[2.0E ABK LPG] świece zapłonowe
[2.0E ABK LPG] świece zapłonowe
Witam kolegów.Posiadam audi 80 2.0 oznaczenie silnika to abk.Audiczka jest zailana gazem sekwencyjnym.Chciałbym się dowiedzieć co ile polecacie wymiane świec oraz kopułki i palca.Ja mam teraz założone świece ngk które mają 25000 przebiegu,szukałem o tym na forum ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi.Dzięki i pozdrawiam wszystkich
- majeczek78
- Forum Audi 80
Z tego co wiem to gazownicy polecają wymianę świec, kabli, co około 10 000 - 15 000 km.
Ja również posiadam 2,0 ABK z instalacją drugiej generacji i te elementy wymieniam co roku ponieważ raczej nie przekraczam 10 000 km. przebiegu rocznie. Z doświadczenia wiem że istotna jest również okresowa kontrola stanu układu zapłonowego to znaczy kontrola stanu elektrod na świecach i regulacja przerwy miedzy elektrodami, kontrola stanu kabli, kontrola stanu kopułki i palca. Oto warto dbać - LPG jest bardziej czuły niż PB. Pozdrawiam
Ja również posiadam 2,0 ABK z instalacją drugiej generacji i te elementy wymieniam co roku ponieważ raczej nie przekraczam 10 000 km. przebiegu rocznie. Z doświadczenia wiem że istotna jest również okresowa kontrola stanu układu zapłonowego to znaczy kontrola stanu elektrod na świecach i regulacja przerwy miedzy elektrodami, kontrola stanu kabli, kontrola stanu kopułki i palca. Oto warto dbać - LPG jest bardziej czuły niż PB. Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Świec to i owszem, nie zaszkodzi bo wydać 80 zł raz na rok to nie majątek. Ale z kablami to chyba koledze się trochę pomyliło. Kable raczej mają o wiele dłuższą żywotność i przecież nie są takie tanie jeśli kupuje się jakiejś dobrej firmy.majeczek78 pisze:Z tego co wiem to gazownicy polecają wymianę świec, kabli, co około 10 000 - 15 000 km.
Słyszałem o takiej metodzie sprawdzania kabli pod względem przebicia. Odpalamy auto w nocy, i psykamy na nie delikatnie wodą i wtedy powinno być widać czy skaczą iskry czy nie. Jeśli będę iskry to bezapelacyjnie kable do wymiany.
to ja podepne sie do tematu - moze ktos podpowiedziec jakie przewody idą do ABK? Chodzi mi o oznaczenie np NGK albo BERU. Znalazłem aukcje ale na niej nei wymieniają mojego silnika...a 2E z golfa który jest bardzo podobnym silnikiem jest wymieniony. to ta aukcja => http://moto.allegro.pl/item655895202_pr ... 6_1_8.html
-
- Forum Audi 80
ja mam
Przewody: BERU ZEF561
Kopułka: BERU VK 382
Świece: NGK BP6ET - specjalne do gazu(3 elektrody )
Nie używaj wulgaryzmów na forum.
Przewody: BERU ZEF561
Kopułka: BERU VK 382
Świece: NGK BP6ET - specjalne do gazu(3 elektrody )
Nie używaj wulgaryzmów na forum.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2009, 14:34 przez djandres, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja mam złe wspomnienia z Beru. Nameczylem sie zeby wyeliminowac problem z szarpaniem silnika, kupilem wtedy jeszcze nowe swiece tej firmy i klapa. Wymiana i to samo, wiec myslalem ze to nie one sa powodem. prawie caly WN wymienilem az na koncu swiece poszly znowu na wymiane po raz 3 na NGK. Problem ustal. O ile kable sa ok to juz swiece nie za bardzo... wiec podziekowalem.
Mechanik zalecał wymieniać świece nie pozniej niz raz na 2lata. Naciskał na coroczną wymiane.
Mechanik zalecał wymieniać świece nie pozniej niz raz na 2lata. Naciskał na coroczną wymiane.
BERU , BOSCH , NGK w takiej kolejnosci sa najlepsze swiece na swiecie do AUDI 80
Kolego, proszę nie nabijać postów jeśli nie masz nic istotnego do dodania regulamin.
Przypominam CI, że autor wątku pyta się o to co ile należy wymieniać świece zapłonowe i kable WN w aucie zasilanym LPG.
Kolego, proszę nie nabijać postów jeśli nie masz nic istotnego do dodania regulamin.
Przypominam CI, że autor wątku pyta się o to co ile należy wymieniać świece zapłonowe i kable WN w aucie zasilanym LPG.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 13:15 przez djandres, łącznie zmieniany 1 raz.