Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4

Post autor: krisss » 18 lip 2009, 23:01

Witam

od dwóch godzin przeszukuję internet i z każdą chwilą głupszy się robie. Interesuje mnie dobór głośników do przednich drzwii do mojej audi B4 sedan. Aktualnie posiadam:

radio Blaupunkt LONDON RDM169,
wzmacniacz INFINITY REF 7541a,
kondensator 1,5 farada,
skrzynie BR na STX 30-300-4 AP (pozostałości z poprzedniego auta).
oryginalny zestaw głośnikowy nokia ( w tylnych drzwiach z wzmacniaczami) - gra to jakoś ale nie satysfakcjonuje mnie takie granie :-(

Subwoofer w przyszłości bedzie zmieniony na jakąś zamknieta obudowe ale o tym nie teraz. Radio też będzie nowe-nie wiem jeszcze jakie.

Zatem chcę zacząć od doboru jakiś głośników na przód - będą pędzone wzmacniaczem (on ma wg fabryki 4x111RMS lub 2x278RMS - chce dac 2 kanały w mostku na skrzynie, 2 pozostale kanały na glosniki przednie). A radio zasili ew. jakieś głośniki w tylnych drzwiach.
Drzwii będą wygłuszone, a głośniki na panelach z mdf-u.

Cena głośników - do 400zł
Jaka muzyka? - każda - często słucham poprostu radia..jakieś dyskotekowe hity, czasem wezmie mnie na hip-hop i gleboooki bas, czasem poslucham tez reggae, czasem techno a czasem muzyki poważnej:)

Proszę o jakieś propozycje co tam wstawić żeby było dobrze

[ Dodano: 2009-07-20, 10:37 ]
no szkoda, że nikt mi tu nie pomoze:(
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 23:35 przez krisss, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 20 lip 2009, 12:16

Polecam dls Brzmą Świetnie jak za swoją cene hertz w tej cenie nie ma szans, chodz też jest na swój sposób dobrym rozwiązaniem, ale dls jest bardziej uniwersalny.
dls_b6a
W przyszłości polecam zmiane radia na wyższej klasy, napewno zagra ten zestaw jeszcze lepiej.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 23:26 przez piku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 20 lip 2009, 22:48

jakieś jeszcze propozycje? Helixy, Hertz dsk 165, czy powerbass s-6c? Co o nich sądzicie? ktoś posiada lub słyszał i może się wypowiedzieć?

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 20 lip 2009, 23:58

Ja osobiście ostatnio montowałem Pyle PLG6C, bardzo ładnie chodzą, jednym minusem jest to że jeden się zaraz zjarał - może wada fabryczna, a drugim że nigdzie nie znalazłem żadnej charakterystyki, ani parametrów tych głośników (Qts, Vas)...

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 21 lip 2009, 09:03

warto dołożyć 150zł do DSK 165 i zamiast niego kupić ESK 165? usłyszę jakąś różnicę?

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 21 lip 2009, 16:31

DSk Brzmi dość ładnie przyjemnie ale bez zadnej rewelacji bez wykopu nie ma tego czegoś, Esk nie znam i jakoś nie przemawia zamną, lepiej dołoż do tych dls co podałem one zagrają jeszcze lepiej niż te dsk.

Awatar użytkownika
auroxick
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: auroxick » 21 lip 2009, 17:38

Piku a co powiesz na te rainbowy? bo też powoli się przymierzam do kupna głośniczków, planuję głośniki tylko z przodu+wygłuszenie+mdf. Muzyka: hh,trance,rock i troche radyjka.

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 21 lip 2009, 22:54

piku pisze:lepiej dołoż do tych dls co podałem one zagrają jeszcze lepiej niż te dsk.
no tak dołóż, dołóż...chętnie ALE już dołożyłem i mój budżet zwiększył się z 300 do 400zł - i 400zł to jest maks co mogę wydać na głośniki. Poza tym mam mocny wzmacniacz który w RMS-ie robi po 111W na kanał i chciałbym tę moc wykorzystać, a te DLS-y mają po 50W czyli teoretycznie mogłyby pod samym radiem grać...

W bagażniku będzie skrzynka, lecz nie zawsze - czasem potrzebuję bagażnika i skrzynia wylatuje, a wtedy i tak chciałbym żeby mi coś zatelepało nogawkami :)

Kolego auroxick - te rainbowy są zachęcające - kawałek internetu przewaliłem w poszukiwaniu o nich opinii no i mowią ludzie że lepsze są od hertzow dsk, czy lepsze od ESK to nie wiem - Niemiec ręcznie je wyprodukował...byłbym skłonny się skusić bo lubię eksperymenty :-P

Troy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Troy » 21 lip 2009, 23:02

koledzy, niewiem dlaczego tutaj na forum hertze robia taka furorę, w kazdym sklepie CA mowie ze jest to szajs. Helixy to raczej srednia polkaale db 62.1 moga ladnie zagrac. Ja osobiscie kupilem sobie przedwczoraj powerbassy S-6c za 400 zł możesz już dostać ES-6c ktore maja jak dobrze pamietam po 80w rms, ale dobrze by bylo najpierw je sobie odsluchac, przed zakupem.
PS: radio ma rms okolo 17-20w ;]

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 22 lip 2009, 03:39

Troy pisze:koledzy, niewiem dlaczego tutaj na forum hertze robia taka furorę, w kazdym sklepie CA mowie ze jest to szajs. Helixy to raczej srednia polkaale db 62.1 moga ladnie zagrac. Ja osobiscie kupilem sobie przedwczoraj powerbassy S-6c za 400 zł możesz już dostać ES-6c ktore maja jak dobrze pamietam po 80w rms, ale dobrze by bylo najpierw je sobie odsluchac, przed zakupem.
PS: radio ma rms okolo 17-20w ;]
Witaj nikt tu nie napisał ze hertz to super zestaw ale za tą cene to jedyne słuszne wyjście.
auroxick pisze:Piku a co powiesz na te rainbowy? bo też powoli się przymierzam do kupna głośniczków, planuję głośniki tylko z przodu+wygłuszenie+mdf. Muzyka: hh,trance,rock i troche radyjka.
Osobiście ich nie znam ciężko mi co kolwiek powiedzieć ale po zwrotnicy widze że może być to dość dobry zestaw, chodz troche oszczędzili na elementach, sądząc po obrazku charakterystyki jaką zamieścili zestaw spisywał będzie się dość ciekawie szkoda że tylko takie małe to zdjęcie, troche słabo widać.
Pamiętaj jeśli już się na nie zdecydujesz niech podadzą Parametry T.S.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 22 lip 2009, 12:38

Kupiłem dwa zestawy odseparowane:

Helix DB 62.1 - do drzwi przednich
Blaupunkt GTC 662 Mystic Series - do drzwi tylnych

cena: 229,00+149,00+przesyłka.

Kupiłem dwa różne zestawy odseparowane, bo każdy będzie miał nieco inne brzmienie - i z doświadczenia wiem, że będą się wzajemnie uzupełniać.

Do tego oczywiście subwoofer w bagażniku, w obudowie zamkniętej 44l na bazie Blaupunkta GTW1200. Ale o to nie pytałeś.

Aktualnie robię dystanse z MDFu (własnoręcznie) i będę je sukcesywnie montował (robię to wieczorami, wieć po trochu). Zacząłem od tylnych.
Robię też wygłuszenie drzwi matami dekarskimi.

Opiszę wrażenia, ale dopiero za kilka dni.

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 22 lip 2009, 22:36

Easyrider pisze:Aktualnie robię dystanse z MDFu (własnoręcznie) i będę je sukcesywnie montował
no to podobnie jak w moim przypadku...mam w pracy dostęp do frezarki cnc wiec sobie ladne koleczka z mdf-u powycinam i w wolnych chwilach rezanko <ok>
Easyrider pisze:Opiszę wrażenia, ale dopiero za kilka dni.
zatem czekam :)

na przód wybrałeś helixy czyli tak jak większość forumowiczy na różnych forach proponuje - mają po 50 W RMS i 90db skutecznosci - ja bym pewnie juz dawno takie kupił ale uparłem się i chcę wykorzystać wzmacniacz za który rok temu wywaliłem 600zł.

[ Dodano: 2009-07-22, 23:22 ]
chyba będe wybierał spomiędzy 3 zestawów:

Hertz ESK 165
Powerbass S-6C
Rainbow SLX 265

ajj nie wiem :(

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 23 lip 2009, 12:13

O ja... chciałbym taką frezarkę :)
Ja wycinałem wszystko wyrzynarką, no i wyszło prawie równo :)

Cóż zrobić - brzeszczot prowadzony ręką to nie CNC!

Z tyłu Blaupunkty juz siedzą, ale nie podłączone.
Wsadziłem je w przednią część drzwi, bo dla mnie zupełnie bez sensu by grały w kanapę, jak większość robi. Jeden dystans 16 mm wystarczył, by Blaupunkt sie zmieścił. Dystanse okleiłem skajem, wygląda na profesjonalną robotę. Chyba zrobię jakieś fotostory :)

Co do przodu - mam boczki z podwójnymi kieszeniami.

Początkowo planowałem dać głośniki w narożniku, ścinając koniec przedniej kieszeni, ale teraz się zastanawiam, czy nie dać po prostu okragłych dystansów w miejsce, gdzie bywa korba od szyby (u mnie jest elektryka). Tylko chyba 16mm nie wystarczy, bo tam jest blacha? Trzeba by zrobić x2, czyli 32 mm.

Trochę mnie martwi, że dziwnie to będzie wyglądać i głośnik będzie grał w... kolano.
Więc sprawa jest otwarta, może jednak zetnę kieszenie.

Jeszcze co do wyboru głośników:
U mnie wszystkie 8 (dwa oseparowane zestawy) zagrają pod radiem JVC KDS-R401.
Ma zapewne ok. 4 x 20W. Uważam, że to wystarczy - ja nie robię zestawu na pokaz tylko do słuchania, dla siebie.

Wzmacniacz posiadam, sądzę że ma ok. 50-100 W (na obudowie napisano chyba 270), ale on posłuży do napędzenia subwoofera.

Myciej
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Myciej » 23 lip 2009, 13:41

Panowie nie moglem przeczytac wszystkich postow wiec nie wiem czy ktos juz polecał czy nie.

Według mnie godne wiekszej uwagi sa głośniki firmy Vibe.Zakupilem ostatnio zestaw 10cm 60rms w podszybie i 16 cm 80rms na połke tylna do tego jest tuba JBL 1200rms i wzmacniacz GTO.Gra bardzo czsto i głośno ;];] Tak jak lubie

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 25 lip 2009, 22:31

wybór padł na powerbassy S-6C - za 299zł. za zaoszczędzoną stówke wygłusze dobrze drzwii:) a pod radiem bedzie grał tak jak aktualnie oryginalny zestaw nokia w podszybiu i tylnych drzwiach. Rozpoczęcie prac na początku sierpnia, kupno głośników około 6-go jak wypłata bedzie :mrgreen: o efektach napewno napiszę.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl