[B4 TDI 1.9] kontrolka świec żarowych
[B4 TDI 1.9] kontrolka świec żarowych
Moje pytanie czy przy tym śliniku i w tym modelu jest kontrolka od świec żarowych
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Tak jak kolega wcześniej napisał. W zimie świeczki podgrzewają od -5 stopni C. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, 22:32 przez Spietyq, łącznie zmieniany 1 raz.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Jeżeli masz Bosch'a to nie będzie się zapalała powyżej 5 stopni,a jeżeli Pierburg'a to zapali się na bardzo krótką chwile.
Miałem wcześniej Boscha i tak było.
https://audi80.pl/b4-1z-bosch-a-pierburg-vt30777,45.htm
Pozdro
Miałem wcześniej Boscha i tak było.
https://audi80.pl/b4-1z-bosch-a-pierburg-vt30777,45.htm
Pozdro
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Objawem spalonych świec żarowy jest jak rano autko odpalasz to silnik przez dwie trzy sekundy nierówno pracuje bardzo prosto sprawdzić czy masz sprawne świece bierzesz kontrolkę na 12V krokodylka dajesz do plusa akumulatora końcówkę probówki do czubka świecy jak się kontrolka zapali to świeca jest sprawna lub samym kablem jeżeli dotykając końcówką kabla do czubka świecy kabel się iskrzy to jest ok
W tych warunkach pogodowych nie moze to byc wina swieczek z prostej przyczyny - swiece nie grzeją, a przynajmniej nie powinny.Niki20 pisze:Ja mam panowie '92 rok i powyżej 5 stopni w ogóle się nie zapala. A jeszcze takie pytanko: czy jeżeli zapalę samochód i kopci mi na siwo a po przejechaniu 0,5 km dym całkowicie znika to może być wina świeczek?? Pali mi od strzała i nie telepie budą po zapaleniu.
Ja bym sie skoncentrowal na sprawdzeniu statyczneg kąta wtrysku.
Pozdr
-
- Forum Audi 80
No i tu się nie zgodzę. Świeczki przy tej pogodzie nie grzeją się przy włączeniu zapłonu (nie pomagają w rozruchu), ale po odpaleniu zaczynają grzać i grzeją przez 90 sekund (oczywiście tylko na nie rozgrzanym silniku) w celu dogrzania komory spalania aby paliwko się lepiej spalało i żeby zredukować dymienie na biało. Więc śweczki koledzy grzeją cały rok pozdrawiamprzemik pisze:W tych warunkach pogodowych nie moze to byc wina swieczek z prostej przyczyny - swiece nie grzeją, a przynajmniej nie powinny.