po zmianie turbiny w moim AAZ założyłem na nią stożek - bezpośrednio :shock:
Nie miałem żadnych rurek i kolanek a fabryczna rurka (z odmą) miała za małą średnice...
Zamierzam na turbinie założyć gumowe kolanko 90° -> kawałek rurki -> stożek (w miejscu puszki fabrycznego filtra)
Następnie powinienem "zbudować" osłonę dla tego filtra, która osłaniałaby go od ROZGRZANEGO wydechu i turbiny... zamierzam raczej postawić jedną ściankę(grodź) niż obudować filtr w puszkę... problem w tym że filtr będzie ustawiony "tyłem" do wlotu powietrza i "nawiew" na niego musiałoby też mieć kolanko o 180° dlatego chce żeby nawiew od lampy wypełniał "komorę", którą tworzyłaby grodź z aluminium...
Macie może pomysł skąd wziąć ARKUSZ miękiego aluminium ??? takiego jak jest na podwoziu wokół katalizatora czy przy łapie silnika obok turbo... ??
Jest on w miarę plastyczny i można by z niego łatwo "umotać" komorę dla filtra, która byłaby dość szczelna...
A może mam urojenia i należy to robić z BLACHY ciętej na wymiar co do milimetra ??
Słyszał ktoś o takim aluminiowym materiale, który nadałby się na taką osłonę ??
[All] Ciekawostka - osłona filtra dolotu
[All] Ciekawostka - osłona filtra dolotu
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 13:51 przez junglist, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego jesteś z Łodzi, więc przejedź się na skrzyżowanie ulic Przybyszewskiego i Łęczyckiej. Jest tam sklep z wyrobami hutniczymi. Blach do wyboru, do koloru.
Osobiście polecam stop aluminium PA6 ze względu na łatwość obróbki skrawaniem i dobre własności wytrzymałościowe. Natomiast do obróbki plastycznej (czyli np. wszelkiej maści gięcie) łatwiejszy będzie PA11, ale ten z kolei źle się skrawa.
Osobiście polecam stop aluminium PA6 ze względu na łatwość obróbki skrawaniem i dobre własności wytrzymałościowe. Natomiast do obróbki plastycznej (czyli np. wszelkiej maści gięcie) łatwiejszy będzie PA11, ale ten z kolei źle się skrawa.