Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[2.3 NG] czujnik temp postojowy nie włącza wentylatora

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[2.3 NG] czujnik temp postojowy nie włącza wentylatora

Post autor: GreenGreen » 05 sie 2009, 19:34

Witam

Sprawa dotyczy czujnika temperatury powietrza umocowanego w blaszce nad głowicą od strony akumulatora. Jego zadaniem jest włączanie wentylatora gdy powietrze pod maską jest zbyt gorące a silnik jest wyłączony.

Jest to czujnik dwu pinowy jeden kabelek był przegnity więc wymieniłem konektor i podpiołłem jednakże wentylator po nagrzaniu się silnika i wody do temp włączeni wentylatora i wyłączenia od razu silnika nie włącza się nawet po dłuższej chwili. Połączyłem oba przewody ze sobą ale nic to nie dało. Sprawdziłem bezpieczniki 5, 15 i 20 odpowiedzialne za wentylator w jakimś stopniu jednakże są ok. Co jeszcze może być nie tak ? Gdzie dokładnie szukać usterki ?

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 05 sie 2009, 19:49

któryś z przewodów idących na ten czujnik z tyłu głowicy dotknij do masy, przy wyłączonym zapłonie powinien wentylator zadziałać ;-)

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 06 sie 2009, 13:52

po zwarciu jednego pinu do masy wentylator się włącza przy drugim pinie nie - robiłem to na konektorach podpiętych do czujnika. Wnioski ?

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 06 sie 2009, 16:52

Więc wszystko jest dobrze,skoro podajesz masę na przewód sterujący i włącza się.Zostaje tylko sprawdzenie czy na ten drugi pin przychodzi dobra masa,jeśli tak to czujnik padnięty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl