Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
lukas730
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: lukas730 » 15 cze 2009, 13:47

ja tez juz nie bede zakładał nowgo tematu, ale mam inne problem mam avanta seryjne głosniki z tyłu i orgi radio deck.

no i teraz moje pytanie
1) głosniki muszą miec wzmaka zeby grały jesli wstawie nowe nie oryginalne to bedzie jedna wielka cisza :( moze znacie jakies fajne głosniki co mają juz wzmaka wsadzonego bo nie zabardzo mam ochote kupować osobnego wzmacniacza a radio musi pozostac orgi

2) skoro radio jest deck to małe pierdziawki pod szybą nie grają i tak troche smuto bez nich jest, mozna je wziąć tak po chamsku wpac w instalacje z tylnich czyli lewa strona i prawa i ejaa :oops:

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 15 cze 2009, 13:58

Easyrider pisze:Na allegro znalazłem specjalne, "chude" głośniki do drzwi marki JVC, mają ok. 4 cm głębokości. Wejdą?
Obudowa tylnych głośników w oryginale wystaje poza tapicerkę w głąb drzwi o 9 cm, także jeszcze luz będzie.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 15 cze 2009, 15:42

Nie ma co kombinować, jak wsadzacie głośniki - to tylko w miejsce tam gdzie byly fabrycznie montowane czyli tylne drzwi w to zagłębienie. Polecam bo sam mam tam wstawione głośniki i wcale nie prawda, że dzwięk idzie w siedzenie. Dzwięk jest wyraźny i basy dobre. Montaż na tylnej półce odradzam - przy dłuższej jeździe tak łeb boli... :-/

Awatar użytkownika
PawelG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PawelG » 15 cze 2009, 17:00

w.a.n.t.e.d pisze:Nie ma co kombinować, jak wsadzacie głośniki - to tylko w miejsce tam gdzie byly fabrycznie montowane czyli tylne drzwi w to zagłębienie.
No to spec palnął....

Jak już było milin razy - wsadzajcie te 16-tki na przód. Taschki można kupić/kupić taniej od klubowiczy/zrezać samemu - Jakość odsłuchu naprawdę nieporównywalnie się polepsza. polecam z doświadczenia.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 15 cze 2009, 17:44

PawelG masz głośniki w tylnich drzwiach??

Awatar użytkownika
PawelG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PawelG » 15 cze 2009, 17:56

w.a.n.t.e.d pisze:PawelG masz głośniki w tylnich drzwiach??
Wystarczyło mi na kilku spotach porównać jak gra instalacja z tyłu (nie koniecznie seryjna) i z przodu (chociażby właśnie moja).

w.a.n.t.e.d, to że twoje subiektywne odczucia są pozytywne nie znaczy, że taki układ jest obiektywnie dobrym.

proponuję ci odsłuchać muzykę od kogoś, kto ma 16-tki w przednich drzwiach.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 15 cze 2009, 18:03

Dobra ale co jak co ja mam z tyłu głośniki i jestem z nich bardzo zadowolony. A co do przodu - słyszałem jak gra i nie koniecznie aż tak lepiej.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 16 cze 2009, 12:12

Mam zamiar dać dwudrożne 2x16 na przód i 2x16 na tył (drzwi, bo to kombi), do tego subwoofer aktywny 25 cm w kufrze i fabryczne w desce rozdzielczej.

Chyba dobry pomysł?

Awatar użytkownika
PawelG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PawelG » 16 cze 2009, 12:14

Easyrider pisze:Chyba dobry pomysł?
chyba nie.

Polecam przejrzeć ten dział - znajdziesz dużo przydatnych informacji a szkoda pisać n-ty raz tego samego.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 16 cze 2009, 12:16

Easyrider pisze:Mam zamiar dać dwudrożne 2x16 na przód i 2x16 na tył (drzwi, bo to kombi), do tego subwoofer aktywny 25 cm w kufrze i fabryczne w desce rozdzielczej.

Chyba dobry pomysł?
Z tymi dwudrożnymi to bardzo zły pomysł jak już nie raz było tu pisane. Jak dasz dwudrożne w drzwi, to wysokie tony będą Ci grały w nogi. Wysokie tony w odróżnieniu od niskich są kierunkowe i grając w nogi będą mocno przytłumione. Lepiej zamiast dwudrożnych kup zestaw odseparowany (głośniki średnio-nisko tonowe i oddzielnie tweetery).

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 16 cze 2009, 13:15

W sprawie kierunkowości rozchodzenia się dźwięku, jako muzyk i dźwiękowiec mam pewne pojęcie...

W nogi? Tyle że ja chciałem w przednich drzwiach dać te głośniki nie tam, gdzie zwykle wstawiacie (bez tych taschek), tylko wyżej - w miejsce gdzie bywa pokrętło od szyb. Czyli dość wysoko, powyżej nóg. Tak samo w drzwiach tylnych - nie w kanapę (bo to dla mnie kompletnie bez sensu), tylko wyżej i bliżej nóg.

Dodatkowo w niektórych dwudrożnych konstrukcjach można ukierunkować głośnik wysokotonowy.

