[B4 1.9 TDI Avant] Problem z klimatyzacją
[B4 1.9 TDI Avant] Problem z klimatyzacją
Witam ostatnio zauważyłem ze jeśli samochód osiągnie pełną temperaturę ok 90st w momencie włącznie wentylatorów to załącza mi się klimatyzacja ( nie powodując wzrostu obrotów)| dziwnie ,ale tak jest odpiłem wtyczkę od czujnika wentylatorów mostkując obwód załączenie I biegu wentylatorów po chwili widać jak zasprzęgla się klimatyzacja, tak samo jest mostkując II bieg wentylatorów. Dodam że klimatyzacja działa jak najbardziej poprawnie, po włączeniu przyciski AC wzrastają obroty, chłodzi OK itd.
mam pytanie czy tak powinno być?? czy co może być przyczyną ??
który bezpiecznik odpowiada za załączanie klimatyzacji??
Za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuje ....
mam pytanie czy tak powinno być?? czy co może być przyczyną ??
który bezpiecznik odpowiada za załączanie klimatyzacji??
Za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuje ....
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 20:15 przez colorumia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powiedzmy że kolega się pomylił pisząc chociaż myślał inaczej, bo sam sobie zaprzeczacolorumia pisze:z tego co wiem ze to jest prawidłowo ze jak włączy sie klime to silnik ma większe obciążenie i wzrastają obroty, gdzieś juz to czytałem na forum...
Większe obciążenie = lekkie spadające obroty(w dół) i odczuwalna lub nie odczuwalna lekka strata mocy.
to raczej kolega sie nie mylił z tymi obrotami bo tak jest Panie Zakwapl...vito_82 napisał/a:
U mnie jak włączę klimę, również obroty lekko wzrastają
ale mnisza z tym bo temat trochę uciekł od pierwotnego wątku...
moze ktoś zobaczy jak ma u siebie jeżeli włączą mu się wentylatory czy sprężarka klimy zaczyna też działać?
Po włączeniu klimy wentylatory chodzą od samego początku(1 bieg), po chwili włącza się sprężarka i jeśli 1 bieg wentylatorów nie wyrabia, to załącza się 2 ... oczywiście jak sprężarka nabije "za dużo" ciśnienia to się na chwilę wyłącza :roll: i tak w kółkocolorumia pisze:moze ktoś zobaczy jak ma u siebie jeżeli włączą mu się wentylatory czy sprężarka klimy zaczyna też działać?
wszystko rozumiem jeżeli załączymy klimatyzacje przyciskiem AC to ok, ale w moim przypadku podczas załączenia wentylatorów zaczyna załączać się sprężarka podczas gdy AC jest wyłączone i tu tkwi moje pytanie czy tak powinno być???
czy tak powinno być że pola bezpieczników 5 i 20 mam puste czyli bez bezpieczników
( z opisu są to - 5 wentylator chłodnicy - 15A, 20 wentylator chłodnicy( 1 stopień), automatyczny wyłącznik wentylatora chłodnicy -30A) dodam ze wentylatory działają na pierwszym i drugim biegu
słuchajcie czy nikt nie ma klimy w swojej Audi??? może znajdzie sie jakiś magik i odpowie w czym może tkwić przyczyna???
może ktoś posiada schemat elektryczny klimatyzacji który może odpowie na moje pytanie
czy tak powinno być że pola bezpieczników 5 i 20 mam puste czyli bez bezpieczników
( z opisu są to - 5 wentylator chłodnicy - 15A, 20 wentylator chłodnicy( 1 stopień), automatyczny wyłącznik wentylatora chłodnicy -30A) dodam ze wentylatory działają na pierwszym i drugim biegu
słuchajcie czy nikt nie ma klimy w swojej Audi??? może znajdzie sie jakiś magik i odpowie w czym może tkwić przyczyna???
może ktoś posiada schemat elektryczny klimatyzacji który może odpowie na moje pytanie