Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TDI] czujnik włączenia wentylatorów chłodnicy

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
andrzej1

[80 B4 1.9TDI] czujnik włączenia wentylatorów chłodnicy

Post autor: andrzej1 » 04 maja 2007, 00:01

wentylatory mi się nie załączają mimo zagrzania powyżej 97*C. Wentylatory dobre bo na zwartej ich wytczce-startują na pierwszym i drugim biegu.
Kupiłem więc nowy czujnik/włącznik. Firma Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C.
Zanim go wsadzę postanowiłem go sprawdzić. Termometr, garnek i woda. Podgrzewam wodę -84*C pierwsza para pin'ów zwarta czyli wszystko ok. Podgrzewam wodę dalej i uzyskuję w garnku maksymalną temperaturę 94*C, a czujnik nie zwiera kolejnego styku.
Czy ktoś rozumie ten zapis powyżej? co oznacza liczba 95 przy 84*C? Dodam, że 84*C przeliczone na inne skale Faranheita czy Kelvina dają inne liczby. Przedział temperatur to przecież też nie może być bo taka rozbieżność to raczej nie dopuszczalna.
Kolejny pomysł - przy ciśninieniu jakie sie wytwarza przy podgrzewaniu płynu temperatura wrzenia może być około 102*C, ale czy to nie za późno aby włączać drugi bieg wentylatorów? Czy wskaźnik na desce roździelczej - tak na prawdę pokazuje temp. cieczy w układzie chłodzenia, czy może temperature silnika - gdzie jest umieszczony czujnik od wskaźnika temperatur
Ostatnio zmieniony 06 maja 2007, 21:04 przez andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

czujnik termiczny wentylatora....

Post autor: Omen » 04 maja 2007, 07:18

Poczytaj ten watek, może w czymś bedzie pomocny..
viewtopic.php?t=3567
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT]wentylator przy 100 C

Pozdrawiam - Adam.

andrzej1

Post autor: andrzej1 » 06 maja 2007, 19:48

dzięki za link ale sprawa nie rozwiązana.
Szukałem czujnika aby działa w zakresach temperatur 1.bieg 92-97/84-91*C 2.bieg 99-105/91-98*C. No i znalazłem tylko Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C -czyli ten sam co już zakupiłem wcześniej. Ale razem ze sprzedawcą doszliśmy do wniosku, że czujnik uwalony bo załącza pierwszy bieg przy temp.84*C zamiast przy 95*C-według opisy. Przy 84*C to powinien wyłączać pierwszy bieg wiatraków.
No więc kupiłem drugi taki sam czujnik (nie mając innych do wyboru) mając nadzieję, że ten będzie działał zgodnie z opisem.
I się przeliczyłem. znowu się złącza przy 84*C. Przecież go nie mogę zamontować, bo wiatraki będą chodziły na pierwszym biegu, gdy termostat jeszcze nie będzie otwarty. Zakładam że termostat otwiera przy tych 87*C bo mam temp. stałą przybliżoną do 90*C. Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków? Jeśli ktoś zna zapisy temperatur na tych czujnikach proszę o podanie ich.

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Omen » 06 maja 2007, 20:47

andrzej1 pisze:... Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków?......
W mojej smosi wentylatory zaczynają kręcić gdy wskazówka na wskazniku znajduje dokładnie w tym miejscu (czerwona kreska)...

Pozdr. Adam.

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 06 maja 2007, 21:30

andrzej1 pisze:dzięki za link ale sprawa nie rozwiązana.
Szukałem czujnika aby działa w zakresach temperatur 1.bieg 92-97/84-91*C 2.bieg 99-105/91-98*C. No i znalazłem tylko Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C -czyli ten sam co już zakupiłem wcześniej. Ale razem ze sprzedawcą doszliśmy do wniosku, że czujnik uwalony bo załącza pierwszy bieg przy temp.84*C zamiast przy 95*C-według opisy. Przy 84*C to powinien wyłączać pierwszy bieg wiatraków.
No więc kupiłem drugi taki sam czujnik (nie mając innych do wyboru) mając nadzieję, że ten będzie działał zgodnie z opisem.
I się przeliczyłem. znowu się złącza przy 84*C. Przecież go nie mogę zamontować, bo wiatraki będą chodziły na pierwszym biegu, gdy termostat jeszcze nie będzie otwarty. Zakładam że termostat otwiera przy tych 87*C bo mam temp. stałą przybliżoną do 90*C. Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków? Jeśli ktoś zna zapisy temperatur na tych czujnikach proszę o podanie ich.
nigdy nie kupuj zamiennych czujników... bardzo często zafałszowują one realna temperaturę, co niestety może być uciążliwe lub nawet niebezpieczne dla silnika... tylko oryginały - masz pewność że wskazania będą prawidłowe... poczytaj o czujnikach na forum, a sam się przekonasz

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 06 maja 2007, 22:51

1 bieg włącza sie przy ok 95 stopniach. 2 nie wiem bo nie zagzralem tak daleko silnika. Bylo max 95 i po chwili pracy wiatrakow zeszlo na 90. Z teorii 2 bieg przy 102 stopniach powinien sie włączyć. Jezdze na fabrycznych czujnikach :!:

daro26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: daro26 » 07 maja 2007, 20:44

u mnie jeszcze nie zagrzalem go powyzej 90 i sie nie wloczyly termostat wymieniony wahlera :-D

andrzej1

Post autor: andrzej1 » 13 maja 2007, 16:46

kolejne i chyba ostatnie pytanie w tym temacie.
Jeśli opiszemy gniazda we wtyczce, od załączania wiatraków : 1-2-3. To przy zwarciu skrajnej np.1 z 2 powinien włączyć się pierwszy wiatrak a drugi bieg powinien chodzić przy zwarciu tego samego skrajnego (założonego tu 1) 1 z 3?
Czy może bieg drugi skrajny ze środkowym, a bieg pierwszy skrajny ze skrajnym (1z 3)?
Bo odłączałem kable i tera można je na dwa sposoby podłączyć i zamienić bieg pierwszy z drugim - a to nie wskazane. Abym mógł to naprawić potrzbuje wiedzieć jak to powinno być przy zwieraniu wtyczki.
Dzięki za pomoc.

Thewolf69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thewolf69 » 11 sie 2012, 12:52

U mnie włącza się tylko drugi bieg a włącza sie przy 110 stopniach. Mówię poważnie przed chwilą wrzucałem czujnik w wodę nie zadziałał( wrzątek) dopiero przy ciągłym grzaniu wody włączył sie tylko drugi bieg potem nagrzałem silnik do 110 stopni i włączył się wentylator i pochodził 10 sekund temperatura spadła do 105 i się wyłączył.na krótko oba biegi chodzą dobrze mam nadzieję że wymiana czujnika pomoże

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl