[b4 1Z] Dziwny odgłos - coś buczy pod maską
[b4 1Z] Dziwny odgłos - coś buczy pod maską
mam taki dziwny dżwięk na wolnych obrotach tak jak by buczenie choćby baran pobukiwał nie regularne słyszalne w okolicy sprężarki klimy lub pod nią tz alternator albo tego napinacza paska napędowego , łapy tam nie idzie wsadzić a rozbierać pół auta mi się nie uśmiecha ,no i pytanie czy ktoś to ćwiczył abym mógł celnie uderzyć w chore miejsce no i jeszcze jedno na klimie jak stoje np pod światłami to mi lekko jak by silnikiem telepało a jak klimę wyłącze to chodzi równiutko .to bpobukiwanie jest też przy wyłączonej klimie ,co ja się tej klimy tak uczepiłem??
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 23:43 przez berthold, łącznie zmieniany 3 razy.
kiedy ostatnio wymieniałes rozrzad? to moze byc przyczyna buczenia, ale nie tylko to co do klimy i alternatora to moga byc łozyska. sprubuj polac dasek co napedza klime i alternator olejemjakis moze byc i domowu czym kolwiek tylko tak delikatnie zeby sie rozszedł po całym pasku i na właczonym silniku. moze cos to da:):)
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Yeeahh <ok> To się nazywa sprecyzowanie dzwięku <ok> Czasem ludzie piszą:"no wiesz tak coś stuka" i trudno się domyślić jak.A tu prosze precyzyjnie <ok> Podoba mi sięberthold pisze:mam taki dziwny dżwięk na wolnych obrotach tak jak by buczenie choćby baran pobukiwał nie regularne
Ale do rzeczy:
Obstawiam sprężarke klimy.To ze obroty lekko spadają w przypadku włączenia klimy,ogrzewania tylnej szyby itp.to norma ale jak motorek potrafi się zakrztusić w takim momęcie to sugeruje zwiększenie oporu jaki stawia włączające się urządzenie.
Odpal auto wsadz kogoś do środka i niech włącza klime,a ty podnieś pokrywe patrz i słuchaj.Jak będziesz miał problem ze złapniem
i nie będziesz pewien który to(sprężarka czy alternator) to jest dobry sposób:wez kawałek(np.1metr) rurki/przewodu gumowego takiego jak przewód paliwowy na metry i użyj jak stetoskopu-jeden koniec do ucha drugim osłuchujesz.berthold pisze:buczenie choćby baran pobukiwał nie regularne
[ Dodano: 2009-06-18, 22:30 ]
Tak da,pasek będzie się ślizgał zamiast napędzać.Nie najlepszy pomysł...dobo26 pisze:sprubuj polac dasek co napedza klime i alternator olejemjakis moze byc i domowu czym kolwiek tylko tak delikatnie zeby sie rozszedł po całym pasku i na właczonym silniku. moze cos to da:):)
no fakt precyzyjniej tego nie umiałem opisać ale ten dżwięk jast taki podobny jak by osłony te plastykowe pod silnikiem o coś ocierały i wibrowały ale to nie to, wyrażnie słychać albo sprężarka klimy albo alternator albo ta łapa z tym( kółkiem ) napinacz paska alternatora .
ja tez myśle że to raczej sprężarka siada chociaż klima daje potężny chłód a propo czy w tej sprężarce da się coś wymieniać np łożyska czy ta coś innego
ja tez myśle że to raczej sprężarka siada chociaż klima daje potężny chłód a propo czy w tej sprężarce da się coś wymieniać np łożyska czy ta coś innego
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
berthold, Sciągnij pasek osprzętu z klimy,zakręć kołem sprężarki powinno chodzić bez oporów i cicho(po włączeniu klimy sprzęgiełko zapina sprężarke z kołem i tylko wtedy stawia opór bo napędza klime).Jak nie będzie łatwo i cicho to pewnie łożysko się kończy lub wspomniane sprzęgiełko.
Przede wszystkim osłuchaj (jak pisałem) i naprawiaj auto.A jak skończysz to skończ również temat postem z happy endem np:"Panowie sukces,baran nie ryczy trzena było.....i wszystko ok <ok> "
Dzięki temu zyskujesz ty(masz sprawne auto i zdobytą wiedze)ale i inni któży w przyszłości będą szukać info na forum.Pozdro <ok>
Przede wszystkim osłuchaj (jak pisałem) i naprawiaj auto.A jak skończysz to skończ również temat postem z happy endem np:"Panowie sukces,baran nie ryczy trzena było.....i wszystko ok <ok> "
Dzięki temu zyskujesz ty(masz sprawne auto i zdobytą wiedze)ale i inni któży w przyszłości będą szukać info na forum.Pozdro <ok>
bardzo dobrze gadasz bo tak się powinno, ja większych problemów z mechaniką nie mam raczej daje rady, tylko lepiej zawsze pytać bo na przykład nigdy jeszcze nie rozbierałem sprężarki klimy chociaż pewnie to zrobię ale czasem coś zwale i tego się bojęluk_OP_Q89 pisze:berthold, Sciągnij pasek osprzętu z klimy,zakręć kołem sprężarki powinno chodzić bez oporów i cicho(po włączeniu klimy sprzęgiełko zapina sprężarke z kołem i tylko wtedy stawia opór bo napędza klime).Jak nie będzie łatwo i cicho to pewnie łożysko się kończy lub wspomniane sprzęgiełko.