Witam mam mały kłopot.Nie działa mi wskazówka od temperatury na desce.Po przeszukaniu forum i podobnych tematów dowiedziałem się gdzie znajduje się ten czujnik.Stary czujnik wyjąłem,wyczyściłem założyłem i na chwilkę wskazówka drgnęła i znowu nic.Czujnik jak i kostka jest na 4 piny.Spisałem z niego nr czyli:046 919 369.kupiłem niemiecki zamiennik ale ku mojemu zdziwieniu ten jest 3 pinowy.Symbol z tego mojego zgadza się z tym nowym niemieckim ale piny niestety nie.Stąd moje pytania:
1.Za co odpowiada każdy z tych pinów?
2.Czy można ten trzy pinowy zamontować do kostki 4 pinowej czyli w moim przypadku zamiast 4 pinowego dać ten 3 pinowy?
Dodam tylko że wentylator w moim aucie włącza się także na postoju,bez zapłonu czy nawet kluczyka w stacyjce.Z góry dzięki za odpowiedź.
[B4 COUPE 2.3 NG]Czujnik temperatury 3 i 4-ro pinowy-różnice
Witam. ten czujnik to podróbka i dlatego ma 3 piny
I pin- zasilanie 12V
II pin- sygnał do jednostki sterującej (to widać na desce)
III pin- sygnał do klimy
IV pin- chyba czasowy wyłącznik termiczny
Moge sie mylić co do kolejności bo już nie pamiętam jak to bylo (na czujniku są oznaczenia)
Nie orginalne czyjniki nie potrzebują zasilania, wiec podłącz kostke jak należy i będzie działać (w puste miejsce na czujniku przypada zasilanie)
Wentylator ma pracowac po wyłączeniu stacyjki, od tego masz czyjnik na tyle głowicy (taki odstający nad pokrywą zaworów) pozdrawiam
I pin- zasilanie 12V
II pin- sygnał do jednostki sterującej (to widać na desce)
III pin- sygnał do klimy
IV pin- chyba czasowy wyłącznik termiczny
Moge sie mylić co do kolejności bo już nie pamiętam jak to bylo (na czujniku są oznaczenia)
Nie orginalne czyjniki nie potrzebują zasilania, wiec podłącz kostke jak należy i będzie działać (w puste miejsce na czujniku przypada zasilanie)
Wentylator ma pracowac po wyłączeniu stacyjki, od tego masz czyjnik na tyle głowicy (taki odstający nad pokrywą zaworów) pozdrawiam
Czujnik zamontowany ale... niestety kłamie jak cholera.Ciągle pokazuje prawie 120 st.Jest na to jakiś sposób aby to przekłamanie zniwelować?Czujnik to zamiennik niemieckiej firmy Autolog.Może ktoś wie jakiej marki będzie bardziej dokładny?Oprócz ori bo ten kosztuje teraz coś około 450 zł jak się pytałem w ASO.
[ Dodano: 2009-08-05, 20:21 ]
Ten czujnik jest chyba dość słabym zamiennikiem.Niestety wciąż ten sam problem - ciągle pokazuje temperaturę ok 120 st.Po małej przejażdżce nagle zapaliła mi się czerwona kontrolka na desce od temperatury.Płyn w zbiorniczku wcale się nie zagotował ani tez go w żaden sposób nie ubyło.Po chwili kontrolka sama z siebie zgasła.Zna ktoś jakiś lepszy zamiennik?
[ Dodano: 2009-08-07, 21:31 ]
Wszystko gra.Zły czujnik firmy Autolog zastąpiony czujnikiem firmy Behr i wszystko cacy.Dziękuję wszystkim za pomoc.Temat można zamykać.
[ Dodano: 2009-08-05, 20:21 ]
Ten czujnik jest chyba dość słabym zamiennikiem.Niestety wciąż ten sam problem - ciągle pokazuje temperaturę ok 120 st.Po małej przejażdżce nagle zapaliła mi się czerwona kontrolka na desce od temperatury.Płyn w zbiorniczku wcale się nie zagotował ani tez go w żaden sposób nie ubyło.Po chwili kontrolka sama z siebie zgasła.Zna ktoś jakiś lepszy zamiennik?
[ Dodano: 2009-08-07, 21:31 ]
Wszystko gra.Zły czujnik firmy Autolog zastąpiony czujnikiem firmy Behr i wszystko cacy.Dziękuję wszystkim za pomoc.Temat można zamykać.