Witam,
Panowie, będę wdzięczny jesli ktoś zechce wspomóc mnie swoim spostrzeżeniami.
Jestem posiadaczem B3 1.8s[1990] z trójstopniwą automatyczną skrzynią biegów.
Od 3 dni w momencie gdy samochód dłużej postoi, a więc ostudzi się( jakies 6-10h), po uruchomieniu przez pierwsze minuty jazdy skrzynia nie chce wrzucić drugiego biegu, problem ustepuje po ok 2-3 minutach jazdy i działa poprawnie wrzucając biegi przy 3000 obrotów.
Przyznaje się bez bicia, że długo nie wymieniałem oleju w skrzyni :oops: I takie są pierwsze sugestie znajomych, jednak Pan w serwisie automatów z góry poinformował mnie iż jest to kwestia sprzęgła hydrokinetycznego i koszt naprawy to ok 2000.
Będę wdzieczny za każda sugestię i punkt widzenia. Z góry dzięki.
[B3 1.8S] problem ze skrzynią automatyczną
z tego co piszesz,wydaje mi sie ze wprowadzono cie w błąd,skrzynia popracuje jeszcze troszke ,jak na mój gust to wina syfu w oleju w skrzynce,który zapewno zasyfił regulator
i tu zaczyna sie dylemat w tak starych autkach nie powinno sie juz wymieniać oleju tylko dolewać ale jesli nie zmienisz oleju i nie przepłuczesz skrzynki to będzie tak sie działo.tak więc proponuje ci wizyte w innym warsztacie nie przyznając sie ze juz byłeś gdzie indziej,koszt takiej porady jest nie wielki w porównaniu do zakupu nowego autka :lol: pozdrawiam
i tu zaczyna sie dylemat w tak starych autkach nie powinno sie juz wymieniać oleju tylko dolewać ale jesli nie zmienisz oleju i nie przepłuczesz skrzynki to będzie tak sie działo.tak więc proponuje ci wizyte w innym warsztacie nie przyznając sie ze juz byłeś gdzie indziej,koszt takiej porady jest nie wielki w porównaniu do zakupu nowego autka :lol: pozdrawiam