Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1,9tdi] problem z ruszaniem

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
rolandasas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1,9tdi] problem z ruszaniem

Post autor: rolandasas » 11 lip 2009, 03:43

na forum nie znalazłem podobnego problemu. Polega on na tym że przy ruszaniu, puszczaniu sprzęgła szarpie i trzęsie całym samochodem a on stoi w miejscu. Więc stawiałem na sprzęgło, znajomy radził że to docisk sprzegła. Ale przy zaciągnieciu ręcznego i puszczaniu sprzęgła samochód rwie sie do jazdy nic nie przeskakuje i nie szarpie, po puszczeniu hamulca szarpie i przeskakuje. Objawy takie występują tylko przy rozgrzanym silniku. Nasilają się razem jakby to powiedzieć z rozgrzewaniem sie samochodu i jak mam przejechane z 50 km to ciążko z miejsca ruszyć, szczególnie pod górkę. Jak wyjeżdzam z garażu wszystko jest ok, jak się rozgrzeje to wtedy tak jak wyżej. Jak auto ruszy to wtedy też ok, sprzęgło sie nie ślizga rwie jak należy. Nie chciałbym niepotrzebnie inwestować, co radzicie.
Czy bez wyciagnięcia skrzyni mozna cos powiedzieć. A moze to jakas pierdoła np. przegub?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2009, 15:29 przez rolandasas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 11 lip 2009, 10:06

Po pierwsze popraw temat bo chyba odwrotnie go złożyłeś ;-) Wydaje mi się, że temperatura silnika nijak się ma do przegubu. Ale czemu przy zaciągniętym hamulcu wszystko jest OK to nie mam pojęcia :roll:

rolandasas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rolandasas » 11 lip 2009, 23:57

a moze to coś z mechanizmem różnicowym?

Awatar użytkownika
basu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: basu » 13 lip 2009, 10:14

jeśli masz ośkę to mechanizm różnicowy nie ma nic do ręcznego, tak jak i sprzęgło. U mnie szarpało przy ruszaniu i objawy były jak przy ślizgającym się sprzęgle - okazało się, że było uszkodzone łożysko oporowe (czy jakoś tak to się nazywa - element który jest między dociskiem i ta blacha popychaną przez pompkę). Najlepiej byłoby wyciągnąć i obejrzeć - ja bym szukał problemu w kierunku nadmiernego nagrzewania się sprzęgła - może się delikatnie ślizga podczas jazdy, na tyle, że tego nie odczuwasz? Po przejechaniu tych ok 50km zaciągnięcie ręcznego tez pozwala normalnie ruszyć? Ja bym obstawiał albo te łożysko oporowe albo docisk.

rolandasas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rolandasas » 14 lip 2009, 14:44

no tak podzielam twoje podejżenia, ale czy brak tych objawów przy zaciągniętym ręcznym może też wskazywać na sprzęgło, po mojemu gdyby to było sprzęgło to szarpałoby też przy zaciągniętym ręcznym. Inaczej mówiąc gdyby szarpało też na ręcznym to mozna sobie wytłumaczyć że tarcza się nagrzała i w wyniku tego nagrzania i jej uszkodzenia szarpie, ale jak się ręczny zaciągnie i nie szarpie to ja już głupieję i nie wiem co robić. Ale wyglada na to że trzeba skrzynie demontować. Muszę poszukać na forum jak to się robi.

Awatar użytkownika
wadeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wadeo » 25 lip 2009, 23:28

na bank jest to docisk bo przy delikatnym ruszeni sprzeglo sie slizga a jak walniesz mu z recznego to odrazu dostaje kopa i niema mozlowosci szarpania przez napewno wieksze obroty niz przy ruszaniu normalnym

rolandasas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rolandasas » 27 lip 2009, 11:12

też już mam takie podejrzenia, ale z ręcznym sprawa wygląda tak że czy przy ruszaniu z ręcznym czy bez ręcznego gazu jest tyle samo a nawet w ogóle nie dodaję, także obroty są takie same (obroty silnika chyba że chodzi o inne)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl