Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2,3 NG] potencjometr

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Adomaz

[B4 2,3 NG] potencjometr

Post autor: Adomaz » 03 cze 2009, 13:26

Witam,

A wiec mam taki problem - samochod mi sie dusi, spaliny sa czarnego koloru i zzera strasznie duzo benzyny - gdzie tak 16 - 18 litrow. W serwisie powiedzieli mi, ze potrzebna jest zmiana potencjometru ktory reguluje doplyw powietrza. oto zdjecie - http://img26.imageshack.us/img26/558/photo0061ruu.jpg
Moze wiecie ile takie cudo kosztuje? Wiem, ze nie malo, ale dokladnej ceny nie wiem, i za ile mozna kupic cos takiego uzywanego ? Podobno pasuje rowniez z samochodow audi 1988 - 1993 rocznika, a ze starszych samochodow ? nie pasuje ? Moze jest mozliwosc resturowania, remontu tej czesci ?
Dziekuje za wszelka pomoc.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 03 cze 2009, 15:30

Na poczatek sprawdz sonde Lambda, czujnik temp do komputera, cisnienie paliwa, potencjometr róznicowy cisnienia to wymieniaj w ostatecznosci.

matikemk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matikemk » 03 cze 2009, 18:14

W serwisie powiedzieli mi, ze potrzebna jest zmiana potencjometru ktory reguluje doplyw powietrza. oto zdjecie - http://img26.imageshack.u...hoto0061ruu.jpg
Bzdura... to nie jest żaden potencjometr... i to urządzenie nie reguluje żadnego dopływu powietrza. To jest nastawnik ciśnienia, jest to element wykonawczy, poprzez niego sterownik reguluje skład mieszanki.
Jeśli nastawnik jest zepsuty to on kosztuje ponad 1200zł w serwisie. Używki Ci nikt samej nie sprzeda chyba, że będziesz miał szczęście. Raczej sprzedają jako zestaw z rozdzielaczem paliwa. Ale ta część raczej nie jest zepsuta. Proponuję sprawdź to co napisał wojtek26 czyli sonde lambda, czujnik temp, sprawdź czy dolot jest szczelny, ciśnienie paliwa(powinno być 6-6,5bar) Na tą chwile nic nie wymieniaj.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 03 cze 2009, 18:27

Ja bym zobaczył co pokazuje lambda, pewnie coś koło 1V skoro mieszanka jest bogata, zmierzył prąd jaki jest na tym nastawniku, i spróbował zmniejszyć mieszankę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl