[B3 1.8 RU] Wałek pośredni
-
- Forum Audi 80
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 PM
[B3 1.8 RU] Wałek pośredni
Koledzy wałek posredni od napedu pompy oleju i zapłonu jest jakoś ułozyskowany ? Pytam bo mam problem , zaczeło mi coś rzezić myslałem ze napinacz rozrzadu sie zesrał ale wymieniłem na nowy pasek i rolke i dalej to samo
Ostatnio zmieniony 28 lip 2009, 23:04 przez irecki76, łącznie zmieniany 1 raz.
irecki76, tu masz podobny przypadek (jest też schemat): https://audi80.pl/18-pm-dziwne-chrab ... t30824.htm
-
- Forum Audi 80
Problem w tym ze jezdziłem do tej pory i wszystko było ok,rozrzad zmieniałem jakieś 4 lata temu i przejechałem na nim moze ze 40 tys Pomyslałem ze czas najwyzszy wymienić skoro zaczał sie odzywać ale zdziwienie moje było takie ze wymieniłem wszystko pasek z napinaczem na nowy a efekt rzerzenia pozostał Wczoraj poluzowałem troche srube na rolce napinajacej ale nie było zadnych efektów rzezi dalej , z poluzowaniem paska też nie chce przesadzic bo pózniej bedzie jeszcze wiecej problemów Jakies sugestie co do tego luzowania ? Wiem ze niby powino sie dać go przekrecić bez oporów o kąt 90* miedzy kołem wałka a kołem wałka posredniego ale jak tak napiałem pasek wydawał mi sie za luzny i deczko go podciagnąłem w sumie niewiele i jedynie co mi przyszło do głowy to własnie wałek posredni ze coś moze tam sie posypało . Efekt słyszalny to typowe rzerzenie łozyska i teraz mam dylemat czy luzować pasek bardziej
-
- Forum Audi 80
Nowa rolka nie problem tylko jak to poprawnie naciagnać by było dobrze na co zwrócic uwage przy napinaniu
[ Dodano: 2009-07-29, 20:29 ]
Mysle ze problem rozwiazany poszedłem do samochodu z mysla jazdy do sklepu po nowa rolke ale tkneło mnie coś by jeszcze raz wszystko rozebrać i ustawić a wiec znaki na miejsce odkreciłem rolke w celu sprawdzenia czy nadaje sie jeszcze do czegokolwiek ale nie wykazywała jakichś uszkodzen pisków luzów itp wiec zaaplikowałem ja z powrotem z tym ze przy napinaniu i dokrecaniu zachowałem stosowny umiar zakreciłem na sucho silnikiem wszystko wydawało sie git wiec odpaliłem i co usłyszałem - czysty odgłos pracujacego silnika, po rzerzeniu ani sladu ,szybka rundka dla rozgrzania potem go troszke przegoniłem i rzerzenia brak w sumie rozrzadem bawiłem sie po raz drugi w zyciu troche obawiałem sie tego wszystkiego ale nie takie to straszne jakby sie wydawało <ok>
[ Dodano: 2009-07-29, 20:29 ]
Mysle ze problem rozwiazany poszedłem do samochodu z mysla jazdy do sklepu po nowa rolke ale tkneło mnie coś by jeszcze raz wszystko rozebrać i ustawić a wiec znaki na miejsce odkreciłem rolke w celu sprawdzenia czy nadaje sie jeszcze do czegokolwiek ale nie wykazywała jakichś uszkodzen pisków luzów itp wiec zaaplikowałem ja z powrotem z tym ze przy napinaniu i dokrecaniu zachowałem stosowny umiar zakreciłem na sucho silnikiem wszystko wydawało sie git wiec odpaliłem i co usłyszałem - czysty odgłos pracujacego silnika, po rzerzeniu ani sladu ,szybka rundka dla rozgrzania potem go troszke przegoniłem i rzerzenia brak w sumie rozrzadem bawiłem sie po raz drugi w zyciu troche obawiałem sie tego wszystkiego ale nie takie to straszne jakby sie wydawało <ok>