[b4] Jak Jezdzić z automatyczną skrzynią biegów?
[b4] Jak Jezdzić z automatyczną skrzynią biegów?
Witam
Nie dawno kupiłem Audi 80 2,0 ABK w automacie z 1992r.
I mam pytanie czy moge podczas jazdy z pozycji D wrzucić na 3 i na odwrotnie i czy z 2 na 1?
Szukalem po necie i po forum ale nic nie znalazlem .
Na przyszłość stosuj tagi w tytule wątku i nie używaj wielu znaków interpunkcyjnych pisanych po sobie regulamin.
Nie dawno kupiłem Audi 80 2,0 ABK w automacie z 1992r.
I mam pytanie czy moge podczas jazdy z pozycji D wrzucić na 3 i na odwrotnie i czy z 2 na 1?
Na przyszłość stosuj tagi w tytule wątku i nie używaj wielu znaków interpunkcyjnych pisanych po sobie regulamin.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 17:03 przez blantbest, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Jak Jezdzić Automatem???
Koniecznie popraw temat i zastosuj odpowiednie tagi.blantbest pisze:Witam
Nie dawno kupiłem Audi 80 2,0 ABK W Automacie z 1992r.
I mam pytanie czy moge podczas jazdy z pozycji D wrzucić na 3 i na odwrotnie i czy z 2 na 1??.
Patrz regulamin https://audi80.pl/regulamin-forum-au ... t28836.htm
W trakcie jazdy nie możesz zmieniać z D na 3 i 2 biegi. Jedynie w trakcie postoju możesz dokonywać takich zmian. W trakcie jazdy możesz zmienić tylko z D na N.
Pozdro.
Ja mam 2.0 ABT w automacie. Często jeżdżąc po Lublinie jestem zmuszony do blokowania 3 biegu, i robię to podczas jazdy. Przestrzegam tylko pewnych zasad. Spokojnie możesz przestawić dźwignię z pozycji 3 na D podczas jazdy, ponieważ w tej sytuacji jedynie odblokowujesz bieg czwarty. Najlepiej jest to zrobić wtedy, kiedy prędkość samochodu nie jest na tyle duża, że po przestawieniu dźwigni samochód zmieni bieg na wyższy. Krótko mówiąc, jeżeli widzisz przed sobą pustą drogę odblokuj czwórkę przy prędkości poniżej 50 km/h. Możesz również przejść z pozycji D do 3 pod warunkiem, że jedziesz na biegu trzecim lub niższym. Przestrzegam natomiast przed przejściem z pozycji D do 2 lub 1. W tej sytuacji rzeczywiście należy zatrzymać samochód. Bieg wsteczny możesz załączyć tylko wtedy jeżeli samochód jest całkowicie unieruchomiony. Pamiętaj, że przestawienie dźwigni powoduje zablokowanie lub odblokowanie poszczególnych przełożeń. Przykładowo, kiedy dźwignia znajduje się w pozycji 3, oznacza to że skrzynia będzie zmieniała biegi od 1 do 3 i odwrotnie. Bieg czwarty jest zablokowany. Przesunięcie dźwigni z pozycji 3 do D powoduje jego odblokowanie.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Można wrzucać wszystko podczas jazdy z wyjątkiem P i R - co jest zresztą blokowane w wielu samochodach - pod warunkiem dostosowania predkości do biegu - tak samo zresztą jak w kazdym samochodzie. Co wiecej, skrzynka automatyczna dobrze zadbana posłuży dłużej niż manual - podobnie i silnik, mniej podatny na styl jazdy kierowcy. Od ok 10 lat jezdzilem 3 automatami od 22 letniego Merca 123, Vento i Vectry i żaden jeszcze nie zastrajkował
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A nie jest przypadkiem tak że podczas pracy silnika skrzynia jest smarowana? słyszałem że automatu nie wolno cholować, ale ktoś mówił że na pracującym silniku i z niewielką prędkością nic jej nie zaszkodzi.pilocik69 pisze:Nigdy ale to przenigdy nie mozna wrzucac podczas jazdy z D na N. Po takim zabiegu skrzynia pracuje na sucho, jest napedzana przez poloski. <ok>
Skrzynia mojego znajomego zostla w taki sposob zajechana po rozmowie z mechanikiem okazalo sie ze spowodowane bylo to przez wlaczanie N w czasie jazdy.M@rcus pisze:A nie jest przypadkiem tak że podczas pracy silnika skrzynia jest smarowana? słyszałem że automatu nie wolno cholować, ale ktoś mówił że na pracującym silniku i z niewielką prędkością nic jej nie zaszkodzi.pilocik69 pisze:Nigdy ale to przenigdy nie mozna wrzucac podczas jazdy z D na N. Po takim zabiegu skrzynia pracuje na sucho, jest napedzana przez poloski. <ok>
Ale nie upieram sie, wiedza niektorych mechanikow jest naprawde "ogromna" <ok>