Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Sterownik zamka centralnego a domykanie szyb

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Sterownik zamka centralnego a domykanie szyb

Post autor: Easyrider » 18 cze 2009, 14:02

Witam,

Szukałem, ale nie znalazłem tematu w którym byłaby odpowiedź na moje pytania.

Chcę zamontować sterownik do zamka centralnego i mam kilka pytań.

1. Mam taki kluczyk jak w tym temacie:
https://audi80.pl/b4-coupe-alljak-zl ... t28434.htm

Sprzedawca samochodu twierdził, że jest w nim immobilizer. Według mnie to ściema i żadnego immo tu nie ma, tylko żaróweczka. Mam rację?

2. Chcę kupić taki sterownik, który będzie domykał otwarte szyby w B4 Avant. To się nazywa funkcja "komfort". Czy B4 Avant ma tę funkcję i jak to sprawdzić?

3. Zauważyłem że niektóre sterowniki mają jeszcze inny patent - podają sygnał na szyby przez 30 sekund. Czy to jest właśnie ten "komfort", czy to jest sterowanie dla samochodu, który tej funkcji nie posiada?

4. Czy możecie mi polecić jakiś konkretny model sterownika? Chodzi mi o sterownik z kluczykiem, typu "scyzoryk" - z pilotem o możliwie najlepszej jakości.

5. Myślę o czymś takim: http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=285&id=287
Czy to mi domknie szyby? A może macie instrukcję montażu do tego modelu?

Pozdro,
Easyrider
Ostatnio zmieniony 18 cze 2009, 15:13 przez Easyrider, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 18 cze 2009, 14:08

_uwaga

Awatar użytkownika
gad07
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gad07 » 18 cze 2009, 21:23

Witam

Na twoim miejscu odpuscił bym sobie ten pilot scyzoryk bo to lipa jestfajnie wyglada ale szybko sie wyrabia i grot odstaje od obudowy a co do sterowania domykania szyb to oprocz centralki zamka bedziesz musiał dokupic sterownik domykania szyb. Bo te centralki ktore maja funkcje domykania to tylko puszczaja sygnał do centralki domykania szyb a ona dopiero domyka szyby.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 19 cze 2009, 11:44

gad07 pisze:Witam

Na twoim miejscu odpuscił bym sobie ten pilot scyzoryk bo to lipa jestfajnie wyglada ale szybko sie wyrabia i grot odstaje od obudowy a co do sterowania domykania szyb to oprocz centralki zamka bedziesz musiał dokupic sterownik domykania szyb. Bo te centralki ktore maja funkcje domykania to tylko puszczaja sygnał do centralki domykania szyb a ona dopiero domyka szyby.

Co do jakości tych kluczyków to wiem - miałem taki. Teraz chcę dać "drugą szansę" - jest jakiś nowszy model, ponoć lepiej wykonany.

Co do impulsu: właśnie w niektórych opisach jest napisane: "FUNKCJA DOMYKANIA SZYB (IMPULS 20 SEKUNDOWY)". Tak jakby to on miał sterować domykaniem szyby...?

zobaczcie tu: http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=279&id=294

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 19 cze 2009, 13:36

Easyrider, i właśnie ten impuls domyka Ci szyby. Po zamknięciu centralnym sterownik podaje impuls na sterownik szyb, które się zamykają. Impuls ma aż 20 sekund, żeby na pewno zamknąć szyby z pełnego otwarcia. Efekt taki jakbyś przez 20 sekund trzymał przycisk zamykania szyb.
Aha, jeszcze jest kwestia przeciążenia. Przydałby się czujnik przeciążenia, żeby Ci się silniki nie zużywały zbytnio.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 19 cze 2009, 14:30

JOLLY pisze:Easyrider, i właśnie ten impuls domyka Ci szyby. Po zamknięciu centralnym sterownik podaje impuls na sterownik szyb, które się zamykają. Impuls ma aż 20 sekund, żeby na pewno zamknąć szyby z pełnego otwarcia. Efekt taki jakbyś przez 20 sekund trzymał przycisk zamykania szyb.
Aha, jeszcze jest kwestia przeciążenia. Przydałby się czujnik przeciążenia, żeby Ci się silniki nie zużywały zbytnio.
:shock:

Pierwsza sprawa: do domykania szyb jest potrzebny dodatkowy moduł.
Druga: z reguły wyjścia z centralek na różnego rodzaju dodatkowe moduły mają ograniczoną moc do około 300 mA.
Więc nie opowiadaj bajek :-/

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 19 cze 2009, 15:52

Mobilek, Czegoś nie rozumiem teraz. W takim razie do czego jest ten sygnał domykania aż 20 sekund? Po drugie nigdzie nie pisałem, żeby go bezpośrednio wykorzystywać do zamykania, wiadomo że to tylko sygnał sterujący.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 19 cze 2009, 15:59

Mobilek pisze:
JOLLY pisze:Easyrider, i właśnie ten impuls domyka Ci szyby. Po zamknięciu centralnym sterownik podaje impuls na sterownik szyb, które się zamykają. Impuls ma aż 20 sekund, żeby na pewno zamknąć szyby z pełnego otwarcia. Efekt taki jakbyś przez 20 sekund trzymał przycisk zamykania szyb.
:shock:

Pierwsza sprawa: do domykania szyb jest potrzebny dodatkowy moduł.
Druga: z reguły wyjścia z centralek na różnego rodzaju dodatkowe moduły mają ograniczoną moc do około 300 mA.
Więc nie opowiadaj bajek :-/
Ja też czegoś nie rozumiem.
Jakie znaczenie ma moc sygnału, skoro sygnał ma tylko uruchomić przekaźnik?
Czy te silniki są zasilane bez udziału przekaźników?

To w końcu potrzebuję dodatkowego modułu, jeśli mam ten impuls 20 sek, czy nie?

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 19 cze 2009, 16:05

Być może Mobilkowi , chodziło o moduł, który bezpośrednio właśnie steruje domykaniem z wykorzystaniem tego impulsu domykania, co ma w sobie przekaźniki już i zabezpieczenie antyprzeciążeniowe. Np. coś takiego: http://moto.allegro.pl/item657993735_hurt_nowa_generacja_domykanie_szyb_klas_i_blow.html

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 19 cze 2009, 16:12

JOLLY pisze:W takim razie do czego jest ten sygnał domykania aż 20 sekund?
Przede wszystkim po to aby urządzenia na rynku były ze sobą kompatybilne, są różne moduły do domykania szyb i czasami niezbędny jest odstęp czasowy potrzebny do domknięcia osobno przodu a osobno tyłu, i w celu minimalizacji dużego obciążenia akumulatora producenci stosują takie przerwy, które trwają około 15s między jednym a drugim procesem.
JOLLY pisze:Po drugie nigdzie nie pisałem, żeby go bezpośrednio wykorzystywać do zamykania, wiadomo że to tylko sygnał sterujący.
A gdzie chciałeś go podłączyć :?:

[ Dodano: 2009-06-19, 16:34 ]
JOLLY pisze:Być może Mobilkowi , chodziło o moduł, który bezpośrednio właśnie steruje domykaniem z wykorzystaniem tego impulsu domykania, co ma w sobie przekaźniki już i zabezpieczenie antyprzeciążeniowe. Np. coś takiego: http://moto.allegro.pl/item657993735_hurt_nowa_generacja_domykanie_szyb_klas_i_blow.html
Tego typu urządzenia służą do tego celu.

Awatar użytkownika
penki00 (usunięty)
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: penki00 (usunięty) » 19 cze 2009, 23:56

To powiedzcie mi w jaki sposób szyba sama się zatrzymuje w górnym czy dolnym położeniu,jesli u mnie działa po jednym nacisnięciu idzie do dołu,a po nacisnięciu jednorazowo do góry,czyli w tym sterowniku też powinien byc jakiś wyłącznik przeciążeniowy czy coś?,a jak już jest otwarta czy zamknięta,to ponowne nacisnięcie tego samego przycisku nie powoduje ruchu silniczka.Już to sprawdzałem,jak zamknę szybe(kluczyk wyciągnięty) to choćbym 10 razy nacisnoł zamykanie silniki nie ruszą.
Jedynym problemem jest to że dopóki siedzi sie za kierownicą to O/Z działa,ale wystarczy otworzyć drzwi kierowcy i już niestety nie działa nic,trzeba włożyć kluczyk i przekręcić zapłon.

