Auto (ogólnomotoryzacyjna, żarówki)
Ul. Armii Krajowej 21
30-150 Kraków
tel.: 12/639 55 88, 639 55 86
fax 12/639 55 89
www.hskauto.com.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce