Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Cut-off w LPG, a stan tłumika

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biegal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Cut-off w LPG, a stan tłumika

Post autor: Biegal » 14 wrz 2009, 12:04

Witam!

Ostatnio zajrzałem na regulację instalacji LPG(II gen. sterownik Bingo) w mojej Audicy. I o ile z samej regulacji jestem zadowolony, to mam pytanie odnośnie funkcji Cut-off czyli hamowania silnikiem.
Gazownik stwierdził, że do tej pory było to wyłączone, więc włączył i poustawiał.
Generalnie działa. Z tym, że w trakcie hamowania, wydech zaczyna delikatnie "prychać".
Nie są tą strzały, brzmi bardziej jak trabant :)
Gazownik stwierdził, że to wina układu wydechowego, który faktycznie jest w opłakanym stanie i tylko czeka na wypłate. Natomiast na forum wyczytałem, że problemem może być złe ustawienie sterownika, co może znowu doprowadzić do porządniejszego strzału (którego chyba nikt z nas nie chce).

I teraz pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie:
Czy faktycznie jest to wina tłumika, a cut-off jest ok. Czy całkiem pozbyć się tej funkcji, bo gra nie warta świeczki?
Czy zbyt uboga mieszanka podczas hamowania, nie przypieszy zużywania jakis elementów silnika/wydechu ?

Pozdrawiam!

Adrian_73

Post autor: Adrian_73 » 14 wrz 2009, 13:05

Nie wiem w jakim stanie masz tłumik ale wątpię żeby to była wina tłumika bardziej bym stawiał na sterownik.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 14 wrz 2009, 13:18

Kolego lekkie prychanie to normalne ja mam tak samo tylko w sumie trza się wsłuchać i musi być cisza w aucie , być może stan twojego tłumnika poprostu to nasila :-)

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 14 wrz 2009, 13:30

Ja u siebie tez lekko słysze takie strzelanie w tłumik. Pytanie tylko jak jest ustawiona ta opcja, nie moze byc ustawiona na całkowite zamkniecie poniewaz w razie gwałtowanego dodania gazu moze strezlic z powodu zbyt ubogiej mieszanki

pecet
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pecet » 14 wrz 2009, 17:30

Też miałem takie prychanie przy zejściu z obrotów, tylko że mi się to bardziej kojarzyło z wrc :-P okazało się ze tłumnik był nieszczelny na jakimś połączeniu, po załataniu niestety tego dzwięku już nie było ;-)

Awatar użytkownika
Biegal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Biegal » 14 wrz 2009, 20:47

Dzięki za uwagi. Spróbuje najpierw wymienić tłumik, potem ewentualnie pojade "dostroić" lpg.

Edit:
Może potomnym się przyda :)
Po wymianie tłumika środkowego "pyrkanie" ustało, a przynajmniej jest nie słyszalne w środku autka.

Nota bene tłumik był ponoć oryginalny, taki jak z fabryki wyjechał :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl