Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B4 ABT] wyciek oleju uszczelka miski?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Katana_6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 B4 ABT] wyciek oleju uszczelka miski?

Post autor: Katana_6 » 13 wrz 2009, 19:36

Witam
Zauważyłem u siebie wyciek oleju. Podejrzewam ze to wycieka spod uszczelki miski olejowej, bo to leci z tylnej części silnika, wyciek nie jest duży to raczej pocenie. Na pewno nie leci spod uszczelniacza pomiędzy skrzynią a silnikiem. Tylko mam pytanie bo zaraz w tym miejscu jest rozrusznik, czy możliwe jest że może to stamtąd leci? jest tam jakaś uszczelka? Albo simering? Czy to na pewno uszczelka miski olejowej? Ciężko tam to dokładnie sprawdzić bo sanki przeszkadzają.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
macspeed
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: macspeed » 13 wrz 2009, 20:19

Do rozrusznika olej nie ma żadnego dostępu :-) więc stamtąd na pewno nie cieknie.

A co rozumiesz pod pojęciem "tylnej części silnika" ??

Awatar użytkownika
Katana_6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Katana_6 » 13 wrz 2009, 20:24

znaczy że leci spod miski ale z tamtej części silnika co łączy się ze skrzynią. Tu bliżej przodu podokręcałem wszystkę śruby trzymające miskę ale tam już nie mogę, bo sanki wadzą. Ok teraz już wiem że to uszczelka miski, w sobotę się za to biorę. Wyjmę sanki i mam już dostęp do całej miski, przy okazji wymiana oleju, bo już i czas.
Dzięki
Pozdrawiam

Adrian_73

Post autor: Adrian_73 » 13 wrz 2009, 20:38

Musisz dobrze zobaczyć gdzie leci najlepiej umyć to i później zobaczyć gdzie dokładnie cieknie.

Awatar użytkownika
Katana_6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Katana_6 » 13 wrz 2009, 21:19

tu i mycie nie pomoże. Mam w domu kanał dokładnie już tam lukałem i świeciłem prowizorką, ale sanki wszystko zasłaniają. Jak mówię wyciek nie jest duży, na 1000km muszę dolać niecałą setkę. Tak myślałem że może tam gdzieś spod rozrusznika jeszcze może lecieć, ale kolega wyżej już to wykluczył, więc zostaje uszczelka miski

Awatar użytkownika
macspeed
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: macspeed » 13 wrz 2009, 21:25

Przed demontażem obejrzyj jeszcze dokładnie cały silnik, w miarę możliwości. Często zdarza się, że ścieka olej gdzieś z góry.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 13 wrz 2009, 21:30

macspeed pisze:Przed demontażem obejrzyj jeszcze dokładnie cały silnik, w miarę możliwości. Często zdarza się, że ścieka olej gdzieś z góry.
może być tak jak Kolega pisze, że olej tylko kapie w to miejsce z jakiegoś miejsca wyżej.

Poza tym sprawdź stan oleju. Czasami tak jest, że jak się naleje ponad stan, to potrafi wypychać przez uszczelkę miski olejowej.

Awatar użytkownika
Katana_6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Katana_6 » 13 wrz 2009, 21:44

Ok oblukam jeszcze wszystko dokładnie, chyba żeby jeszcze spod pokrywy zaworów i ściekało na dół. Ok dzięki wszystkim. Jestem strasznie wyczulony na jakieś wycieki i po prostu nie lubię jak coś jest nie tak. Stan techniczny zawsze musi być perfect.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl