Witam, dwa dni temu wywaliłem katalizator i zamontowali mi w jego miejsce strumienice. Po przejechaniu kilku kilometrów zaczęło mi coś piszczeć. Ten odgłos pojawia się przy nawet lekkim szarpnięciu auta,najczęściej przy zmianie biegów.Jadąc na biegu i puszczając gaz również to słychać lecz nie tak bardzo.Byłem u mechanika i powiedział mi że niby przed katalizatorem gdzie jest łączenie pierwszej z drugą rurą są trzy śruby razem ze sprężynkami. I niby te sprężynki są powyrywane i te śruby są pognite.Powiedział mi również że niby są jakieś zestawy naprawcze do tego, ja o nich nic nigdy nie słyszałem. Jest możliwe że jazda z taką usterką może spowodować pęknięcie rury?A może to jeszcze coś innego.Strasznie ten odgłos jest wkurzający.
Pozdrawiam
[2.3 NG B4] Problem z ukł. wydechowym
-
- Forum Audi 80
mechanik powinien podejść do sprawy fachowo. spi.....lił i teraz gada że to jakieś sprężynki. szuka dodatkowej kasy :evil:
jak masz możliwość skorzystania z kanału sprawdź sam z którego miejsca wydobywa się ten odgłos
istnieją takie pierścienie/oringi musiałbyś podskoczyć do jakiegoś sklepu czy warsztatu gdzie spraedają tłumniki i tam się zorientujesz
jak masz możliwość skorzystania z kanału sprawdź sam z którego miejsca wydobywa się ten odgłos
istnieją takie pierścienie/oringi musiałbyś podskoczyć do jakiegoś sklepu czy warsztatu gdzie spraedają tłumniki i tam się zorientujesz
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
ja u siebie nie mam żadnych sprężyn tylko mam skręcone śrubami a pomiędzy tymi dwoma rurkami jest taki pierścień dwustronnie stożkowy i on uszczelnia układ w tym miejscu miałem też piszczenie okazało się że poluzowały się owe śruby dokręciłem i jest spokój ale jeśli u ciebie są one skorodowane to proponował bym zakupić nowe i wymienić można kupić obojętnie gdzie tylko o większej wytrzymałości na przykład( 8.8)ja u siebie też je wymieniałem gdy kat wywalałem sprawdzony sposób i podkreślam że u mnie fabrycznie nie było sprężyn morze jakiś wyjątek nie wiem.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80