zanikło mi ładowanie i nie wiem co to może być pierwsze co to chce sprawdzić alternator w tym celu chce położyć go na stole wziaść dwa kable podłączyć do akumulatora a następnie do alternatora i jak by działał powinien zacząć się kręcić i tu jest moje pytanie:
czy w ten sposób można sprawdzić alternator czy niczego w nim nie uszkodze?
[80 b4 1.9TDI]jak sprawdzić alternator
-
- Forum Audi 80
raczej ci sie nie zakręci-o ile jest sprawny 8-) w ten sposób sie sprawdza(ło) prądnice podłącz na stole do aku masa na obudowe +do zacisku30 (śruba fi8) do zacisku (śruby fi5) podłącz kabelek z żarówką-próbnik a drugą stronę próbnika do + próbnik powinien świecić jeżeli świeci to weż wiertarkę zamocuj do niej 24klucz nasadkę i wprowadż w ruch wirnik alternatora żarówka-próbnik powinien zgasnąć jeżeli nie to albo regulator-szczotko-trzymacz albo któraś z diód umarła mam nadzieje że zrozumiale to napisałem
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
To psuje się najczęściej. Koszt nowego to jakieś góra 20 zł.endriu210 pisze:albo regulator-szczotko-trzymacz
Kiedy u mnie w B3 świrował regulator świeciły się kontrolki i włączył się sygnał dźwiękowy.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2009, 20:14 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- darioosh B3/B4
- Forum Audi 80