Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TD AAZ] słabo pali gdy ciepły

Masa_Avant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Masa_Avant » 08 wrz 2009, 23:22

Witam
Mam taki sam problem z AAZ-tem, jak jest zimny i zagrzeje swiece to pali bez problemu, a gdy jest cieply i swiece sie nie zapalają to trzeba kilka sekund pokrecic
przebieg 198tys (w/g licznika)
olej ELF TurboDiesel 15W/40, od wymiany do wymiany (10.000km) schodzi z bagnetu z 3/4 na 1/4 stanu
wogole nie kopci
temperatura stoi rowniutko na 90

w miedzyczasie (od kupna) wymieniono
Termostat (Wahler)
Rozrzad kompletny (bodajrze Gates pasek i rolka SKF)
Swiece zarowe (Bosch)
Turbo (Garett T2 z Golfa mkII)
EGR calkiem wywalony
Pin z 1.6 TD na max przekrecony
Dawka nie ruszana
Spalanie miedzy 6,5 a 7,5

Wszystko OK jest tylko to odpalanie mnie w****a strasznie i nie wiem czy mozna cos z tym zrobic??

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 08 wrz 2009, 23:24

Masa_Avant pisze:...
Rozrzad kompletny (bodajrze Gates pasek i rolka SKF)
...

Wszystko OK jest tylko to odpalanie mnie w****a strasznie i nie wiem czy mozna cos z tym zrobic??
Skoro rozrząd był robiony to sprawdź kąt wtrysku u jakiegoś speca od diesli. Może być przestawiony i dlatego jak ciepły to nie pali.
<piwo>

Poczytaj też to co jest wcześniej napisane i zrób ten test z polaniem pompy wodą.

Masa_Avant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Masa_Avant » 09 wrz 2009, 01:05

Mialem taka akcje w Golfie 1.6TD po zmianie rozrzadu, na zimnym kopcil na bialo jak lokomotywa, chodzil strasznie metalicznie,itp ale w audi nic nie kopci i pracuje tak samo wiec nie podejrzewam kata, ale sprawdze <piwo>
a jaki jest sens polewania woda pompy, bo nie slyszalem jeszcze o takiej metodzie... troche sie boje ze jak poleje na rozgrzany motor wode to moze peknac blok, pompa albo glowica :-|

[ Dodano: 2009-09-09, 01:07 ]
przed wymiana rozrzadu odpalal tak samo
<piwo>

KJarzyna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KJarzyna » 09 wrz 2009, 11:22

Witam. Co do sensu polewania woda glowiczki pompy wtryskowej to ma to sens i dziala taki test. Testowalem na pompie bmw tds'a (tam jest to czesta przypadlosc). Polega to na tym ze jak sie nagrzeje glowica pompy to w wyniku rozszerzalnosci temperaturowej metalu pojawia sie nieszczelnosc na tlokorozdzielaczu i pompa nie daje wlasciwego cisnienia. Schlodzic nalezy jedynie glowiczke pompy nie lac po calym silniku:) Najlepiej zrobic dziurke w nakretce butelki 1,5L i w taki sposob schlodzic pozadany element. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl