Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.6 V6 LPG AVANT] zablokowany bagażnik

ODPOWIEDZ
maxbgrant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.6 V6 LPG AVANT] zablokowany bagażnik

Post autor: maxbgrant » 20 gru 2008, 14:37

witam wszystkich.zablokował mi się bagażnik nie wiem co się stało ale nie da się otworzyć pilotem ani kluczykiem wie może ktoś co się stało

Awatar użytkownika
willi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: willi » 20 gru 2008, 15:21

kolego z tego co wiem to prawdopodobnie poszła ci klameczka musisz włożyć kluczyk i powoli przekręcając otwieraj klameczką powinna się otwożyć

jeśli nie to pozostaje wejść do środka bagażnika i ściągnać delikatnie od góry podbitke maski tak abyś włożył tam ręke i pociągnąć cięgna zamków oba do środka powinno się otwożyć

jurasek071
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jurasek071 » 23 gru 2008, 13:44

Czesc mam pytanie moja szwagierka ma B3 1.8 PM i ostatnio wleciał jej zamek bagaznika do srodka i nie ma jak otworzyc . Czy macie jakis pomysł jak ta klape otworzyc .

Mateo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Wciśnięty zamek bagażnika

Post autor: Mateo » 16 kwie 2009, 22:59

Dzis mialem ten sam problem tzn zamek jakby zostal przesadnie wcisniety do srodka.
Wybrnalem z tego poprzez wykrecenie glosnika w polce ( + demontaz oparcia tylnej kanapy) i za pomoca tych dwoch otworow trzeba pociagnac ciegno (linke) zamka.
Najlepiej gdyby druga osoba w tym momecie ciagnela za bagaznik.
Teraz mam juz otwary bagaznik ale dalej problem z zamkiem. Jutro lub pojutrze bede kabinowal dalej. Oby nie skonczylo sie wymiana wkladki.
Pozdrawiam

REX-io
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: REX-io » 16 sie 2009, 22:27

podepnę się pod temat :]
mam problem zatrzasną mi się bagażnik i nie mam pojęcia co zrobić.. bo to cabrio czyli wejście do bagażnika odpada.. nie wiem czy przewiercać zamek czy to cos da bo przecież chyba zamek(wkładka) działa ale nie pociąga cięgna.. może jest jakis inny sposób o którym ja nie wiem .. pomóżcie proszę.

[ Dodano: 2009-08-17, 17:15 ]
może ktoś wie jak mocowany jest zamek w bagażniku bo jak patrze przez otwór na narty to widzę dwie nakrętki na środku klapy i myślę że jak je odkręcę to otworze klapę a zamek zostanie ?? ktoś może mi pomóc ??

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 17 sie 2009, 22:01

REX-io, masz tapicerkę na pokrywie bagażnika?

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 17 sie 2009, 22:20

Więc tak problem z wciśniętą wkładką miałem i jest skutkiem niewłaściwego otwierania klapy.
:arrow: -Powinno się otwierać tak: włożyć kluczyk, przekręcić go i dopiero przycisnąć.
:arrow: -W celu zablokowania zamka i wciśnięcia wkładki robimy tak: wkładamy kluczyk, wciskamy, przekręcamy wciśnięty.

Niby różnica niewielka a jednak ważna. :mrgreen:

Naprawiamy to tak:
Żeby nie wyciągać rąk i nie rozwalać tylnej półki odkręcamy tylną tablice rejestracyjną, zdejmujemy ramkę od niej, wydłubujemy plastiki z klapy w które wkręcane są wkręty mocujące ramkę. W uzyskaną tym sposobem dziurkę wkładamy zagięty w haczyk drut i metodą prób i błędów próbujemy złapać cięgno klapy które biegnie mniej więcej pod dziurkami. Pociągamy i cieszymy się otwartą klapą :shock:

ps jeśli pomogłem kliknij >pomógł< pod tą odpowiedzią.

A i po otwarciu wkładkę naprawiamy wpychając ja na miejsce i odpowiednio ustawiwszy zakładamy cięgno z powrotem na wkładkę

Sposób sprawdzony na B3. Czy będzie pasował do Avanta,Cabrio lub Coupe trza obadać ale raczej helmuty nie wymyślali wszystkiego od nowa.

REX-io
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: REX-io » 01 wrz 2009, 22:03

naprawione :]
sorry że tak długo ale wreszcie naprawiłem :]
i to bardzo łatwo bo cabrio jest dziura na narty w tylnym siedzeniu przez nią widać te dwie śruby o których chyba pisałem i wystarczy je odkręcić (są to nakrętki od zamka) i klapa daje się otworzyć tylko powoli bo cięgna z zamka trzymają ale troszeczkę trzeba się poszarpać one się lekko podegną i się otwiera :] mechanik siedział 5 godz i nic a poszedłem do rolnika i on mi to w 10 min otworzył ^^ a z ta blędą co Kacper pisał to chyba nie wyjdzie bo jak złapać cięgno które nie dość że jest okrągłe to jeszcze trzeba je w bok przesunąć a otwór jest jakieś 0,5 na 0,5 cm a skok cięgna jest większy.. ale już otwarte więc polecam mój sposób !! pozdrawiam

Nypel1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Nypel1 » 12 wrz 2009, 18:54

miałem niedawno cabrio i miałem ten sam problem z otwarciem klapy,wystarczy mieć klucz 10 lub 12 nasadowy dość długi i tak jak kolega REX-io pisał wystarczy odkręcić dwie nakrętki od zamka przez dziure na narty,prosiłem się mechaników i nikt niechciał się podjąć,więc musiałem sam naprawić,wystarczy chwilę poświęcić i nikogo się nieprosić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl