[80 b3 1.8i automat] Eksploatacja
[80 b3 1.8i automat] Eksploatacja
Witam was serdecznie. Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem audi 80. Sprowdzilem sobie z niemiec. Ten model posiada automatyczna skrzynie biegow. Poniewaz pierwszy raz mam taki samochod i pierwszy raz automat chcialbym sie was zapytac na co mam uwazac na co mam zwracac uwage zeby jej nie uszkodzic i dbac o jej dobry stan techniczny. Pierwasze spostrzezenie to to ze jak wlaczam pozycje D obojetnie z ktorego biegu to slychac pukniecie typowy dzwiek wbijajacego sie biegu w manualnej skrzyni biegow no i szarpniecie czy to jest normalne ??? zadnych innych dzwiekow nie slychac. Zaznaczam ze przy przelaczaniu na pozycje P , R , czy N nie slychac praktycznie nic nawet nie czuc szarpniec. Skrzynia wbija wszystkie biegi w czasie jazdy bez szarpniec robi to plynnie ledwo co czuc.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 22:44 przez Hans47, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tym puknieciem to nie bardzo na poczatek powymieniaj płyny i w ukałdzie róznicowym skrzyni olej widze ze jesteś z Czestochowy chcesz coś dokładnie wiedzieć na temat skrzyni podjedz na Legionów do fachowców i popytaj mozesz tam również wymienic płyny obadają autko i bedziesz wszystko wiedział dokładnie i rzeczowo
automat.....
Poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów sprawdza sie na rozgrzanej skrzyni, przy temp. ~60*C ( czyli po przejechaniu ok. 10 km). Na zimnej skrzyni na bagnecie/miarce zawsze będzie nadmiar oleju :!: W czasie pomiaru silnik na biegu jałowym, dzwignia zmiany biegów na P, odczekać z minutke by sie olej "uspokoił" i wtedy dokonywać pomiaru :!: :!: :!:Hans47 pisze:...Nie wiem ale wydaje mi sie ze jest tam za duzo oleju jak wyciagam bagnet od skrzynki na zimnym silniku to jest tego na miarce grubo ponad stan jak to sie prawidlowo sprawdza >?
Pozdrawiam - Adam.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80