Witam jaka powinna byc temperatura spalin przy wylocie z rury wydechowej przy nagrzanym silniku?
W tej chwili po intesywniejszej jezdzie koncowka tlumika parzy a same spaliny parza w odleglosci 10 cm od wylotu z rury. czy to nie za duza temperatura?
jezeli dostane dzis odpowiedni termometr to postaram okreslic dokladnie jakie sa to temperatury
[audi 80 1,9tdi] temperatura spalin
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ja kiedyś opatrzyłem się o końcówkę wydechu, ale to było po ostrym katowaniu.
Z tego co kiedyś czytałem to w autach z katalizatorem, katalizator potrafi nagrzewać się do dużych temperatur. Nawet w okolicach 500 stopni jak nie lepiej. Więc kombinując tak dalej przy nagrzaniu całego wydechu spaliny przy wylocie też mogą być jeszcze dość gorące.
Z tego co kiedyś czytałem to w autach z katalizatorem, katalizator potrafi nagrzewać się do dużych temperatur. Nawet w okolicach 500 stopni jak nie lepiej. Więc kombinując tak dalej przy nagrzaniu całego wydechu spaliny przy wylocie też mogą być jeszcze dość gorące.
tylko też trzeba pamiętać o tym, że wydech ma swoją długość i jadąc z określoną prędkością zmienia się przepływ powietrza pod samochodem co przekłada się na chłodzenie wydechu i zawsze temperatura końcówki będzie najniższa, podczas gdy katalizator ma ok 500st to spaliny na końcu mogą mieć już temperaturę rzędu 40-50st
Jeżeli chodzi o temperaturę to w dieslu wynosi ona około 500 stopni( benzyna około 800), a tłumik może być przy końcu naprawdę różne temperatury w zależności od jazdy i pogody czasem można przejechać 300km i złapiesz się za końcówki a czasem zrobisz niecałe 100 i będą takie gorące że się ich nie dotkniesz. A masz na pewno katalizator? Bo jak nie to wtedy temperatura na wydechu będzie o wiele większa.