[B3 1.8 S] Głośny katalizator
to masz jeden punk prościej. A nie wpakujesz się odrazu w koszty bo jak pisałem tłumik kupisz za około 30zł i jak masz kogoś z spawarka to to całość nie powinna przekroczyć 100zł z robocizną.
Mi jak padnie kata to na pewno tak zrobię, a kiedyś już nawet robiłem przymiarkę ale okazał sie pełny i wiem że brakowało mi z 5 cm i tyle trzeba by dospawać tylko że ja mam 3A nie wiem czy układ wygląda tak samo.
Mi jak padnie kata to na pewno tak zrobię, a kiedyś już nawet robiłem przymiarkę ale okazał sie pełny i wiem że brakowało mi z 5 cm i tyle trzeba by dospawać tylko że ja mam 3A nie wiem czy układ wygląda tak samo.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
djandres, Jak tam wydech?Reasumując temat:Samo usunięcie kata nie powinno spowodować jakiegoś kosmicznego ryku o ile masz sprawny wydech.Na twoim miejscu(zakładając że kiedyś będe chciał mieć ciche auto :mrgreen: )skontrolował bym stan tłumików(o czym pisałem) i wymienił zuzyte elementy.Jak wydech będzie ok. A tobie będzie mało czy jak kto woli zagłośno to wtedy można dokładać jakieś tam uniwersalne rzezby.Jak masz skorodowany wydech(co nie zawsze widać bo wydech zaczyna korodować od środka)to trzeba się tym zająć w pierwszej kolejności.
P.S.Rurki od silnika to kolektor wydechowy
P.S.Rurki od silnika to kolektor wydechowy
luk_OP_Q89 no ok zamiast kata zamontowalem kata ktorego znalazlem na szrocie bo byl w super zadbanej audiczce i katalizator jest teraz cichutko ale .....
no niestety ostatni tlumik jest glosny i teraz juz nie wiem czy moze kupic jakis zamiennik tam gdzie zakladaja na szrocie czy szukac jakiejs uzywki , tylko ze z tym jest problem bo wlasnie ten tlumik jest na zewnatrz idealny a pomimo trego jest glosny (widocznie wypalony w srodku ) i co radzicie
no niestety ostatni tlumik jest glosny i teraz juz nie wiem czy moze kupic jakis zamiennik tam gdzie zakladaja na szrocie czy szukac jakiejs uzywki , tylko ze z tym jest problem bo wlasnie ten tlumik jest na zewnatrz idealny a pomimo trego jest glosny (widocznie wypalony w srodku ) i co radzicie
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
No widzisz
Fajnie że znalazłeś zdrowego kata ale jak pisałem trzeba zaczynać od kondycji tłumików.
Teraz już odpuść sobie poszukiwania na złomie,używany tłumik to nie jest dobry pomysł bo zachwile będzie to samo.Jedz do warsztatu np.bosal'a i niech ci dobiorą tłumik zapłacisz np.100zł i będziesz miał na długo.Allegrowe wynalazki czy używki sobie odpuść.
Podjedz do 2-3 warsztatów(zajmujących się wyłącznie wydechami) popytaj,pogadaj zobaczysz co proponują i wybierzesz.
Fajnie że znalazłeś zdrowego kata ale jak pisałem trzeba zaczynać od kondycji tłumików.
Teraz już odpuść sobie poszukiwania na złomie,używany tłumik to nie jest dobry pomysł bo zachwile będzie to samo.Jedz do warsztatu np.bosal'a i niech ci dobiorą tłumik zapłacisz np.100zł i będziesz miał na długo.Allegrowe wynalazki czy używki sobie odpuść.
Podjedz do 2-3 warsztatów(zajmujących się wyłącznie wydechami) popytaj,pogadaj zobaczysz co proponują i wybierzesz.
no dziekuje koledzy za pomoc dalem po punkciku wam i jade poszukac zakladow zajmujacych sie tlumikami , bede szukal tego bosala a jeszcze jakie sa dobre firmy tlumikow koledzy
[ Dodano: 2009-06-18, 11:38 ]
a czy takie dobierane tlumiki nie dusza auta czy wydech spalin bedzie taki sam i czy auto nie bedzie zamulone
[ Dodano: 2009-06-18, 11:38 ]
a czy takie dobierane tlumiki nie dusza auta czy wydech spalin bedzie taki sam i czy auto nie bedzie zamulone
Dobierane ma być do twojego modelu czyli wydech już powinien być policzony przez mądre głowy, tak np powstają usportowione dedykowane tłumiki dedykowane np firmy Remus gdzie cały układ jest policzony pod dany silnik <ok> .a czy takie dobierane tlumiki nie dusza auta czy wydech spalin bedzie taki sam i czy auto nie bedzie zamulone
Co do firm:
Bosal, Tesh, Walker. Lub trochę niższa pólka ,ale nie najgorsze rodzimej produkcji to Izawit (mam jeden tej firmy już 2 lata i sie sprawuje do tego śladu korozji ani przepalenia nie widać)