Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK 2.0 AVANT] Wentylator

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mirasb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[ABK 2.0 AVANT] Wentylator

Post autor: Mirasb4 » 06 cze 2009, 15:22

Witam. Mam do was pytanie. Przy temperaturze 90stopni załącza się wentylator silnik pracuje i jest ok, ale w momencie jak wyłącze silnik wyłącza się wentylator. Moim zadaniem powinien jeszcze pochodzić. Wie ktoś może co to jest? I co jest tego przyczyną. Dzieki za pomoc;)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 06 cze 2009, 15:43

Na pierwszym biegu wentylatora tak jest. A jeśli temp jest wyższa to załącza się wentylator na drugi bieg i ten działa po zgaszeniu autka, aż ochłodzi silnik.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 06 cze 2009, 15:45

Nie znam sie na tym dobrze ale po wyjęciu kluczyka wentylator nie bedzie pracował bo nie bedzie miał zasilania. Rozgrzej samochód aby wiatrak sie kręcił, potem go zgaś a następnie przekręć kluczyk do momentu zaświecenia sie kontrolek i zobacz czy wiatrak pracuje. Jeżeli tak moja teza jest słuszna, jeżeli nie zatem to coś innego:)

Awatar użytkownika
Mirasb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Mirasb4 » 06 cze 2009, 15:48

spiczi pisze:Na pierwszym biegu wentylatora tak jest. A jeśli temp jest wyższa to załącza się wentylator na drugi bieg i ten działa po zgaszeniu autka, aż ochłodzi silnik.
i to bym mi się zgadzało :-) dzieki kolego. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-06-06, 15:53 ]
w.a.n.t.e.d pisze:Nie znam sie na tym dobrze ale po wyjęciu kluczyka wentylator nie bedzie pracował bo nie bedzie miał zasilania.
Widzisz w VW miałem tak ,że wentylator chodził pomimo tego że zgasiłem silnik. Daltego to mnie tak zainteresowało. W sumie nie udało mi się jej nigdy tak nagrzac żeby wskoczyła na drugi bieg. Zawsze na pierwszym zchładzał.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 06 cze 2009, 21:46

Nie znam sie na tym dobrze ale po wyjęciu kluczyka wentylator nie bedzie pracował bo nie bedzie miał zasilania.
To zależy od budowy instalacji, przez stacyjkę przechodzi tylko część obwodów, reszta jest zasilana bezpośrednio z aku a po rozruchu z alternatora. Niektóre obwody jak np. światła pozycyjne działają bez kluczyka.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 cze 2009, 12:07

Mirasb4 pisze:Widzisz w VW miałem tak ,że wentylator chodził pomimo tego że zgasiłem silnik.
Dokładnie. Ale to VW a my mamy Audi. Na początku też dziwiłem się że wentylator wyłącza się po zgaszeniu silnika (wcześniej jeździłem VW). Ale jest dokładnie tak jak pisze spiczi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl