Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Światła dzienne RL Wesem na ledach - rezanie

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL] Światła dzienne RL Wesem na ledach - rezanie

Post autor: ziemor » 12 cze 2009, 20:46

Witam
Wklajam historyczne niestety światła RL na jakich kiedyś jeździłem

21 Maj 2007

Materiały jakich użyłem:
4 diody Led - 3 watowe (90 Lm), 18 zł x 4
1 driver, 12 zł
2 reflektory Wesem do jazdy dziennej z homolagacją oznaczone na kloszu RL !!! , ok. 50 zł

W reflektorach są zamontowane żarówki 21 watowe
Wyrzuciłem żarówki
Metalową oprawkę w którą wchodzi żarówka sklepałem tak by powstała płaska blaszka
Do blaszki przykręciłem blachę aluminiową która służy jako radiator ( radiator może być mniejszy niż na fotkach-diody nie wydzielają aż tyle ciepła , trzeba go również wyprofilować by zmieściło się zwierciadło i zostało miejsce na kable ) z odpowiednimi otworami tak by przeszły zatrzaski które zatrzaskują się na sklepanej blaszce
Na blasze jest widoczny okrągły krążek – jest on niepotrzebny gdyż jest to pozostałość po pierwszej koncepcji z jedną diodą skierowaną na wprost szyby
Do blachy a właściwie do krążka przykręciłem dwie blaszki w kształcie litery L znitowane ze sobą na których umieściłem diody (myślę że blaszka L wystarczyła by jedna )
Całość trzyma się na oryginalnych plastikowych zatrzaskach w reflektorze

Diody muszą być tak ustawione by były w miejscu żarnika żarówki wtedy prawidłowo odbija się światło od lustra
Diody ustawiłem pionowo dlatego że żarnik jest w pozycji poziomej i takie ustawienie dało najlepszy efekt ( przedtem ustawiłem jedną diodę na wprost przed siebie – wtedy nic nie odbija lustro i nie ma snopu w oczy kierowcy jadącego z naprzeciwka i jesteś niewidoczny ( fotka druga ), drugie ustawienie to dwie diody poziomo – to też złe rozwiązanie bo znalazły się one powyżej i poniżej miejsca gdzie było pierwotnie włókno żarówki i snop był bardzo rozproszony w górę i w dół, ustawienie poziome diod powoduje że są one na miejscu żarnika na jego końcach i to dało najlepszy efekt choć nie idealny, myślę że ideałem by było ustawienie jednej diody w przód na szybę, jednej diody w tył na lustro - tylko jak wtedy odprowadzić ciepło do radiatora tak by jak najmniej zasłaniać światło padające na lustro może pręt z drutu miedzianego 6 mm kwadrat wygięty w kształcie kwadratu hmmm ???, może komuś się to uda bo ja mam już dość świateł dziennych )

Światła ustawiłem na ciemnej prostej drodze w lesie i nie myślcie że nie trzeba ustawiać , trzeba !!! i nie jest to takie poste ja zasłaniałem jeden reflektor by mi nie przeszkadzał w ustawianiu drugiego ,
Efekt końcowy jest bardzo dobry zobaczcie fotki - na niektórych fotkach celowo spiąłem mijania z dziennymi aby mieć skalę porównawczą - wedłóg przepisów tak nie wolno jeździć

potem jeszcze - (nie ma tego na tych fotkach ale są w mojm profilu) - kupiłem zderzak z otworami na przeciwmgielne i tam wpakowałem dzienne - efekt rewelka

potem jeszcze ( nie ma tego na fotkach) kupiłem ledy o cipłej barwie światła i wymieniłem w reflektorkach - wtedy już nie dało się rozróżnić barwy moich świateł od takich samych świateł w których siedzą żarówki

Jeszcze napisałem do firmy Wesem i dałem link do mojego projektu ale oczywiście jak to w pólsce bywa zero zainteresowania a rozwiązanie świateł praktycznie jest na tależu tylko należy go troszkę dopracować , zrobić homologację i już mamy światła RL na ledach naszej produkcji

Uwaga wszystko robisz na własną odpowiedzialność

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tu adres do oryginalnego tematu - wtedy jeszcze nie byłem na naszym forum
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic760471-0.html
Fajne niektóre teksty "znawców"

ramzes13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ramzes13 » 13 cze 2009, 22:43

Ladnie ci to wyszlo <ok>

Awatar użytkownika
Garo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Garo » 13 cze 2009, 22:45

No wyczepiście to świeci na tych Ledach;) Nice work! <ok>

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 13 cze 2009, 23:07

Widział ja to rezanko na elektrodzie opisane ;-) Teraz masz zdecydowanie lepsiejsze te Helle :-) Ale oczywiście dobre rezanie złym nie jest, gratulacje więc za pomysł.

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 14 cze 2009, 08:27

A mnie wpadł nowy pomysł do głowy :evil:
Zrobić halogeny przeciwmgielne ale na tych diodach :evil:

LED Emiter 30W biały 1100 lm
Kąt świecenia 140° typu EMITER 1400mA 24V

1100 lm <ok>

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 14 cze 2009, 12:40

Pomysł OK i wykonanie również. Ale co z naszym polskim walniętym prawem, polismany się nie będą czepiać tego :?: :roll:

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 14 cze 2009, 21:36

Pomysł i wykonanie - pierwsza klasa. Podobają mi się te światła - kto wie może coś się w domowym zaciszu zreza? :mrgreen: Tylko właśnie jak kolega KLAKSON napisał czy policja nie będzie się tego czepiać? :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl