[B4 1.9TDI] Nie działa nowe radio a stare bez problemu.
[B4 1.9TDI] Nie działa nowe radio a stare bez problemu.
witam
kupiłem nowe radio kenwooda i gdy je podłaczyłem okazało się że wogule nie działa. Na kostne z samochodu jeden kabelek był inaczej ustawiony, chciałem go wyjąc z kostki z tym wkładem aby przełożyc ale skonczyło sie tak ze wyrwałem kabelek. Przełoyłem go potem w ta dziurke gdzie powinien byc w kostce (według tego ułożenia co miało radio) i owinołem go naokoło tego tak jakby bolca wystającego z kostki radia. No ale to też nic nie dało:/ Radio w ogóle nie ma zasilania. Chce dodać że stare radio działa nawet bez tego kabelka a te nowe radio też działa bo sprawdziłem u kolegi w aucie. Gdzie może tkwić problem? jakieś rady, pomysły?
Z góry wielkie dzięki.
kupiłem nowe radio kenwooda i gdy je podłaczyłem okazało się że wogule nie działa. Na kostne z samochodu jeden kabelek był inaczej ustawiony, chciałem go wyjąc z kostki z tym wkładem aby przełożyc ale skonczyło sie tak ze wyrwałem kabelek. Przełoyłem go potem w ta dziurke gdzie powinien byc w kostce (według tego ułożenia co miało radio) i owinołem go naokoło tego tak jakby bolca wystającego z kostki radia. No ale to też nic nie dało:/ Radio w ogóle nie ma zasilania. Chce dodać że stare radio działa nawet bez tego kabelka a te nowe radio też działa bo sprawdziłem u kolegi w aucie. Gdzie może tkwić problem? jakieś rady, pomysły?
Z góry wielkie dzięki.
tez mam u siebie radio kenwooda. kostka iso w kenwoodzie ma inne ułożenie przewodów niż kostka w aucie. Sprawdź czy jest przejście w miejscu gdzie wyrwałeś kabel - jeśli nie to zepnij je poza kostka lub kup nową. ewentualnie sprawdź czy na czerwonym i żółtym przewodzie w kostce przy radiu masz +12v, na czarnym masę. Jeśli jest radio powinno działać, bo pozostałe przewody to różne sygnały sterujące (podświetlenie, antena itp)
Nic nie trzeba zamieniać, wystarczy połączyć żółty z czerwonym i po sprawie, po to te przewody mają szybkozłączki żeby można było je dostosować do każdego auta.Zresztą jeśli posiadasz "kompletne radio" to na pewno jest dołączony schemat wszystkich przewodów wychodzących z radia i sposób ich podłączenia.
z tego co kojarzę to żółty kabel jest "załączany" po przekręceniu stacyjki.
Radio wtedy ma działające funkcje typu:
-alarm w radiu, który po wyjęciu kluczyka informuje o pozostawionym panelu
-innych nie pamiętam
jak zmostkujesz to BĘDZIE DZIAŁAĆ i "radio będzie myślało", że kluczyk jest w stacyjce <ok>
Radio wtedy ma działające funkcje typu:
-alarm w radiu, który po wyjęciu kluczyka informuje o pozostawionym panelu
-innych nie pamiętam
jak zmostkujesz to BĘDZIE DZIAŁAĆ i "radio będzie myślało", że kluczyk jest w stacyjce <ok>
ok działa:) złączyłem czerwony z żółtym i jest wszystko ok:) wielkie dzięki:) a wiecie może jak sprawić aby nie było alarmu dzwiekowego przy otwartych drzwiach? bo jak wyjme kluczyk, otworze drzwi i zostawie wlaczone radio to piszczy ten sygnal przypominajay ze cos jest wlczone:/ jakies rady?
[ Dodano: 2009-07-29, 00:32 ]
mm jeszcze jedno pytanie, dodatkowe głośniki podłacza sie na tej drugiej kostcce, tak?
[ Dodano: 2009-07-29, 00:32 ]
mm jeszcze jedno pytanie, dodatkowe głośniki podłacza sie na tej drugiej kostcce, tak?