[B3 1.6 TD] stuki w McPersonie
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
[B3 1.6 TD] stuki w McPersonie
Witam, od pewnego czasu stuka i stuka coś w mojej audiczce, wymieniłem tuleje wahacza( były w okropnym stanie ), sworznie zwrotnicy( były w miare ok) i myslałem że przestanie stukać, stuka o wiele mniej ale nadal stuka. Gdy ruszam kołem na lewarku na boki to słychać to w górnej części amortyzatora, pod maską gdzie jest ten "kapturek" od amora to jest luz i słychac jak stuka. Dokręcony jest czyli coś w tym mcpersonie puka. Tam jest jakieś łozysko czy co? Co może stukać ? z góry dziękuje
- percevalle
- Audi 80 Klub
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
dzisiaj wymieniłem te poduszki na FEBI..... iii nadal stuka :-x ale doszedłem do tego co stuka. Otóż stuka wkład amortyzatora w kolumnie. zdjąłem sprężynę i jest ewidentny luz. Amory były wymieniane rok temu. Jak można zapobiec temu? Słyszałem że są jakieś wkładki ale nie idzie odkręcić nawet tej śmiesznej nakrętki dużej. Jutro jadę na szrot po "nową" kolumnę i zobaczymy, może będzie lepsza....... :lol:
[ Dodano: 2009-09-09, 15:17 ]
Byłem na szrocie lecz dopiero w poniedziałek dostał bym części więc naprawiłem to co mam. Udało mi się odkręcić te duże nakrętki od wkładów i poupychałem tam blachę załatwioną z ... lasów państwowych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: poniżej foto. Teraz "nic nie stuka nic nie puka" zobaczymy na jak długo.
[ Dodano: 2009-09-09, 15:17 ]
Byłem na szrocie lecz dopiero w poniedziałek dostał bym części więc naprawiłem to co mam. Udało mi się odkręcić te duże nakrętki od wkładów i poupychałem tam blachę załatwioną z ... lasów państwowych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: poniżej foto. Teraz "nic nie stuka nic nie puka" zobaczymy na jak długo.
Witam
Mam podobne objawy. Tylko stukanie dochodzi przy skęcaniu kół. Przeguby odpadają, bo zostały już sprawdzone. Pozostaje tylko kolumna Mc Phersona, a raczej jej mocowanie. Czy wymiana łożyska jest kosztowna w takiej kolumnie?
Jeśli dobrze się domyślam to zauważyłem kiedyś pod maską sprężyny, które zakończone są małymi kapturkami. Przy skręcaniu kół wydają się ruchome, jakby powybijane. Czy droga będzie ich naprawa :?:
Mam podobne objawy. Tylko stukanie dochodzi przy skęcaniu kół. Przeguby odpadają, bo zostały już sprawdzone. Pozostaje tylko kolumna Mc Phersona, a raczej jej mocowanie. Czy wymiana łożyska jest kosztowna w takiej kolumnie?
Jeśli dobrze się domyślam to zauważyłem kiedyś pod maską sprężyny, które zakończone są małymi kapturkami. Przy skręcaniu kół wydają się ruchome, jakby powybijane. Czy droga będzie ich naprawa :?:
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
Wkłady amortyzatorów miałem wymieniane X lat temu. Już sam nie wiem, kiedy to było, więc może i wkłady będzie trzeba wymienić. Trudno, przejadę się do mechanika i mu zasugeruję te poduszki z łożyskami albo wkłady amortyzatorów. Mam nadzieję, że inna możliwość nie będzie brana pod uwagę. Dzięki wielkie za cenne rady.