Mam pytanie,gdzie w silniku abc znajduje się pompa vakum??
myslę że mam uszkodzone to urządzenie,wszystkie elementy układu hamulcowego są wymienione, łącznie z odpwietrzeniem układu a pedał hamulca jest twardy i hamulce ogólnie słabe,trzeba sporo siły użyć żeby auto dobrze zahamowało.
Jak zachowuje się sprawna pompa??rozumiem że musi wytwarzać dosć silne i zauważalne podciśnienie??
Jest możliwośc regeneracji czy wymiana na nową?
Dzięki z góry.
[ABC] Pompa hamulcowa, serwo - niedomaga
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
[ABC] Pompa hamulcowa, serwo - niedomaga
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, 22:46 przez Darek 80b3, łącznie zmieniany 1 raz.
- siwusek216
- Forum Audi 80
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
Tak faktycznie masz rację,jestem widać niedoinformowany :mrgreen:
Poradźcie co może być przyczyną tego stanu rzeczy,obstawiam jeszcze źle odpowietrzony układ,płyn jest świerzy,tarcze nowe,klocki też,dobrej firmy a dobrego hamulca jak nie było tak nie ma.Jeszcze jedno,jak dobrze przegoniłem kiedyś auto i było trochę hamowania,to hamulec był jak deska,było jeszcze gorzej niż zwykle. Może pompa hamulcowa się kończy?
Poradźcie co może być przyczyną tego stanu rzeczy,obstawiam jeszcze źle odpowietrzony układ,płyn jest świerzy,tarcze nowe,klocki też,dobrej firmy a dobrego hamulca jak nie było tak nie ma.Jeszcze jedno,jak dobrze przegoniłem kiedyś auto i było trochę hamowania,to hamulec był jak deska,było jeszcze gorzej niż zwykle. Może pompa hamulcowa się kończy?
- siwusek216
- Forum Audi 80
Sprawdź drożność i szczelność przewodu miedzy serwem i kolektorem oraz zaworek kierunkowy który tam jest.
Ja bym raczej obstawiał już zmęczona membrane w serwie. Słaba pompa przepuszczała by ciśnienie. Twardnienie pedału przy kilkukrotnym hamowaniu świadczy o niedomaganiu układu wspomagania hamulców.Darek 80b3 pisze:jak dobrze przegoniłem kiedyś auto i było trochę hamowania,to hamulec był jak deska,było jeszcze gorzej niż zwykle. Może pompa hamulcowa się kończy?
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
u mnie jest 94 rok i nie widziałem tej pompy na głowicy,widać że nie posiada tego.
Jak zrobiłem prosty test na działanie serwa,czyli napompowałem hamulec parę razy i pedał zrobił się twardy,wtedy odpaliłem auto i zszedł bardzo ładnie,więc sam już nie wiem co to jest.Nie ma czegoś takiego że na postoju będę deptał po pedale i zrobi się twardy,tylko ogólnie hamulce są słabe no i tak jak wspomniałem jak ją przegoniłem,wtedy zaczął puchnąć hamulec.Brat ma też V6 i w jego hamulce są nie do porównania,u mnie poprostu trzeba użyć większej siły żeby to zatrzymać.
Dzięki kokolino1 ,ale nie bywam w Twoich rejonach.
Jak zrobiłem prosty test na działanie serwa,czyli napompowałem hamulec parę razy i pedał zrobił się twardy,wtedy odpaliłem auto i zszedł bardzo ładnie,więc sam już nie wiem co to jest.Nie ma czegoś takiego że na postoju będę deptał po pedale i zrobi się twardy,tylko ogólnie hamulce są słabe no i tak jak wspomniałem jak ją przegoniłem,wtedy zaczął puchnąć hamulec.Brat ma też V6 i w jego hamulce są nie do porównania,u mnie poprostu trzeba użyć większej siły żeby to zatrzymać.
Dzięki kokolino1 ,ale nie bywam w Twoich rejonach.
- Darek 80b3
- Forum Audi 80