Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 S] ustawianie zbieżności

Zablokowany
Awatar użytkownika
djandres
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 S] ustawianie zbieżności

Post autor: djandres » 24 cze 2009, 08:06

Koledzy otoz mam taka sprawe , powiedzie mi w jaki sposob ustawia sie zbieznosc garazowym sposobem w audi 80 B3 , pytam bo nie mam zbytnio funduszy na ustawianie zbieznosci za 100 zl .:( .pomocy

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B3 1.8 S] ustawianie zbieżności

Post autor: myster » 24 cze 2009, 10:40

Garazowym sposobem nie zrobisz tego dobrze, pozniej bedziesz musial i tak jechac na zbierznosc bo okaze sie ze sciaga albo drze opony. I na koncu bedziesz musial kupic opony i ustawic zbierznosc. A co do ceny co podales to jest troche wygorowana umnie sie wacha w miescie do 60-80zl kompletna geometria koł. moze sie rozejrzyj za innym specem jak masz w okolicy mozliwosc. pozdro

Awatar użytkownika
djandres
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djandres » 24 cze 2009, 11:38

koledzy ale tak na jakis czas napewno by mi pomoglo to bo mysle zmienic audiczke a chcialem zeby na sprzedaz bylo to w miare zrobione , wyglada to tak skrecam kierownica i robie przy tym 3 i 1/4 obrotu w lewo a w prawo robie niecale 3 obroty krecac kierownica na maxa a jak jade na wprost to samochod mi sciaga w prawo , i teraz chcce abyscie mi powiedzieli ktora koncowka drazka trzeba krecic i w ktorym kierunku zeby to zrobic . prosze o pomoc .

[ Dodano: 2009-06-24, 13:35 ]
POMOCY

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 24 cze 2009, 13:59

djandres pisze:w jaki sposob ustawia sie zbieznosc garazowym sposobem w audi 80 B3
Szczerze to nie ma takiej możliwości aby "garażowym" sposobem ustawić zbieżność.
Bez przyrządów i wiedzy Know How się nie obejdzie.

Jeśli zaczniesz kręcić srubami rzymskimi od koncówek drążka kierowniczego to na 101% będzie cię dalej sciągać i będzie ścinać opony.
Pozatym przy ustawieniu zbierzności ustawia się kąt pochylenia koła którego nie da się bez przyrządów ustawić prawidłowo.

To tak jakbyś chciał ustawić kąt wtrysku w TDI na "oko" gdzie tolerancja wynosci np 0,05mm :mrgreen: :lol:
djandres pisze:a chcialem zeby na sprzedaz bylo to w miare zrobione
Jeśli nie chcesz mieć "nikogo" na sumieniu zrób to tak jak ASO przykazało czyli ustaw zbieżność w zakładzie który się tym zajmuje.
Koszt wg. mnie niewielki bo tak jak pisze myster, wacha sie w krakowie w granicach 60zł zbieżność + 20zł kąt pochylenia koła.

A jazda na rozjechanej geometrii skutkuje tym że:
- auto nie reaguje na ruchy kierownicą
- przy gwałtownym przyśpieszaniu rzuca samochodem w prawo lub lewo
- scina opony
- na zakrętach jest podstrowne lub nadsterowne

Pozatym jeśli zawieszenie jest wybite (koncówki drążka lub koncówki wachacza, ewentualnie simerbloki wachacza) nikt nawet najlepszy warsztat nie ustawi Ci zbieżnosci poprawnie.

Awatar użytkownika
milan_25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: milan_25 » 26 cze 2009, 18:28

jak jesteś z łodzi to pojedź na ul. Kolejową zaraz na samym początku jak skręcisz z Pabianickiej i tam cała geometria włącznie z kątami to 70 pln to nie dużo i ile bezpieczniej

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 26 cze 2009, 18:35

Szkoda że do mnie masz daleko zrobiłbym Ci to za 40 zł. Mamy promocje na zbieżność.
Co do ustawiania domowym sposobem zbieżności to w temacie wszystko juz ujął widmo i nic wiecej nie trzeba dodawać.
Temat uważam za wyczerpany.

Zablokowany

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl