Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 2.0 AAD]Problem z odpaleniem silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
cheech
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 2.0 AAD]Problem z odpaleniem silnika

Post autor: cheech » 05 maja 2007, 13:18

[80 B3] Witam!Mam 80-tkę (AAD) z dwu litrowym silnikiem i instalacją gazową i nie mały problem.Otóż bardzo ciężko uruchamia się silnik.Nie jednokrotnie muszę parę minut pokręcić by zaskoczył.Nie ma różnicy czy jest ciepły czy zimny, a i o jeździe na benzynie mogę tylko pomarzyć gdyż silnik pracuje nierównomiernie i przerywa.Czasami odnoszę wrażenie jak by nie palił na wszystkie gary.Może to dziwne ale na gazie wydaje się być wszystko ok.Jak by tego nie było za mało to jeszcze rura wydechowa jest strasznie czarna.Byłem w paru miejscach ale niczego konkretnego się nie dowiedziałem więc zwracam się z prośbą o jakieś sugestie...
Ostatnio zmieniony 05 maja 2007, 17:14 przez cheech, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Omen » 05 maja 2007, 13:34

A kiedy ostatnio był wymieniany filtr paliwa... Czy pompa paliwa jest w pełni sprawna... Od tego bym zaczął....

Pozdr. Adam.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 05 maja 2007, 20:15

Sprawdź kolor świec , jeżeli któraś jest czarna to znaczy że paliwo w tym garku się nie spala czyli albo wtrysk albo brak iskry ( świeca , przewód WN , kopółka , palec) , jeżeli wszystkie czarne to może to być też pompa dająca zbyt małe ciśnienie , zatkany obwód paliwowy , uszkodzona sonda lambda . troche jest do sprawdzenia :cry:

cheech
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3]

Post autor: cheech » 06 maja 2007, 15:18

Witam!
Również się zastanawiam czy przyczyna mojego problemu nie jest pompa paliwa.Kiedy była wymieniana nie wiem bo autko mam od nie dawna a poprzedni właściciel nic mi o tym nie mówił - a autko zachwalał.Tylko tak się zastanawiam jak sprawdzić pompę , bo kupno nowej może okazać się zbyteczne. Gdyby to było pomocne to stwierdzam że na wolnych obrotach na benzynie silnik może pracować (choć nie zawsze) jednak po dodaniu gazu są już problemy, a jak wspomniałem wcześniej na gazie pracuje idealnie.
Co do świec to były lekko okopcone...

PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PABLO » 06 maja 2007, 15:23

Ja bym też zaczął od pompy. Ostatnio u brata tak było. Zatankował gdzieś trefne paliwo. Rozpuściło mu jakąś uszczelke w baku i zapchało pompe i filtr. Palić wogóle nie chciał na benzynie, ale na gazie bez problemu. Nowy fitr i wyczyszczenie pompy pomogło. No i oczywiście wyczyszczenie baku z tego syfu

drejsd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: drejsd » 06 maja 2007, 15:57

Powiem tak, mam podobny problem...kupiłem od gościa auto też zachwalane,palił na benzynie OK ale o jeździe nie było mowy,szarpał chodził nierówno itd a na gazie idealnie. Najpierw się okazało, że w przewodach silnika mam biały syf, po przeczyszczeniu tydzień było tak że zaczął wogóle jeźdzć, ale i tak przy dodaniu raptownym gazu dławił się.Po tygodniu było to samo.Okazało się,że trzeba znowu przewody czyścić i od tej pory jest w miarę.Nadal jednak mam tak, że na benzynie chodzi nierówno i po nagłym dodaniu gazu szarpie. Wymieniłem więc filtr paliwa i pompę, nie pomogło...zresztą pojechałem do gościa który mi sprawdził ciśnienie pompy i był OK.Pojedź sprawdź najpierw to, koszt to około 20-50 zł i trwa to 5 min. a pompa pewnie ze 200 zł. Niestety nadal nie wiem co to jest no i niepokoją mnie wibracje kiedy go odpalam...

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 06 maja 2007, 19:50

PABLO pisze:Zatankował gdzieś trefne paliwo. Rozpuściło mu jakąś uszczelke w baku i zapchało pompe i filtr. Palić wogóle nie chciał na benzynie, ale na gazie bez problemu.
Kolega z pracy w Fabii zatankował paliwo , podjechał pod blok i już nie odpalił . Okazało się , że paliwo było tak kiepskie , że nie dało rady na nim odpalić . Po spuszczeniu go ze zbiornika i z obwodów paliwowych , zalaniu dobrym paliwem z autoryzowanej stacji autko orzyło . Pozorna oszczędność kilku groszy na litrze czasem się kończy tragicznie - długie szukanie , koszty dodatkowe , nerwy - a to tylko nieuczciwi sprzedawcy :evil: .

Grzegorz P.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorz P. » 21 lut 2008, 20:01

Koledzy
Dorzucę swoje trzy grosze. Przyczyną szarpania na benzynie przy raptownym dodawaniu gazu sa prawdopodobnie zapieczone wtryski.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl