[B4 1.9TD AAZ] alufelgi
[B4 1.9TD AAZ] alufelgi
Witam mam kilka pytan posiadam alufelgi R16 ET40 nic wiecej nie moglem zczytac z alufelgi przynajmniej znalezc na felach mam zalozone opony 205/55/R 16 chciałbym sobie załozyć na te fele opony 195/55/R16 czy da rade? i jakie musze zastosowac dystanse bo ile wiem w audi jest ET37? z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
podstawowe dane każdej felgi to np 7J16 gdzie 7 szerokość 16 wielkość jeszcze jeden parametr ET 40 zwany odsadzeniem od piasty czym większe tym felga bardziej do środka schowana.
jeśli te felgi maja takie oznaczenie 7J16 ET40 to nie polecam zakładania 195 min 205 ale nie wiem czy nie będą obcierać trzeba założyć i wybadać, jeśli są to felgi 6-6.5J16 ET40 można bez problemu zakładać 195 i felgi z takimi oponami nie powinny nigdzie obcierać i dystansy nie trzeba kupować.
jeśli te felgi maja takie oznaczenie 7J16 ET40 to nie polecam zakładania 195 min 205 ale nie wiem czy nie będą obcierać trzeba założyć i wybadać, jeśli są to felgi 6-6.5J16 ET40 można bez problemu zakładać 195 i felgi z takimi oponami nie powinny nigdzie obcierać i dystansy nie trzeba kupować.
jutro wybadam jakie sa oznaczenia na felgach. obecnie jezdze na 205 i nic nie obciera nie mam zadnych pierscieni zalozonych a pomyslalem o nich poniewaz ta roznica w piascie mnie zastanawiała czyli to , ze felga nie przylega idealnie do piasty tylko jest znaczny luz i czasem drzy mi kierownica a felgi sa proste wywarzane nie cale 2 miesiace temukostrz pisze:podstawowe dane każdej felgi to np 7J16 gdzie 7 szerokość 16 wielkość jeszcze jeden parametr ET 40 zwany odsadzeniem od piasty czym większe tym felga bardziej do środka schowana.
Offset zwany również odsadzeniem ET jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
po chłopsku felga zawsze przylega do piasty a ET to jest odległość od piasty do rantu felgi , powiem tak oryginalnie w b4 na 7J15 ET jest 38 jak założysz inne felgi 7J15 ale z ET 40 to felga względem oryginały bardziej będzie schowana w głąb nadkola bliżej sprężyny i amorka
po chłopsku felga zawsze przylega do piasty a ET to jest odległość od piasty do rantu felgi , powiem tak oryginalnie w b4 na 7J15 ET jest 38 jak założysz inne felgi 7J15 ale z ET 40 to felga względem oryginały bardziej będzie schowana w głąb nadkola bliżej sprężyny i amorka
juz wszystko rozumie wielkie dzieki za poswiecony czas pozdrawiamkostrz pisze:Offset zwany również odsadzeniem ET jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.