[All] Prędkość maksymalna
- kolodzieju
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Może masz turbo w silnik,a o nim nie wiesz,albo GPS z biedronki. A tak na poważnie to chyba niezły spadek tam musiał być, albo wiatr w plecy, że odrywało auto :mrgreen:kacper85 pisze:Troche dziwne ale chyba prawdziwe sam mam silnik PP który katalogowo powinien lecieć góra 160 km/h a sam jechałem nim licznikowo 185 a według gps 175 i to w cztery osoby plus troche bagażu po trasie katowickiej na co mam dowód filmowy
Mało kto osiąga nominalne wyniki. Minimalnie wyższy może jakimś cudem. <cisza>
Panowie bądźmy poważni, bo z tego co widzę szczególnie ABT i ABK to najlepsze sprintery.
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
gornik pisze:Może masz turbo w silnik,a o nim nie wiesz,albo GPS z biedronki. A tak na poważnie to chyba niezły spadek tam musiał być, albo wiatr w plecy, że odrywało auto :mrgreen:kacper85 pisze:Troche dziwne ale chyba prawdziwe sam mam silnik PP który katalogowo powinien lecieć góra 160 km/h a sam jechałem nim licznikowo 185 a według gps 175 i to w cztery osoby plus troche bagażu po trasie katowickiej na co mam dowód filmowy
Spadek może i był (na katowickiej cały czas jest z górki lub pod górke). Turbo nie turbo mówie co pokazywał licznik i gps (NAVIGON). Jak masz masz lepsze przyżądy pomiarowe to chętnie skorzystam. A póki co masz : DOWÓD Jak widać wymagało to prawie zamknięcia skali obrotomierza. i widać że idzie ostatkiem sił choć wciąż w góre.
bo producent określając osiągi samochodu określa je w ten sposób aby każde auto które wyjedzie z fabryki było w stanie pojechać tyle ile producent powiedział, że pojedzie - gdyby tak nei było mielibyśmy wtedy masę niezadowolonych klientów. Ponadto z fabryki nie wyjeżdzają jednakowe samochody - każde auto osiąga nieco inną moc i moment obrotowy. Jest takie coś jak tolerancja i w przypadku produkcji silników jak dobrze pamiętam ta tolerancja wynosi +/-5%. Dla mocy 115 KM jest to 5,75 KM.cosmeet pisze:Dużo samochodów tutaj po kilkunastu latach eksploatacji osiąga lepsze wyniki niż określił to producent…
Kolejna sprawa to to, że spora część naszych autek jest po jakimś tam remoncie silnika, lub chociaż po wymianie uszczelki pod głowicą, a co się z tym wiąże miało "liźniętą głowice" więc ciśnienie sprężania nam wzrasta, a ciśnienie sprężania to jeden z najważniejszych parametrów odpowiadających za maksymalny moment obrotowy, a co się z nim wiąż,e również za moc silnika. Do tego doliczmy wycięty katalizator który przy maksymalnych obrotach czyli takich przy których osiągamy v-max powoduje dodatkowy wzrost mocy na poziomie +2%
I teraz podliczmy: Forumowicz jechał autostradą z wiatrem 10km/h w plecy bardzo delikatnie z górki, samochodem które jest po liźnięciu głowicy, bez katalizatora. Jego auto jest akurat tym które z fabryki wyjechało z +5% mocy więcej. Do tego wcześniej zatankował paliwo V-power po 5zł/litr, a licznik pokazał mu 200km/h czy tam 205km/h gdy jego przekłamanie to 7...8km/h a książka mówi o 190km/h. NIEMOŻLIWE?!?! a guzik! bardzo możliwe, przynajmniej ja tak uważam.
kupilem Compi, wracajac do domu poleciala 210 i ani troche wiecej, miejsca na obrotku jeszcze bylo. Wiosna tego roku poleciala 221 jakos, i to juz byl koniec obrotomierza praktycznie/7000rpm, odciecie jest na 7200. Ksiazkowo Vmax tego auta to 206kmh. Dodam ze obie proby byly wykonane na tych samych kolach. Niemozliwe? A jednak. Zreszta nawet w maju wracajac z majoVWki na obwodnicy Garwolina dopadla mnmie ciekawos czy pojdzie na kolach 215/45/17 ksiazkowo, niewiele myslac pedal w podloge, dociagnalem do 210kmh i dalem spokoj bo mnie to satysfakcjonowalo. Wiec mi nie piszcie ze zadko ktore auto trzyma ksiazkowe parametry .
krisss coś może być na rzeczy bo niecały rok temu miałem robiony silnik dość konkretnie (głowica i wszystko powyżej + pierścienie + sporo uszczelek) i może stąd te 10-15 km ponad książkowe parametry.
Słonik Dobrze godo polać mu <ok>
Poza tym temat nazywa się : v-max w swoich niuniach a nie jaką v-max ma w katalogu twoja niunia.
Słonik Dobrze godo polać mu <ok>
Poza tym temat nazywa się : v-max w swoich niuniach a nie jaką v-max ma w katalogu twoja niunia.