Awatar użytkownika
kenzo76
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kenzo76 » 20 cze 2009, 00:19

witam w cabrio taka funkcje mam nie wiem czy jest ona w avant takze przy otwartych szybach przekrec maksymalnie kluczyk w prawo tak jak bys chcial zamknac auto i szyby powiny sie domknac same.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 22 cze 2009, 09:58

kenzo76 pisze:witam w cabrio taka funkcje mam nie wiem czy jest ona w avant takze przy otwartych szybach przekrec maksymalnie kluczyk w prawo tak jak bys chcial zamknac auto i szyby powiny sie domknac same.

Właśnie w Avancie to nie działa.

Czy ktoś zorientowany mógłby mi odpowiedzieć na kwestie 1-5 z pierwszego posta?

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 22 cze 2009, 10:20

Easyrider pisze:1. Mam taki kluczyk jak w tym temacie:
https://audi80.pl/b4-c...zyk-vt28434.htm

Sprzedawca samochodu twierdził, że jest w nim immobilizer. Według mnie to ściema i żadnego immo tu nie ma, tylko żaróweczka. Mam rację?
Aby mieć pewność udaj się do punktu gdzie dorabiają klucze i gość sprawdzi czy masz immo czy nie.
Easyrider pisze:2. Chcę kupić taki sterownik, który będzie domykał otwarte szyby w B4 Avant. To się nazywa funkcja "komfort". Czy B4 Avant ma tę funkcję i jak to sprawdzić?
Easyrider pisze:kenzo76 napisał/a:
witam w cabrio taka funkcje mam nie wiem czy jest ona w avant takze przy otwartych szybach przekrec maksymalnie kluczyk w prawo tak jak bys chcial zamknac auto i szyby powiny sie domknac same.

Właśnie w Avancie to nie działa.
To znaczy że nie masz funkcji komfort.
Easyrider pisze:3. Zauważyłem że niektóre sterowniki mają jeszcze inny patent - podają sygnał na szyby przez 30 sekund. Czy to jest właśnie ten "komfort", czy to jest sterowanie dla samochodu, który tej funkcji nie posiada?
Tak jest to funkcja komfort, długość sygnału można wysterować w zależności od potrzeby, podawany sygnał nie zamyka szyb bezpośrednio tylko wyzwala proces domykania przez inne urządzenie, najlepiej moduł domykania szyb.
Styk domykania w centralce alarmu jest zbyt słaby i obciążenie jakie jest wyzwalane podczas domykania spaliło by go.
Easyrider pisze:4. Czy możecie mi polecić jakiś konkretny model sterownika? Chodzi mi o sterownik z kluczykiem, typu "scyzoryk" - z pilotem o możliwie najlepszej jakości.
W tej chwili na rynku jest dużo sterowników więc można przebierać, zasada budowy i działania jest podobna. Zwróć uwagę aby sterownik który kupisz miał możliwość sterowania pneumatycznym centralnym np. taki http://moto.allegro.pl/item666939881_al ... jniki.html
Zestawy w kwocie 100 zł. w zupełności spełniają twoje wymagania.
5. Myślę o czymś takim: http://www.stig.pl/produk...uktu=285&id=287
Czy to mi domknie szyby? A może macie instrukcję montażu do tego modelu?
Pisze jak byk że ma funkcję domykania :!: Instrukcję montażu są zawsze dołączane przez sprzedawce do zestawu.

Dużo informacji na temat domykania znajdziesz tutaj.

https://audi80.pl/b4-all-modul-domyk ... htm#276536

penki00 pisze:To powiedzcie mi w jaki sposób szyba sama się zatrzymuje w górnym czy dolnym położeniu,jesli u mnie działa po jednym nacisnięciu idzie do dołu,a po nacisnięciu jednorazowo do góry,czyli w tym sterowniku też powinien byc jakiś wyłącznik przeciążeniowy czy coś?,a jak już jest otwarta czy zamknięta,to ponowne nacisnięcie tego samego przycisku nie powoduje ruchu silniczka.Już to sprawdzałem,jak zamknę szybe(kluczyk wyciągnięty) to choćbym 10 razy nacisnoł zamykanie silniki nie ruszą.
Jedynym problemem jest to że dopóki siedzi sie za kierownicą to O/Z działa,ale wystarczy otworzyć drzwi kierowcy i już niestety nie działa nic,trzeba włożyć kluczyk i przekręcić zapłon.
W układzie jest czujnik przeciążeniowy który pilnuje silników.
Masz ori moduł komfortu i dlatego tak działa sterowanie szybą.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 22 cze 2009, 11:04

Lubię konkrety. Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl