Wiem, że pytanie trąci amatorszczyzną, ale jestem kompletnie zielony w temacie 80-tek, więc będę wdzięczny za wszelkie informacje

Być może, że ten silnik jest rzadko spotykany, ale ogólnie to nie mam pojęcia, dlaczego nie można znaleźć informacji o tych pozostałych danych technicznych. Ja też szukałem tych danych w internecie ale moje poszukiwania nie dały rezultatu. Aż do momentu, gdy w tygodniku Motor nr 47/2008, przeczytałem atrykuł o Audi 80 (w temacie samochody używane). I jest tam podany ten silnik ADA z pozostałymi danymi technicznymi, a wyglądają one następująco: prędkość max. 182, przyspieszenie 0-100 km/h (s) 13,6, średnie zużycie paliwa (l/100 km) -7,6.Zastanawiam się tylko czemu tak trudno jest uzyskać dane producenta na temat przyspieszenia, prędkości maksymalnej itd.
Odnośnik do tych danych to już Wojtek26 podałsymbol ADA
poj. 1595
śr. cyl. 81
skok tłoka 77,4
ilość cyl. 4R
kW 74
model auta 80
lata produkcji 6/93-7/95
typ silnika i
rodzaj zapłonu Motronic
Jest to silnik 1,6 E a nie I .typ silnika i
No rakiete to powinie to nie była, ale zawsze jest jeszcze w b3 silnik 1,6d (54KM) <ok> . Sam taki mam.Gordon pisze:... A tak z ciekawostek, to z tych wiadomości z Wikipedii wynika, że B3 produkowali na Grecję nawet z silnikiem 1.4 (64 KM) :shock:
wg informacji producenta, było też B4 z silnikiem 1.6 ABM o mocy jeśli dobrze pamiętam 71 KM. to dopiero musiała być rakietaspiczi pisze:Gordon napisał/a:
... A tak z ciekawostek, to z tych wiadomości z Wikipedii wynika, że B3 produkowali na Grecję nawet z silnikiem 1.4 (64 KM) :shock:
No rakiete to powinie to nie była, ale zawsze jest jeszcze w b3 silnik 1,6d (54KM) <ok> . Sam taki mam.
Może chcieli się pozbyć szajsu, gdzie się da i jak najdalej gdzie sie da i jak najwięcej z Niemczech :mrgreen: bo ten silnik nie jest zbytnio udany.Z tego co właśnie wyczytałem na angielskiej Wikipedii , to ADA przeznaczona była na rynki Grecji, Portugalii i Włoch. Kolejna zagadka to pytanie z jakich pobudek powstał ten silnik? Może ma to związek z klimatem? Nie mam pojęcia...
adam28k napisał:a wracając do silnika ADA, to czy nie był on przypadkiem wrzucany też do Octavii I generacji? z tego co pamiętam, to był tam silnik 1.6 101 km,
To nie są te same silniki! mimo, że mają tą samą pojemność i moc, bowiem różnią się momentem obrotowym. Te same silniki przez Was podane były montowane w Audi A4 od 95 roku. Dużo się ludzi na to nabiera i mówią np: że ten ADA w Audi 80 to jest ten sam silnik co później był montowany a A4 co jest totalną zbdurą. Ma on oznaczenie ADP.Mój kolega ma VW Polo 1.6 -101km.Oznaczenia silnika nie znam ale to napewno to samo co ADA.
Występuje coś takiego jak prędkość ponad maksymalna wiec różnie z tym bywa, a zużycie paliwa to jest tylko podane najniższe średnie przy oszczędnej jeździe i sprawnym silnikiem i osprzętem oczywiście w 100%, więc w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.Ja jechałem 195 km/h miałem 6300 :mrgreen: co do zużycia paliwa to 100 km 8-12 litrów ale zawsze zalewam 50 zł na 100 km
ADA ma chyba najkrótsze biegi ze wszystkich B4.Gordon pisze:Jak dla mnie biegi są znacznie za krótkie - trzeba się strasznie namachać lewarkiem. Nie wiem, czy to tylko z ADĄ tak, czy inne też tak mają.