[All] Podwójne światło pozycji
[All] Podwójne światło pozycji
chodzi mi o coś takiego widziałem kiedyś na forum że ktoś zrezał podwójne światło pozycyjne wyglądało to tak
[k][p][pp][c] rejestracja [c][pp][p][k]
k-kierunkowskaz
p-pozycja
pp- przeciwmgielne
c-cofania
że świeciła pozycja normalnie i chyba jakoś przeciwmgielne chyba a może to przy stopie było że oprócz stopu przeciwmgielne oba świeciły. czy ktoś pomoże odnaleśc taki post gdzie było to pokazane jak to zrobić :?:
[k][p][pp][c] rejestracja [c][pp][p][k]
k-kierunkowskaz
p-pozycja
pp- przeciwmgielne
c-cofania
że świeciła pozycja normalnie i chyba jakoś przeciwmgielne chyba a może to przy stopie było że oprócz stopu przeciwmgielne oba świeciły. czy ktoś pomoże odnaleśc taki post gdzie było to pokazane jak to zrobić :?:
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 15:22 przez ysiul, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego zobacz u mnie podpisie na moim audiku,mam dwa przeciwmgielne,jak bym miał żarówki dwu włóknowe to miał bym 4x pozycje i 2x przeciwmgielne,pasowal by tylko odblask z lamp wyrzucić od mgielnego,bo to jednak troche razi
Prąd na dodatkowe żarówki pozycyjne ciągniesz od podświetlania tablicy rejestracyjnej
Prąd na dodatkowe żarówki pozycyjne ciągniesz od podświetlania tablicy rejestracyjnej
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, 15:55 przez pandamix, łącznie zmieniany 1 raz.
ja u siebie mam w planie zrobic ale ja mam Japan lampy i jak cos to będe mówił dla panów niebieskich że na tamte kraje tak wychodziło,zreszta widziałem juz kiedys w jakimś samochodzie 4xpozycje chyba że ten ktoś tez rezal ale watpie bo to był jakis dosyć nowy samochód,ja jak narazie mam 4 pozycje z przodu i nikt się nie czepił :mrgreen:
Ja miałem w swojej Ibizie światła z wersji po lifcie i tam były po 2 żarówki w pozycjach (jedna z nich była 2-żarnikowa czyli pozycja i hamulec, a druga tylko pozycja), ale dla jadących za mną wyglądało to jak jedno światło pozycyjne (dość duże było).
W Audi światła pozycyjne i tak są wystarczająco duże i widoczne i jakoś nie widzę potrzeby posiadania podwójnych pozycyjnych. Przede wszystkim to może wprowadzać w błąd lub irytować jadących za nami, szczególnie, że światła przeciwmgielne są dość mocne.
W Audi światła pozycyjne i tak są wystarczająco duże i widoczne i jakoś nie widzę potrzeby posiadania podwójnych pozycyjnych. Przede wszystkim to może wprowadzać w błąd lub irytować jadących za nami, szczególnie, że światła przeciwmgielne są dość mocne.
kolega ma rację sa na to sposoby trzeba wyjąć odbłyśnik z przeciwmgielnych i po mocnym czerwonym kolorze <ok>dr.lolek pisze:yawor napisał/a:
Przede wszystkim to może wprowadzać w błąd lub irytować jadących za nami, szczególnie, że światła przeciwmgielne są dość mocne.
prawda ale sa tez na to sposoby :mrgreen:
Może być 4 ale obok siebie by stanowiło to jakby jedno światło które dałoby się opisać prostokątem. Przykład Fiat Grande Punto 4 pozycyjne z tyłu.(W polu STOP żarówka 2 włóknowa)yawor pisze:ysiul, a jak to się ma do przepisów? Z tylu musi być obowiązkowo co najmniej jedno światło przeciwmgłowe (max 2 symetryczne).
Uważam,że to ma sens ale pod warunkiem przeniesienia przeciwmgłowego jako dodatkowego
pod zderzak. :idea:
Włodek899, ja pisałem o przeciwmgłowym . Że musi być co najmniej 1 z tyłu lub 2 symetrycznie.
Jak już pisałem, sam miałem podwójne światła pozycyjne w Ibizie I, ale to było rozwiązanie fabryczne (tak jak napisałeś, STOP w postaci żarówki 2-włóknowej).
Jakoś nie wyobrażam sobie przerabiania w Audi świateł przeciwmgłowych w celu zrobienia podwójnych pozycyjnych, a zamiast nich dodawać jakieś światełko sterczące pod zderzakiem . Podwójne pozycyjne to chyba jakiś rodzaj poprawy wyglądu (chociaż dla mnie wątpliwy, ale to moja opinia), a takie dodatkowe światło przeciwmgielne chyba w tym nie pomoże.
Wg przepisów z tyłu obowiązkowe są co najmniej po jednym ze świateł wstecznych i przeciwmgłowych. Dużo lepszym rozwiązaniem byłaby zamiana jednego ze świateł wstecznych na światło przeciwmgłowe (np przez wsadzenie czerwonej żarówki ). Wtedy można sobie chociaż trochę legalniej zrobić 4 pozycje.
Jak już pisałem, sam miałem podwójne światła pozycyjne w Ibizie I, ale to było rozwiązanie fabryczne (tak jak napisałeś, STOP w postaci żarówki 2-włóknowej).
Jakoś nie wyobrażam sobie przerabiania w Audi świateł przeciwmgłowych w celu zrobienia podwójnych pozycyjnych, a zamiast nich dodawać jakieś światełko sterczące pod zderzakiem . Podwójne pozycyjne to chyba jakiś rodzaj poprawy wyglądu (chociaż dla mnie wątpliwy, ale to moja opinia), a takie dodatkowe światło przeciwmgielne chyba w tym nie pomoże.
Wg przepisów z tyłu obowiązkowe są co najmniej po jednym ze świateł wstecznych i przeciwmgłowych. Dużo lepszym rozwiązaniem byłaby zamiana jednego ze świateł wstecznych na światło przeciwmgłowe (np przez wsadzenie czerwonej żarówki ). Wtedy można sobie chociaż trochę legalniej zrobić 4 pozycje.
A wiesz dlaczego przeciwmgłowe umieszcza się możliwie najniżej ?yawor pisze:a takie dodatkowe światło przeciwmgielne chyba w tym nie pomoże.
Bo tam jest najbardziej efektywne! Mgła przy jezdni nie jest taka gęsta jak na wysokości np. 1 m i z dalszej odległości jest widoczne nasze auto.
Tak jak z przednimi pmgłowymi, niżej umieszczone lepiej oświetlają.
Ale jeżeli przerabiać fabryczne światła to chyba należy poprawić funkcjonalność a nie pogorszyć... bo jeżeli tak to lepiej już nic nie ruszać i zostawić oryginał. :shock: