witam
mam problem takiego typu;
mam audi z zegarami gdzie pod obrotomierzem jest elektroniczny zegarek. Problem polega na tym ze nic na nim nie widac nie jest podswietlony i nie ma widocznych cyfer. po przekreceniu stacyjki i wylaczeniu silnika trzeba chwile odczekac i po właczeniu ponownym cyfry i podswietlenie zegara sie pojawia po odpaleniu silnika znowu nic nie widac, a wszystko dziala.
o co chodzi ?????
pozdrawiam
[B4 1.9 TDI]problem z cyfrowym zegarem
Kolego o zegarku było już na forum, moim zdaniem powinienes przelutować wszystkie luty na płytce zegarka w celu wyeliminowania zimnych lutów. Podane przez Ciebie ojawy wskazują na możliwość ich wystąpienia. Następnym razem nie zakładaj odrębnego tematu dotyczącego problemu już poruszanego w innym temacie. Dlaczego ? Powód prosty wszyscy trzymamy na forum porządek
wybacz kolego ale nie moglem i nie moge znalesc na forum tematu o zegarku jesli wiesz gdzie to jest to podeslij mi link. jesli oczywiscie możesz.
[ Dodano: 2009-07-26, 22:06 ]
sprostowanie bylem w aucie i dopiero wieczorem zobaczylem ze jednak podswietlenie zegarka elektronicznego dziala ale na cyferblacie nie ma zadnejcyfry ????
[ Dodano: 2009-07-26, 22:06 ]
sprostowanie bylem w aucie i dopiero wieczorem zobaczylem ze jednak podswietlenie zegarka elektronicznego dziala ale na cyferblacie nie ma zadnejcyfry ????
Udało mi się kupić licznik z nie wylanym zegarkiem co mi bardz odpowiadało ponieważ mój stary był właśnie wylany. Okazało się jednak, że zegarek ma mały defekt jak jechałem to przy dziurach znikały cyfry albo się przestawiał. Rozebrałem licznik i obejżałem płytkę samego zegarka wyłapałem zimne luty i dla pewności przelutowałem wszystkie punkty lutownicze. Od tego momentu jak ręką odjął <ok> Nie wiem możesz spróbować, jak się nie czujesz na siła żeby lutowac to daj do jakiegoś speca zrobi za grosze. Innych powodów nie znam może ktoś z kolegów coś doradzi.
Aha to oznacza, że problem leży na płytce od licznika i nie podaje albo napiecia albo masa ginie. W takim wypadku przelutuj również płytke od licznika, na pewno nie zaszkodzi. Widzisz nie pomyslałem, że możesz przecież podłączyć jakiś zasilacz 12 V do zegarka i tak go sprawdzić <mur> Kurcze dobrze, że się udało pewnie płytka od licznika nałapał zimnych lutów, dodatkowo, jak masz wszystko na rozebrane to polecam zgodnie z radą czarekj przelutować posprawdzać piny we wtyczkach.