Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Nie przenosi mocy na koła.

Wszystko co związane z w/w kategorią.
ODPOWIEDZ
Ninnuam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] Nie przenosi mocy na koła.

Post autor: Ninnuam » 04 wrz 2009, 18:00

Witam. Jechałem dzisiaj i po zmianie biegu auto straciło przełożenie mocy na koła. Najprawdopodobniej skrzynia/wodzik/cięgno? Biegi nie wchodzą. Mam problem z dobraniem się do cięgna i wodzika i sprawdzenia przyczyny uszkodzenia. Z góry dzięki za pomoc.

Tak więc na spokojnie i po kolei :). Pierwszą myślą był przegub który stuka od jakiegoś czasu i leci do wymiany, ale po podniesieniu i sprawdzeniu nie stawia oporu półosie kręcą się bez problemu. Drugą myślą była skrzynia biegów. Biegi wchodzą luźno (a dokładniej drążek przeskakuje luzem) ale biegi nie wchodzą, nawet bez sprzęgła zmiana biegu wymaga jednego palca. Niestety nie posiadam kanału, ani nikt ze znajomych nie ma. Więc pytania następujące:

Cięgno miękkie czy Twarde w B4?? (Skrzynia nie powiem jaka bo to już trzecia).
Jak dojść do łączenia cięgła z wodzikiem żeby sprawdzić, bez podnoszenia auta?
Czy dam radę zrobić to sam jeśli dorwę kanał? Skrzyni nie miałem okazji rozkładać.

Awatar użytkownika
basu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: basu » 06 wrz 2009, 15:06

Żeby się do tego dobrać nie musisz mieć kanału, ale musisz na czymś podnieść dość wysoko przód auta (ja bez kanału zmieniłem z kolegą cały napęd w quattro, więc wszystko się da :-P ). Proponuje np po 2 koła na stronę pod przód i zabezpieczenie auta żeby nie zjechało - klocki pod tylne koła czy coś + ręczny oczywiście (ewentualnie po 2 koła na leżąco pod każe z kół i masz kanał home made ;-) ). Będziesz musiał wywalić wydech i osłony żeby dobrać się do drążka przełączającego.
Ninnuam pisze:(Skrzynia nie powiem jaka bo to już trzecia).
Symbol skrzyni masz na kołnierzu od góry przy łączeniu skrzyni z silnikiem - da się odczytać zaglądając pod maskę.
Ninnuam pisze:Jak dojść do łączenia cięgła z wodzikiem żeby sprawdzić, bez podnoszenia auta?
Nie da się.

Drążek przełączania (nr20) przykręcany jest do skrzyni od góry do wałka zmiany biegów bodajże o ile dobrze nazwę pamiętam. Ale żeby do niego dojść trzeba wleźć pod auto.

Obrazek

A przegub stuka wewnętrzny czy zewnętrzny?? Bo szkoda grzebać przy skrzyni na darmo...

Ninnuam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ninnuam » 07 wrz 2009, 22:51

Tak czy inaczej skrzynie muszę doraźnie zrobić z prostego względu: Do pracy trzeba jakoś jechać (a jazda PKSem o połowę droższa i dwa razy więcej czasu zabierająca mnie nie cieszy.

Na dniach zabieram się za amory, wachacze z przodu (znajomy mechanik tuleje wymienia) no i nieszczęsny przegub (co lepsza właśnie sprawdziłem, że w częściach od wujka mam dwa nowiutkie przeguby :) Szczerze nie wiem który stuka, wydaje mi się, że zewnętrzny. Dzięki wielkie za pomoc jutro popołudniu wezmę się za to bo w weekend praca :/

Zadam przy okazji pytanko. Ewidentnie mam luzy na wahaczach i amory z przodu totalna wymiana, jak wpadam w dziury albo nierówności to ciągnie samochód od razu do prawej (bita strona), jak płaska droga i puszczam kierownice nie ściąga, czy wina leży po stronie zawieszenia z przodu czy coś innego ??

[ Dodano: 2009-09-09, 11:10 ]
Odświeżę temat.

Krok po kroku.

W trakcie jazdy samochód przestał przenosić moc na koła, przy zmianie biegu na piąty, zero zgrzytu nic. Obroty chodzą.

Jak wrzucę bieg autko bez hamulca i tak się toczy.

Obie półośki się kręcą.

Przegub mimo stukania żadnych innych objawów.

Kuzyn odpalał ostatnio i sprawdzał, twierdzi że obroty chodzą normalnie tak jakby biegi się zmieniały.

Pytanie od czego zacząć rozbieranie. Jeśli to skrzynia to mam starą z ułamanym uchem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Półosie i przeguby”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl