[80 B3 1.9D 1Y] Ile poduszek pod skrzynią? I jakie wybrać?
[80 B3 1.9D 1Y] Ile poduszek pod skrzynią? I jakie wybrać?
Witam!
Przedarłem się przez dziesiątki tematów dot. poduszek pod skrzynią biegów i nie znalazłem dotyczącego mojego konkretnego modelu..
Jak wchodzę pod auto widzę tylko jedną poduszkę - po lewej stronie. Ją mam do wymiany na pewno (zdecydowałem się na Lemforder-a bo Boge obecnie nie ma w ofercie InterCars..).
Jakkolwiek w katalogu Intercars - po wybraniu modelu (A80, B3, 1.9D, 1991 rok), na liście znajduje się szereg innych firm, które mają w ofercie zarówno poduszki lewe jak i prawe (Lemforder i Boge mają tylko jedną poduszkę na liście bez oznaczenia strony zamontowania)...
A zatem ile jest poduszek pod skrzynią w moim aucie? Jeśli dwie, jaką wybrać drugą? Która z firm z oferty InterCars jest godna polecenia? (Corteco, Febi Bilstein, Fortuna Line, Original Imperium, Topran).
I drugie pytanie - jak wyczytałem w przypadku innych modeli wymiana poduszki (poduszek) nie jest trudna - wystarczy podnieść na widzie skrzynię biegów... Czy u mnie również nie będzie z tym problemu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc!
Pozdrowionka!
Grzegorz
Przedarłem się przez dziesiątki tematów dot. poduszek pod skrzynią biegów i nie znalazłem dotyczącego mojego konkretnego modelu..
Jak wchodzę pod auto widzę tylko jedną poduszkę - po lewej stronie. Ją mam do wymiany na pewno (zdecydowałem się na Lemforder-a bo Boge obecnie nie ma w ofercie InterCars..).
Jakkolwiek w katalogu Intercars - po wybraniu modelu (A80, B3, 1.9D, 1991 rok), na liście znajduje się szereg innych firm, które mają w ofercie zarówno poduszki lewe jak i prawe (Lemforder i Boge mają tylko jedną poduszkę na liście bez oznaczenia strony zamontowania)...
A zatem ile jest poduszek pod skrzynią w moim aucie? Jeśli dwie, jaką wybrać drugą? Która z firm z oferty InterCars jest godna polecenia? (Corteco, Febi Bilstein, Fortuna Line, Original Imperium, Topran).
I drugie pytanie - jak wyczytałem w przypadku innych modeli wymiana poduszki (poduszek) nie jest trudna - wystarczy podnieść na widzie skrzynię biegów... Czy u mnie również nie będzie z tym problemu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc!
Pozdrowionka!
Grzegorz
Tak informacyjnie odświeżam temat..
W zeszłym roku wymieniłem tą poduszkę i zadowolony byłem, że mam wszystko w porządku w zawieszeniu. Sporadyczne stuki z prawej strony zaakceptowałem jako konieczne i niemożliwe do usunięcia.
Wczoraj natomiast postanowiłem wymienić sobie tulejki w kołysce pod silnikiem.. Zdziwiłem się, że po odkręceniu wszystkich śrub "coś" mi nadal trzymało kołyskę. Jak się okazało pod osłoną, z prawej strony znalazła się... druga poduszka pod skrzynią... W dodatku oryginalna i daję głowę, że od nowości nie wymieniana...
Więc informacyjnie dla wszystkich:
W tym modelu Audi 80, 1991r, 1.9D (1Y) znajdują się dwie poduszki pod skrzynią biegów.
Lewa: 893 399 151 A (Corteco CO80000209, HANS PRIES HP104 300)
Prawa: 431 399 151 D (LEMFOERDER LMI10036, CORTECO CO21652955).
Pozdrawiam!
Grzegorz
W zeszłym roku wymieniłem tą poduszkę i zadowolony byłem, że mam wszystko w porządku w zawieszeniu. Sporadyczne stuki z prawej strony zaakceptowałem jako konieczne i niemożliwe do usunięcia.
Wczoraj natomiast postanowiłem wymienić sobie tulejki w kołysce pod silnikiem.. Zdziwiłem się, że po odkręceniu wszystkich śrub "coś" mi nadal trzymało kołyskę. Jak się okazało pod osłoną, z prawej strony znalazła się... druga poduszka pod skrzynią... W dodatku oryginalna i daję głowę, że od nowości nie wymieniana...
Więc informacyjnie dla wszystkich:
W tym modelu Audi 80, 1991r, 1.9D (1Y) znajdują się dwie poduszki pod skrzynią biegów.
Lewa: 893 399 151 A (Corteco CO80000209, HANS PRIES HP104 300)
Prawa: 431 399 151 D (LEMFOERDER LMI10036, CORTECO CO21652955).
Pozdrawiam!
Grzegorz
A jak się ma Corteco w stosunku do Lemfoerdera? Tulejek na snakach nie zmieniłem jeszcze (z powodu braku poduszki pod skrzynią i tak znowu muszę się tam bawić), ale kupiłem Corteco. Lemków nie było wtedy, ale już są dostępne więc zastanawiam się, czy czasem nie wymienić tych Corteco na Lemfoerdery?
Pozdr.
Pozdr.
widać to gołym okiem po jej demontażu. Pozwole sobie wkleić zdjęcie swojej starej, zobacz widać już na niej zmęczenieperyt pisze:Przypuśćmy że mam w ręku tą poduszkę naprawdę widać na oko że jest zmęczona?
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... a1a3d1a66f
Którą poduszkę będziesz wymieniał lewą czy prawą :?: Za prawą lemfordera płaciłem 63zł, a lewą kupiłem corteco za 67zł, ale jeszcze nie założona. Chciałem lemfordera tylko cena mnie przeraziła 330zł. Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- wampir1988
- Audi 80 Klub
koledzy a mam pytanie troche odbiegajace od tego tematu ale moze ktos cos ma troche wiedzy na ten temat czy przy ruszaniu slychac taki bardzo glosny stuk czy to od tych poduszek bo jedna to cala sie rusza i jeszcze jedno pytanie co to sa za objawy gdy skrecam kierownica do oporu to slychac glosny huk
- wampir1988
- Audi 80 Klub
Chyba najlepszy sposób to podnieść auto do góry na klocek i wzrokowo i siłowo sprawdzić kolejno wszystkie elementy tzn. trochę poszarpać i można nawet kierownicą pokręcić i może na coś się wpadnie u mnie np. było zgrzytanie gdy kręciłem na postoju np na parkingu i okazało się że łożysko amora było rozsypane.