Mam pytanie odnośnie przekładania skrzyni z silnika 5cio cylindrowego ( skrzynia AML) do 4ro cylindrowego (jest skrzynia AKT). Słyszałem od pewnego starego mechanika, że skrzynie takie nie są zamienne - że trzeba coś przerabiać itp. Czy to prawda? I jeśli trzeba przerabiać, to co?
Zastanawia mnie to jednak, bo obie skrzynie były montowane w Audi 100q c3, a te w <quattro> wychodziły tylko z silnikami pięciocylindrowymi. Ogólnie chciałbym mieć pewność przed zmiana skrzyni, czy mam po co się do roboty zabierać (nie mam ani garażu ani kanału i muszę robić wszystko u znajomego, a nie chcę mu zajmować czasu na darmo). Mam tylny most z 90Q ARS wraz z półosiami i wałem, więc z różnicą w przełożeniu głównym skrzyni nie będzie problemu.
[B3q 3A AEX-AKT] przekładka skrzyni z AEX-AKT na AML+ARS
Kołnierz skrzyni (tam gdzie wchodzi koło zamachowe) wiąże sie to z robiórką skrzynibasu pisze:Mam pytanie odnośnie przekładania skrzyni z silnika 5cio cylindrowego ( skrzynia AML) do 4ro cylindrowego (jest skrzynia AKT). Słyszałem od pewnego starego mechanika, że skrzynie takie nie są zamienne - że trzeba coś przerabiać itp. Czy to prawda? I jeśli trzeba przerabiać, to co?
i prawdopodobnie wałek sprzęgłowy