Oczywiście zabudowa woofer średnio-niskotonowy + tweeter ze zwrotnicami bardziej by mnie satysfakcjonowała, najchętniej bym zrobił zestaw aktywny na głośnikach Tonsila lub lepszej klasy, ale tu się zaczynają schody budżetowe.
Tweetery zamierzałem ew. dać tam, gdzie są głośniki oryginalne w desce.

Zapytam tak:

Jakiej głębokości głośniki wejdą w te miejsca? O ile w ogóle wejdą, bo nie wiem czy tam nie ma jakichś mechanizmów/łączeń/blachy? Dawno nie zdejmowałem tapicerki z drzwi... tym bardziej, że w poprzednim nie miałem elektryki szyb.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 16 cze 2009, 14:01

Easyrider, miejsce na korbkę jest niewiele wyżej niż to co mam teraz w taschkach, więc Ci to wiele nie da. U mnie korbka w punkcie najbliższym do taschki jest od niej oddalona tylko o 1 - 1.5cm.

Zresztą w tym miejscu po prostu nie wsadzisz głośnika, bo tam jest blacha i od razu mechanizm podnoszenia szyby (silnik jest w tym samym miejscu gdzie jest korbka w ręcznie podnoszonych szybach). Jedyne miejsce, gdzie można wsadzić głośnik jest właśnie tam gdzie wszyscy je montują, czyli dół drzwi. Możesz mieć jedynie pretensje do projektantów AUDI.

Zresztą dziwnie się zabierasz za projektowanie swojego systemu CA. Dobrze by było najpierw zdjąć boczki drzwi i zobaczyć samemu jakie są możliwości, a potem planować rozmieszczenie głośników.

No ale co ja będę uczył muzyka i dźwiękowca, który chce wstawić dwudrożne głośniki :).

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 16 cze 2009, 18:45

Yawor, no i o taką odpowiedź mi chodziło.

Nie: źle planuję, tylko pytam: jak zaplanować.
Po to jest forum by skorzystać z doświadczeń innych zamiast uczyć się na własnych błędach.
Dlatego pytałem czy wejdą tam te głośniki...
Skoro nie, pozostaje tylko zestaw 2-way z tweeterem gdzieś wyżej.

Thnx,
Easy.

Awatar użytkownika
kochan1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Audio w b4 avant

Post autor: kochan1984 » 19 lip 2009, 19:40

Witam.
Wiem, że jest wiele tematów o tym, ale jestem zielony w tym i będę opierał się tylko na waszej pomocy. A więc od początku. Jestem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 B4 avant od jakiegoś roku. Postanowiłem zrobić jakieś miłe dla ucha brzękanie w aucie. Już mam zamontowane głośniki w tylnych drzwiach 3 drożne blaupunkty (pozostaną tylko woofery), zamontowana jest nieduża skrzynka i 200 watowy dwukanałowy wzmacniaczu philipsa( miał zasilać tylko skrzynkę). Z przodu w miejscu tradycyjnych glośników wmontowałem tweetery philipsa. I mniej więcej fajnie gra lecz tylko dla osoby siedzącej z przodu, ponieważ z tyłu jest samo dudnienie. Zakupiłem teraz taschki na przód a do tego tonsil speed 1700. I tu moje pytanie jak zamontować te głośniki tzn. od zdjęcia tapicerki, poprowadzenia kabli do radia i zamontowania głośników. Większość postów jest jak już tapicerka jest zdjęta i pokazany jest montaż taschki ( w tym se poradzę) ale najgorsze jest dla mnie poprowadzenie przewodów. Bardzo proszę o pokierowanie mnie będę bardzo wdzięczny. Efekt końcowy ma wyglądać mniej więcej tak: radyjko Pionier DEH-P6000UB tweetery w zestawie z głośnikami przednimi tonsil speede 1700 tylne głośniki blaupunkt ( po demontażu sam woofer) i skrzynka 130w w bagażniku. Narazie zasilane będzie to wszystko radyjkiem Sony z seri Xplod ( wiem, radyjko lipne, ale zakup taschek głośników i paru innych niezbędnych drobiazgów był kosztowny, więc radyjko za ok 2 miesiące). zy taki zestawik jest ok. Chodzi mi o dobre brzmienie a nie dudnienie samego basu. Aha głośniki podpięte będą pod radyjko ( zastanawiam się nad większym wzmacniaczem ale czas pokaże :-D ). Jeżeli był już taki post tzn. od pokazania jak zdjąć tapicerkę po poprowadzenie kabli i montaż głośników to skierujcie mnie a ja już se jakoś poradzę
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:47 przez kochan1984, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 21 lip 2009, 00:05

Kable to najlepiej poprowadzić przy progach, jest dużo miejsca pod plastikowymi osłonami.
Zasilanie wzmacniacza z akumlatora (+ i -) linką miedzianą o odpowiednim przekroju. Np. 10mm^2 około 3zł/m w hurtowni elektrycznej.
Kable do głośników położyłem tak samo, przy progach, potem prosto do drzwi przez ten gumowy rękaw..
Żeby ściągnąć tapicerkę musisz okręcić korbkę (o ile jest), zdemontować klamkę i odpiąć linkę, rozkręcić uchwyt do zamykania, bo on jest przykręcony do konstrukcji drzwi, wykręcić wkręty trzymające całą tapicerkę (po bokach) i pchnąć całość w górę, powinno zejść.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl