Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi Cabrio/A4 ADR 1,8 20v] Czyszczenie przepustnicy

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

[Audi Cabrio/A4 ADR 1,8 20v] Czyszczenie przepustnicy

Post autor: Motostacja pl » 28 sie 2009, 17:53

Witam

Co prawda operacja nie była przeprowadzana na 80tce a na mojej A4, ale ponieważ ta sama jednostka napędowa znajduje się w Audi Cabrio fotostory powinno się przydać.

Jedną z pierwszy rzeczy które robiłem pod maską po kupnie auta (oprócz spraw oczywistych typu wymiana filtrów itp) było czyszczenie przepustnicy. Nie miałem żadnych objawów które wskazywałyby na potrzebę takiego zabiegu, ale chciałem ją wyczyścić dla pewności (niektórzy nazywają to nadgorliwością). Poniżej krótkie fotostory z tego zabiegu.

W ADR przepustnica jest dość mocno "zbunkrowana" i jakoś nie wierze tym którzy piszą że jej wyjęcie i przeczyszczenie zajęło im 1,5h. Mi cała operacja zajęła 4h z tym że nie śpieszyłem się i miałem problemy ze znalezieniem odpowiednich kluczy.

W pierwszej kolejności trzeba niestety spuścić nieco płynu chłodzącego gdyż przepustnica posiada również obieg chłodzący (a właściwie dogrzewający) który będziemy musieli rozpiąć. Następnie odkręcamy zbiornik wyrównawczy i przechylamy na bok, tak aby nam nie przeszkadzał.

Obrazek

No i mamy przepustnicę w pełnej krasie. Można teraz po odpinać kilka drobiazgów takich jak linkę gazu i wężyki.

Obrazek

Nieco problemu sprawiło mi odpięcie dwóch węży układu chłodzenia które połączone są z przepustnicą. Strasznie tam mało miejsca więc trzeba się trochę pobawić.

Obrazek

W tej fazie można pozdejmować wężyki jakie jeszcze zostały oraz wypiąć złącze od krokowca.

ObrazekObrazek

Teraz rzecz najtrudniejsza. Odkręcenie samej przepustnicy. Z dwiema śrubami znajdującymi się na górze nie powinno być problemu. Co innego z dwiema które znajdują się pod nią. Jeśli ktoś nie posiada specjalistycznych kluczy (ja nie miałem) to nieźle się z tym będzie bawił. Dojście jest strasznie. Dobrze że nie mam rąk jak łopaty bo nie wiem jak bym sobie z tym poradził.

Obrazek

Przepustnica po wyjęciu okazała się dość czysta w środku. Nie było jakiegoś większego nalotu, po za odrobiną oleju z odmy. Tak więc albo uchowała się w takim stanie od nowości albo jakiś czas temu była czyszczona (obstawiam 2 opcję).

Obrazek

Przepustnica po czyszczeniu.

ObrazekObrazek

Po zmontowaniu wszystkiego pozostało już tylko zaadaptować przepustnicę. Ja zrobiłem to metodą ręczną, czyli przekręcenie kluczyka, odczekanie 1 minuty, wyłączenie, po czym ponowne włączenie i odpalenie.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 00:05 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 28 sie 2009, 19:09

Przesrane macie z tą przepustnicą w tych ADRach :)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 28 sie 2009, 21:39

AUDI_A6 pisze:Przesrane macie z tą przepustnicą w tych ADRach :)
Nie da się ukryć. Dojście jest "bardzo fajne". Zresztą jak do wszystkiego w tym silniku :-P Ładnie to wszystko wygląda. Ale co innego jak trzeba coś z tym zrobić. Wcześniej wymieniałem jeszcze czujnik ciśnienia oleju który mi ciekł. Umieszczony był nad filtrem oleju, który jest pod kolektorem ssącym, nieco poniżej przepustnicy. 3 godziny zajęło mi wykręcenie go. Musiałem sobie dorobić specjalny klucz żeby w ogóle się tam dostać.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 13:56 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 29 sie 2009, 20:07

Po zmontowaniu wszystkiego pozostało już tylko zaadaptować przepustnicę. Ja zrobiłem to metodą ręczną, czyli przekręcenie kluczyka, odczekanie 1 minuty, wyłączenie, po czym ponowne włączenie i odpalenie.
I tak to nie jest idealne adaptowanie przepustnicy... Zrób to najlepiej vagiem, engine, bloki pomiarowe, blok 98. 3 minuty roboty i po kłopocie :-)

Dałeś nową uszczelkę?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 29 sie 2009, 20:34

FranoF1 pisze:Zrób to najlepiej vagiem, engine, bloki pomiarowe, blok 98.
No właśnie czytałem na ten temat ale nie mogłem dojść do tej funkcji. Próbowałem to zrobić Polskim VAGiem (tam chyba w ogóle nie było takiej funkcji), oraz VAG-COM. Którym powinno mi się to udać?
Dałeś nową uszczelkę?
Si. Bo starej uszczelki nie było tylko jakieś śladowe ilości zielonego silikonu. Czyli ktoś już kiedyś ją czyścił.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 29 sie 2009, 20:36

No właśnie czytałem na ten temat ale nie mogłem dojść do tej funkcji. Próbowałem to zrobić Polskim VAGiem (tam chyba w ogóle nie było takiej funkcji), oraz VAG-COM. Którym powinno mi się to udać?
Daj meile to podeśle Ci oprogramowanie do vaga, i opis żebyś już miał dokładnie opisane co i jak.

Oprogramowanie do PL Vaga, jest na poziomie kasowania inspekcji ;-)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 29 sie 2009, 20:38

Byłbym wdzięczny. Poszło na PW <ok>

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 30 sie 2009, 01:32

Labiel pisze:Przesrane macie z tą przepustnicą w tych ADRach :)
nie tylko w 1.8 20v(ADR) ;-)
w 1.6 (ADP) to samo :mrgreen:
ja zamiast spuszczać płyn go wyssałem, to tak jak sie ma czym :-P
szybciej wtedy robota dalej idzie, a co do odkrecania całej przepustnicy fakt jak nie ma sie czym to liptonowo. Ale według mnie w każdym zestawie z kluczami nasadowymi jest coś takiego jak mała treszczotka+ krótka przedłużka + imbus 6mm <ok>
ja przy okazji spolerowałem nieco te przepustnice bo miała jakieś oryginalne zadziory :-/ taki szczegół :-P

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 30 sie 2009, 11:48

Dziki pisze:a przy okazji spolerowałem nieco te przepustnice bo miała jakieś oryginalne zadziory :-/ taki szczegół :-P
Przepustnica w środku ori jest chropowata, tak jak i cały kolektor ssący. Z tego co czytałem to są ku temu powody. Ma to zapobiegać łączeniu się kropli wody z malutkich w większe. Gdyby cała powierzchnia była wypolerowana malutkie drobinki wody mogłyby się łączyć w większe a to mogłoby zakłócać pracę silnika. A gdy powierzchnia jest chropowata do takiego efektu nie dochodzi.

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 30 sie 2009, 13:47

być może jest jak piszesz <ok> jednak uważam iż w miejscu gdzie powietrze musi omijać przepustnice czyli ma opory można sobie pozwolić na mentalne podrasowanie furki :lol:

Awatar użytkownika
mrozoo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrozoo » 30 sie 2009, 16:59

ładny opis Labiel, gratki. Z dojsciem tam jest masakrycznie. Ostatnio u ojca w a4 b5 1.6, wyciagalem i czyscilem ja, ale niestety nie rozwiazalo to falowania obrotow i czasami powolnego schodzenia z rpm.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 30 sie 2009, 22:28

Dziki pisze:uważam iż w miejscu gdzie powietrze musi omijać przepustnice czyli ma opory można sobie pozwolić na mentalne podrasowanie furki :lol:
He he. Dobrze powiedziane. Ale z drugiej strony ciekaw jestem czy są "operacje tuningowe" które wykonuje się na przepustnicach. Znajomy ma w garażu gdzieś prawdopodobnie sprawną przepustnicę od ADRa i jeśli ją znajdzie to będę ją miał za piwo więc mógłbym się pobawić. Kiedyś czytałem że zwiększają średnicę wewnętrzną przepustnicy po przez jej szlifowanie od środka, ale to chyba w przypadkach gdzie przepustnica zwężała dość mocno średnicę dolotu. W ADR raczej tak nie jest. Po za tym nie wiem też jaki miałoby to późniejszy wpływ na pracę silnika. W końcu zmieniana jest specyfikacja dolotu która przez producenta była specjalnie w taki sposób projektowana.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 sie 2009, 13:27

Poza tym w Audi 80 były też takie silnik 1.8 20V :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 13:28 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 31 sie 2009, 13:48

AUDI_A6 pisze:Poza tym w Audi 80 były też takie silnik 1.8 20V :mrgreen:
A dokładniej w Cabrio (chociaż pewnie nie wszyscy wiedzą), więc i niektórym Klubowiczom przyda się to story <ok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 wrz 2009, 11:16

Dzięki FranoF1 i adaptacji przepustnicy za pomocą VAGa zauważyłem delikatną zmianę w obrotach. Silnik powraca do obrotów jałowych nieco delikatniej i stabilniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl