Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Dziwne dzwieki przy przyspieszaniu

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
chori
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Dziwne dzwieki przy przyspieszaniu

Post autor: chori » 01 cze 2009, 16:51

Witajcie

Mam taki maly problem, po wjechaniu w dosc duza.. kaluze ;-) pojawil sie problem, a mianowicie taki, ze przy przyspieszaniu, w okolicach 2-4k obrotow odzywa sie w okolicach prawego kola dziwny dzwiek, takie chrupanie jakby cos sie lamalo lub tez ocieralo. Wibracje przenosza sie wtedy na cale auto. Pojawia sie on tylko wtedy gdy chce bardziej przyspieszyc, czyli przy naglym obciazeniu.
Co moze byc tego powodem? To moje pierwsze auto i przygoda z motoryzacja sie dopiero zaczyna, takze prosze o wyrozumialosc ;)

Awatar użytkownika
michael80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michael80b3 » 01 cze 2009, 18:10

Ja miałem podobny problem okazało się że przegub był do wymiany.

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 01 cze 2009, 19:34

ew moze tez byc i łożysko koła ;)

chori
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chori » 01 cze 2009, 23:42

Jest mozliwosc sprawdzenia tego co sie posypalo w bardzo domowych i amatorskich warunkach, przed zakupem niezbednych czesci?

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 02 cze 2009, 12:16

Jest.Auto na podnośnik lub lewarek.Lepiej podnośnik ale jak masz lewarek to zabezpiecz auto(podeprzyj) żeby ci na łeb nie spadło.Chwyć za koło(koło w powietrzu)spróbuj pokręcić posłuchaj(nie sugeruj się oporem i dzwiękami z klocków hamulcowych),chwyć za koło sprawdz luz poprzeczny na kole/łożysku.Obejrzyj osłone przegubu napędowego czy jest pęknięta,przetarta itp.Możesz też posłuchać w trakcie jazdy,łożysko charakterystycznie miarowo huczy(najczęściej)z rosnącą częstotliwością wprost proporcjonajnie do rosnącej prędkości.Możesz też sprawddzić przegub w trakcie jazdy na placu:odkręć okno prawe wykonaj prbę,potem lewe i wykonaj próbę.Będąc na placu przyspieszaj wykonując slalom(skręcając raz w lewo raz w prawo do oporu) w ten sposób przeguby będą pracowały pod obciążeniem(przyspieszanie)oraz całą swoją powieszchnią(slalom,naprzemiennie skręcone koła) jeśli któreś leży napewno usłyszysz.Obstawiam przegub.Ale sprawdzić trzeba jedno i drugie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl