Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.6TD SB] Przekaźnik świec żarowych.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darex68
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.6TD SB] Przekaźnik świec żarowych.

Post autor: darex68 » 14 cze 2009, 17:27

Witam- mam mały problem a mianowicie po przekręceniu kluczyka w stacyjce rozrusznik nie zakręcił ale za to z podszybia tam gdzie jest przekaźnik od świec zaczął wydostawac się dym. Kiedy otworzyłem maskę zobaczyłem że przekaźnik prawie się stopił oczywiście przewody dochodzące do niego też (dwa grube)-czy rozrusznik mógł zrobić jakieś zwarcie? Po chwili zaczął już kręcić ale świece nie grzeją. Piąty rok mam autko i pierwsza taka awaria. licze na pomoc. :-(
Ostatnio zmieniony 16 lip 2009, 17:35 przez darex68, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 15 cze 2009, 02:26

Kolego możliwe jest ze w przekaźniku powstało zwarcie i wskutek tego cały prąd poszedł na przekaźnik a nie było pradu już na rozrusznik. Teraz bez przekaźnika nie masz grznia świec więc rano i po dłuzszym postoju będzie cięzko auto odpalić.

Masz taki przekaźnik Obrazek :?: U mnie też on nie działa i mam kombinowaną istalacje żeby grzać świece. Ostatnio rozbierałem ten przekaźnik i winą jego spalenia jest woda która się do niego dostała i wszystko zerdzewiało.

Jak obejść i czym zastąpić ten przekaźnik - szukaj na forum bo już o tym było.
Możesz ewentualnie szukać taki sam przekaźnik na szrocie. A i jak się zrobiło zwarcie to mogło spalić inne rzeczy np czujnik temp wody który podaje sygnał do przekaźnik ile ma świece grzać.

Awatar użytkownika
darex68
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darex68 » 15 cze 2009, 08:43

Dzięki kolego zaraz idę do auta i będę badał co i jak a i jeden koleś niedaleko ma szrot to podskoczę. Po południu dam znać co było. :-?

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 15 cze 2009, 14:37

darex68 pisze:Dzięki kolego zaraz idę do auta i będę badał co i jak a i jeden koleś niedaleko ma szrot to podskoczę. Po południu dam znać co było. :-?
Jak będziesz w udało by Ci się wyrwać takie przekaźnik jak na fotce i będzie sprawny to jakby mial dwa to za dobre pieniądze też bym przygarnął.

Awatar użytkownika
darex68
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darex68 » 15 cze 2009, 21:52

po analiźie okazało się ,że poprzednik zastąpił oryginalny bezpiecznik drutem no i wiadomo co dalej. A przekaźnik zdobyłem ale jeden i od VW ale będę o tobie pamiętał :-)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 15 cze 2009, 21:56

A przekaźnik wyglad u Ciebie tak jak u mnie na fotce którą dałem?
Bo wg etki takie przekaźniki szły do JK(1,6d) i RA (1,6td), a Ty masz SB (przynajmniej wg profilu). Ile Cię takie przekaźnik kosztował i z jakiego vw go wyciągłeś?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 15 cze 2009, 22:09

spiczi pisze:Bo wg etki takie przekaźniki szły do JK(1,6d) i RA (1,6td),
Do wszystkich B3 D i TD od 88r do 91r bez względu na pojemność :-P

Awatar użytkownika
darex68
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darex68 » 16 cze 2009, 00:12

Taki sam jak na twoim zdjęciu i napewno był oryginał a jeśli chodzi o ten który załatwiłem to chyba golf II ale nie na pewno bo koleś niepamięta.Może jutro zrobię zdięcie to wstawię o ile mi się uda bo jestem trochę zielony jeśli chodzi o internet ,komputer itp. Pozdrawiam. :-D

[ Dodano: 2009-06-19, 10:17 ]
Witam-wizyta u kolegi elektryka skończyła się dobrze bardzo małe przeróbki i wszystko OK. A to zdjęcia tego przekaźnika - nie ma u góry tego mostka poza tym taki sam a elektryk sam zmostkował przewodem(zielony) :mrgreen:

http://i43.tinypic.com/sookuf.jpg

http://i40.tinypic.com/w8owpf.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl