[podkarpackie] 3.Shark Tuning Zlot Svidník 7-8.sierpnia 2009
[podkarpackie] 3.Shark Tuning Zlot Svidník 7-8.sierpnia 2009
Auto 10 euro kierowca zadarmo + 2 euro od osoby
czili auto i 4 osoby to 16 euro
co podlega kontroli i co ma byc w aucie u Slowaków
Zgodnie z nową ustawą kontroli podlegać będą:
- hamulce;
- rura wydechowa;
- wydzielanie spalin;
- ważność badań technicznych;
- układ kierowniczy;
- ustawienie świateł i kierunkowskazów;
- koła samochodowe;
- stan opon;
- amortyzacja;
- podwozie.
Zgodnie z nowym prawem do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa (wyposażenie apteczki w załączeniu).
Przed podróżą samochodem do Słowacji warto więc sprawdzić wyposażenie samochodu i uzupełnić brakujące rzeczy, by uniknąć nieprzyjemności podczas podróży i niepotrzebnego płacenia mandatów
leci ktoś z podkarpacia ??? :->
[ Dodano: 2009-07-24, 21:14 ]
Auta zagraniczne są w ruchu międzynarodowym i muszą mieć wyposażenie zgodne z Konwencją Wiedeńską o Ruchu Drogowym.
A Konwencja nic nie mówi o apteczkach czy zapasowych żarówkach. Dlatego za ich brak nie można ukarać zagranicznego kierowcy. Tak samo w Polsce - Słowak czy Niemiec nie dostaną mandatu za brak gaśnicy, choć Polak karę zapłaci.
Kamizelki odblaskowe
Podzielone są za to zdania prawników na temat obowiązku posiadania w samochodzie kamizelki odblaskowej. Wymagana jest ona między innymi na Słowacji i w Austrii. Jedni eksperci prawa międzynarodowego uważają, że skoro kamizelka nie została wpisana do Konwencji Wiedeńskiej, to w ruchu międzynarodowym nie obowiązuje, podobnie jak apteczka czy gaśnica.
Inni twierdzą, że obowiązek posiadania kamizelki jest ogólnym przepisem porządkowym, podobnym jak nakaz jazdy z włączonymi światłami przez całą dobę.
- Cudzoziemiec jest obowiązany stosować się do ogólnych przepisów porządkowych państwa, na terenie którego przebywa - wyjaśnia prof. Elżbieta Dynia, kierownik Zakładu Prawa Międzynarodowego i Prawa Europejskiego Wydziału Prawa Uniwersytetu Rzeszowskiego.
tutaj jest wszystko luzik
Ostatnio zmieniony 08 sie 2009, 10:02 przez Jurek666, łącznie zmieniany 1 raz.
jest naprawde na co popatrzeć jak ja już się zbierałem to przyjechał golf 2 VR6 i się spytałem czy coś był grzebany to powiedział że troszke.... tak jak wystartował to niewidziałem w życiu żeby Mk2 odchodziło :-o dużo 105-ek wyposażonych w laminat neony i diody ale są niektóre auta naprawde zajebiste