[B4 all] strzelanie brzęk sprężyny
W ktorym miejscu dokreca sie amortyzatory do kolumny? Dzisiaj bylem u mechanika i jedyne co mi poradzil to zalozenie gum na koncach sprezyn.... rece mi opadaja bo mam wszystkie gumy w zawieszeniu nowe a charakterystyczne PĄĄĄĄ towarzyszy przy kazdym rozprezeniu sprezyny w prawym przodzie i lewym tyle.
Dzisiaj odgialem bardziej do pionu ogranicznik sprezyny i jakby pomoglo przy normalnej jezdzie. niestety przy zabawie na szutrach ciagle strzela. Jak te ograniczniki ulozyc? do pionu czy raczej bardziej pochylic w kierunku sprezyny?
Dzisiaj odgialem bardziej do pionu ogranicznik sprezyny i jakby pomoglo przy normalnej jezdzie. niestety przy zabawie na szutrach ciagle strzela. Jak te ograniczniki ulozyc? do pionu czy raczej bardziej pochylic w kierunku sprezyny?
-
- Forum Audi 80
Miałem to samo. Szczególnie w lewym kole. Nawet na postoju jak bujnęłem samochodem to trzeszczała jak cholera. Smarowałem różnymi smarami i pomagało tylko do pierwszego mycia lub deszczu. Później już szał brał człowieka.
Wykręciłem kolumne następnie ograniczniki które są u góry i na dole sprężyny przy jej krańcach odgiełem je w strone "od sprężyny" dodatkwo włożyłem miedzy ogranicznik a końcówke sprężyny kawałek dętki od opony.
Ograniczniki które dochodzą tak jakby po skosie na sprężyne, dogiełem na maksa do sprężyny.
Spokój po dzień dzisiejszy.
Wykręciłem kolumne następnie ograniczniki które są u góry i na dole sprężyny przy jej krańcach odgiełem je w strone "od sprężyny" dodatkwo włożyłem miedzy ogranicznik a końcówke sprężyny kawałek dętki od opony.
Ograniczniki które dochodzą tak jakby po skosie na sprężyne, dogiełem na maksa do sprężyny.
Spokój po dzień dzisiejszy.
-
- Forum Audi 80
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Panowie mam taki problem, że kiedy auto dłużej postoi albo podczas jazdy po dziurach słyszę taki charakterystyczny dźwięk jakby metal o metal obijał (takie charakterystyczne diiing). Czy to może byc wina końcówki drążka lub łącznika stabilizatora?? Zaczęło to występowac po wymianie amorów :roll: Miał ktoś coś podobnego??
Na to już chyba nie ma rady. Mi też strzelają sprężyny i już mi się pomysły skończyły. Dochodze do wniosku, że winą jest po stronie macphersona, ze względu na to że obudowa nie jest wymienna z amortyzatorem. W VW nigdy mi sprężyny nie strzelały chociaż auto w dniu sprzedaży miało 19lat. W Audi może to obniża koszty wymiany amorków ale skoro tyle jest przypadków to chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie. Siedzenie sprężyny się po latach wyrabia i sprężyna przeskakuje.
Temat przerabiałem prawie rok wszystkie zabiegi przeprowadzane proszę Was nie zakładajcie żadnych węży ogrodowych na zwoje itp:) wiecie polecam wymienić sprężyny ja kupiłem oryginalne z rozbiórki Niemca. Jak ręką ujął problem ustał . Nikt nie był w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć dlaczego sprężyny zaczynają wydawać taki dźwięk..